New Event 1095

Monty Antwerpenwoensdag 13 september 201720:30

Lisaboa & Kuiperskaai brengt een tekst van dichter Victor Lauwers. Lisaboa Houbrechts tekent voor regie en choreografie.

1095 voert ons naar de elfde eeuw. We volgen het verhaal van Benny, een jonge benedictijnermonnik van het Sint-Baafsklooster in het Gent. Wanneer hij noodgedwongen uit Vlaanderen moet wegvluchten, begint hij aan een reis die hem van Frankrijk naar het verwoeste Cordoba voert. Hij raakt verzwolgen door een tijd waarin het religieuze fanatisme van de wereld uit haar voegen barst en langs alle kanten aanslaat. 1095 is een satire en een klaagzang, een verhaal van blinde liefde en verraad, van catastrofe en de schoonheid die zich daartegen laat aftekenen.

Regisseur Lisaboa Houbrechts verkapt de tekst met beelden, installatie, schilderkunst, muziek en kostuum. Ze wil de menselijke interactie reduceren tot de essentie: het voelbaar maken van pure, rauwe emoties. 1095 is geen realistisch theaterstuk, maar onderzoekt zijn verhouding tot de werkelijkheid. Het gaat over de vervreemding en de toe-eigening van de geschiedenis. Wat is een historische performance? Hoe beweegt een lichaam dat alle eeuwen overleeft?

De voorstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met schilder Oscar van der Put, performer Romy Louise Lauwers, componist Maxime Rouquart en kostuumontwerpster Sietske Van Aerde. 
Lisaboa & Kuiperskaai maakten een opgemerkte voorstelling in TAZ 2015, aansluitend produceerden Monty & Toneelhuis The Winter’s Tale, vorig jaar te zien op het LAFSfestival.

tekst Victor Lauwers | regie, choreografie, dramaturgie Lisaboa Houbrechts | scenografie Oscar van der Put | compositie Maxime Rouquart | kostuum Sietske Van Aerde | met Seppe Decubber, Romy Louise Lauwers, Victor Lauwers, Lobke Leirens, Maxime Rouquart | techniek Matthias Van Dromme | promotie Pauwel Hertmans | productie Kuiperskaai, Kultuurfaktorij Monty, Toneelhuis | i.s.m Needcompany, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Tickets: www.monty.be

- bovenstaande tekst valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van concertnews.be -
- the text above is not subject to the responsibility of the editors of concertnews.be -


Do you like our news? Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.

You make an independent website like ours possible. Thanks!


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news