New Event David Gray

De Roma Borgerhoutdonderdag 2 mei 201920:00

Na zijn glorieuze passage enkele jaren geleden keert de Ierse singer/songwriter David Gray op 2 mei terug naar De Roma om zijn nieuwe plaat “Gold In A Brass Age“ voor te stellen. Tickets zijn te koop vanaf vrijdag 9 november om 10u via www.deroma.be, 03 600 16 60 en Fnac.

De carrière van David Gray leest als een roman. Nadat zijn eerste drie platen A Century Ends, Flesh en Sell, Sell, Sell het enkel goed deden in een beperkte kring van folkrockliefhebbers gooide Gray het voor opvolger White Ladder (1998) over een andere boeg. Hij nam een hypotheek op zijn huis en zette alles in om het nog één keer te proberen. White Ladder werd met hits als “Babylon”, “Please Forgive Me”, “Sail Away” en “This Years Love” een overdonderend succes. De plaat waarop Grays hese stem prachtig wordt ondersteund door akoestische gitaar en subtiele elektronica haalde drieëndertig keer platinum in Ierland (waar het nog steeds de best verkochte plaat aller tijden is), bezorgde hem zijn eerste nummer één-hit in Groot-Brittannië en zorgde voor de start van een wereldwijde doorbraak. Na White Ladder volgde een reeks albums waarop hij zijn stijl verder uitpuurde, met in 2016 The Best Of David Gray. Die verzameling bracht hem voor de eerste keer naar De Roma, voor een concert dat een van de hoogtepunten vormde van dat seizoen.

Dit voorjaar komt zijn elfde studio-album uit. Op Gold In A Brass Age – geschreven tussen verschillende maandenlange tournees door met onder meer een reeks co-headlineshows met Alison Krauss in de VS – horen we Grays kenmerkende stem soms in intieme, ontroerende falsetmodus. De hypnotische openingssingle van het album The Sapling is een mooie illustratie van die specifieke aanpak, met de overpeinzing van Gray over hoe kort het leven wel is, getemperd door gelaagde stemmen en koperblazers, aangevuld met een althobo en een baritonsaxofoon. “De tijd die vervliegt, is een terugkerend thema op dit album”, aldus Gray, “en ook fragiliteit, hergeboorte, een verandering van perspectief.”

Over de creatie van Gold In A Brass Age zegt Gray: “Met dit album wilde ik alles anders doen. Ik dacht niet ‘dit zou een goede invalshoek zijn’ of ‘deze tekst zou kunnen werken voor een refrein’. Ik wilde iets anders dan storytelling. In plaats van melodieën te schrijven, zocht ik naar frases met een natuurlijke cadens, zodat het ritme begon met de woorden. Ik beeldde me in waar songs uit konden ontspruiten en welke vorm ze konden aannemen.”
 
Gold In A Brass Age is het elfde album in David Grays 25-jarige carrière, met tal van nominaties voor Brit en Grammy Awards, en drie nummer 1-albums in het VK, waaronder het overdonderende White Ladder, dat verschillende keren platina scoorde. Het is ook een belangrijke nieuwe verzameling songs van een artiest die nog steeds een passie koestert voor het singer-songwriterambacht en ongeplaveide paden durft te betreden, waardoor hij telkens opnieuw zowel zichzelf als zijn fans weet te verrassen.

Tickets: www.deroma.be

- bovenstaande tekst valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van concertnews.be -
- the text above is not subject to the responsibility of the editors of concertnews.be -


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter