New Event Mining Stories

Beursschouwburg Brusseldonderdag 31 augustus 201720:30

Op 5 november 2015 breekt de dam van een opvangbekken met giftig mijnafval in de bergen van de Braziliaanse mijnprovincie Minas Gerais. Een verwoestende modderstroom veegt verschillende dorpen van de kaart, om zich vervolgens in de zeshonderd km lange rivier Rio Doce te storten. In een regio waar drie op vier mensen in de mijnindustrie werken, voelt de ramp aan als een tabula rasa.

Tot haar zevende woonde theatermaakster Silke Huysmans zelf in Minas Gerais, op enkele kilometers afstand van de plek waar de ramp plaatsvond. Na de ramp keert ze samen met Hannes Dereere voor het eerst terug om er inwoners te interviewen en de gevolgen van dichtbij mee te maken. Terug thuis verbreden ze hun blik op de gebeurtenis met aanvullende beschouwingen van o.a. econoom Paul De Grauwe en neuroloog Luc Crevits.

Allemaal vertellen ze het verhaal van de ramp vanuit hun eigen context, met hun eigen nuances en belangen. Mining Stories is geen whodunit, geen reconstructie van de ramp, maar een intrigerende reis doorheen een kluwen van persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema’s die voor je ogen worden ontward. Fascinerend en ontluisterend docutheater.

Theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere zijn gefascineerd door de impact van landschappen en omgevingen op het dagelijkse leven. In hun werk vertrekken ze haast nooit vanuit de beschrijving van de mens zelf, maar vanuit de systemen, gebouwen en verhalen die mensen achterlaten. Op een bijna wetenschappelijke manier gaan ze in op de thematiek van hun toekomstige voorstellingen

Van 2017 tot 2018 zijn Silke en Hannes focusartiest bij het nieuwe kunstencentrum KAAP.

Tickets: www.theaterfestival.be

- bovenstaande tekst valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van concertnews.be -
- the text above is not subject to the responsibility of the editors of concertnews.be -


Do you like our news? Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.

You make an independent website like ours possible. Thanks!


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news