PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Faithless Sound System | Tomorrowland 2011 #tml11 #tomorrowland

vrijdag 22 juli 2011De Schorre, Boom

Faithless

Het doek is gevallen voor Faithless in april 2011 dus gaan Sister Bliss, Sudha Kheterpal (percussie) en Maxi Jazz met zijn drietjes nog de boer op als “Faithless Soundsystem”. Sister Bliss staat achter de knoppen, en Maxi Jazz probeert de massa op zijn hand te krijgen. Probeert, want hij slaagt er niet in op Tomorrowland 2011. Faithless is passé en stamt “van voor de tijd” van heel wat jongeren die op de festivalwei staan. Van seismologische verschijnselen, is al langer geen sprake meer bij Faithless. In hun lightversie ontbreekt het ‘m aan power, aan kracht en horen we een fletse mix met zeer matige zang van de frontman die nauwelijks boven de zachte beats geraakt. Faithless Soundsystem is een karikatuur, een afkooksel van hoe sterk een band ooit was en heeft – sorry voor het gewichtige taalgebruik – wat ons betreft geen bestaansrecht.

Het publiek heeft altijd gelijk, ook zo op Tomorrowland. Als het maar eventjes meedeint op de repetitieve synths van “Insomnia” en “God is a dj” en je daarna de sfeer als een pudding in elkaar ziet zakken, dan weet je dat dit festival bij matige sets als deze gewoon nood heeft om alles uit de kast te halen en droog weer om dat te kunnen bieden op de Main Stage. Die vlammetjes op het podium, de CO² jets, lasers, de confetti, het immense vuurwerk alsof het de climax van het festival was, waren nodig om deze set voldoende boeiend te houden. Gsm’s werden bovengehaald om dan alles vast te leggen. Nummers uit “The Dance” zoals “Sun to me” – waar was die zon trouwens in Boom? - verzopen in een klankbrij die nauwelijks ons gehoor bereikte, daar bovenaan op de heuvel. Het geluid stond dan ook behoorlijk zacht, alsof Faithless Soundsystem niet meer dan een voorprogramma voor Swedish House Mafia was.

“Clap you hands on the hill” en “Tomorrowland make some noise!”: Maxi Jazz mocht het zo vaak scanderen als ie wou, het publiek reageerde zeer koeltjes, als het weer.

Conclusie:  de beat uit “We come 1” is nog het meest up to date van al volgens het publiek die toen wel even loos ging. Maar nummers uit “The dance” flopten grandioos. Afsluiter “Not going home” deed velen net het tegenovergestelde denken én besluiten. De toekomst van Faithless Soundsystem? Opdoeken of straks te boeken op uw 30-plusserverjaardagsfeestjes. Vergeet niet voldoende vuurwerkstokjes aan te schaffen, want vuurwerk moet je van Bliss, Kheterpal en Jazz op het podium niet meer verwachten.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter