New Event Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld

Stadsschouwburg Antwerpenvrijdag 6 oktober 201720:00

Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld komt voor het eerst in de versie van topchoreograaf Derek Deane  van 6 t/m 8 oktober naar Antwerpen

Met meer zwanen dan men kan tellen

“Dit is het Zwanenmeer zoals het moet zijn, maar zoals men het zelden ziet”

Het wordt zeker het balletfeest van 2017. Na een succesvolle, korte tournee vorig jaar in Nederland, zal Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld dit jaar opnieuw zijn vleugels uitslaan en van 6 t/m 8 oktober te zien zijn in Stadsschouwburg Antwerpen.

Vorig jaar werd deze voorstelling van de Engelse topchoreograaf Derek Deane en het Shanghai Ballet juichend ontvangen door pers en publiek. De voorstelling maakte met 48 zwanen, twee tot driemaal zoveel als normaal, de slogan “met meer zwanen dan men kan tellen” waar. Maar daarbij werd ook de kwaliteit geprezen. De Nederlandse Volkskrant beloonde de voorstelling met 4 sterren en schreef onder meer: “choreograaf Derek Deane een Britse rot in het vak creëert een adembenemend gevarieerd geometrisch vormenspel: een zwanenzee!” Verder jubelde men: “Emotioneel… pure lyriek…virtuoos…bijzonder.” En een eerdere voorstelling van dit concept werd beloond met de kreet: “Dit is het Zwanenmeer zoals het moet zijn, maar zoals men het zelden ziet.”

Bij dit Grootste Zwanenmeer ter Wereld gaat groot echter samen met hoge kwaliteit. Deze productie is een initiatief van Stardust Theatre, die de Engelse topchoreograaf Derek Deane opdracht gaf zijn prachtige (ook in Londen bejubelde) versie van het Zwanenmeer in te studeren met het Shanghai Ballet. Zo was zijn Zwanenmeer onder andere te zien in The Royal Albert Hall.

“Ik ben nu door Stardust gevraagd om met het Shanghai Ballet een grote theaterversie van te creëren. Omdat ik een vertaalslag moest maken van een hal- productie naar een toneelversie, vereiste dit heel veel inventiviteit in de choreografie, maar het resultaat is werkelijk schitterend! Het is veel ontroerender en poëtischer dan ik ooit had gedacht.  Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt!”, zegt Derek die op verzoek van Stardust wekenlang in Shanghai is geweest om  met het 100-koppige gezelschap zijn versie van dit Grootste Zwanenmeer in te studeren.

Wat Derek Deane bereikt heeft met de 48 Chinese ballerina’s is van een betoverende magie. Zonder de authenticiteit van het Zwanenmeer aan te tasten voegt zijn adembenemende choreografie een prachtig hoofdstuk toe aan deze ballet klassieker. De beeldschone Chinese ballerina’s vormen een betoverend, homogeen geheel, dat in uitstraling en perfectie niet onder doet voor het Bolshoi of Mariinsky Ballet of The Royal Ballet in London.

Derek Deane: “Dat was ook mijn grote leerschool. Als solist stond ik op de planken met Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn. Ik werkte er in de gouden jaren met choreografen als Sir Frederick Ashton en Kenneth MacMillan. Al die ervaringen uit die tijd heb ik ook kunnen gebruiken in deze versie van Het Grootste Zwanenmeer!” Derek Deane’s belangrijkste uitdaging was, zegt hij, om de Chinese danseressen en dansers hun emoties te laten uiten en hun dans te verenigen met de muziek van Tsjaikovski. “Muziek is de basis van alles bij klassiek ballet. Als dat samen gaat ontstaat er een magie die ontroert en je hart raakt.”

In 2017 keert dit indrukwekkende en wonderschone balletepos terug naar Nederland en België. China toont hiermee aan dat het ook op het gebied van het klassieke ballet tot de wereldtop behoort en het Shanghai Ballet vleugels heeft gekregen! 

6 t/m 8 oktober Stadsschouwburg Antwerpen

Reserveer: 0900 45 000 45 (€ 0,45/min) - www.stadsschouwburg-antwerpen.be

Tickets: www.stadsschouwburgantwerpen.be

- bovenstaande tekst valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van concertnews.be -
- the text above is not subject to the responsibility of the editors of concertnews.be -


Do you like our news? Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.

You make an independent website like ours possible. Thanks!


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news