PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Katie Melua

zaterdag 20 oktober 2012Vorst Nationaal Brussel

Katie

Lieflijk en braaf. Weinig op aan te merken. Mooi binnen de lijntjes kleuren. Dat deed de Georgisch-Britse Katie Melua in Vorst Nationaal samen met haar gitarist Marc Cox, contrabassist Tim Harris ,drummer Henry Spinetti, pianist   Jim Watson en 4 strijkers (2 violen, 1 alt en 1 cello). Melua’s mezzo klonk erg goed zowel wanneer ze de diepere regionen van haar stem opzocht, als in de hogere noten. Maar vaak ontbrak het ‘m aan vuur. Een band, een (h)echte groep voelden en hoorden we niet, wel een stel studiomuzikanten die het beste uit hun instrument haalden, maar meer dan dat ook niet.

Openen deed de achtentwintigjarige solo met Piece by piece uit 2005. Later kwam haar strijkerskwartet er bij. Heel wat nummers van de artieste gaan over de liefde. Zelf is ze pas getrouwd (met James Toseland). Maar ze heeft ook een periode gehad waar ze heel wat exen heeft gemaakt. “I’d like to kill you” is zo’n song die ze schreef om een ex te vergeten. Net als haar set reageerde het publiek uiterst beleefd, met een applaus na elke song. Een handvol nummers maakten het verschil, zoals The Flood, waar Melua terecht fier op mag zijn dat ze er zelf mee aan geschreven heeft. De song kent een atypische songstructuur: hij begint met Oost-Europese invloeden en gaat via een versnelling over in een funky sound met elektrische gitaar.

Van en naar het optreden kiezen we voor de trein, met een penetrante wietgeur in elke wagon waar we in zitten. Een groot contrast met het überbrave verhaaltje dat Melua’s violisten zo waar the Spice Girls, All Saints en Natalie Imbruglia via hun iPod in de tourbus hebben gesmokkeld. Veruit de meest indrukwekkende bindtekst was die wanneer ze herinneringen ophaalde uit haar kindertijd in Georgië. Het land was pas afgescheurd van de USSR, kende een burgeroorlog, en ’s avonds viel wel vaker alle elektriciteit uit. “If the lights go out” schreef ze met dit in gedachten. Wat ons betreft mogen de Melchior Wathelets en Electrabels van deze wereld alvast de lyrics oefenen, mocht het deze winter tot een black-out komen in ons land.

Melua liet verder optekenen dat haar vader dokter is en ze zo via Georgië in het Verenigd Koninkrijk is beland. Tijdens haar vorige passage aan ons land werd ze naar eigen zeggen verliefd op de Grote Markt van onze hoofdstad.  Naast nieuwe songs uit haar vijfde studio album Secret Symphony, bracht de twintiger ook een onuitgebracht nummer: “The night I dreamed I was awake” waar ze weliswaar af en toe naar haar noten gleed. De song bleek veel rijper te klinken dan die werkelijk was. Een verdienste hoor voor haar en haar muzikanten.

Moonshine kreeg  een sterrenhemel mee en een spot die als volle maan mocht fungeren. Een klassieke, wat clichématige vormgeving. Bij “two bare feet” klapte het publiek mee. Het gsm-moment bij uitstek was haar eerste toegift “9 million bicycles” dat alweer 7 jaar oud is. Plots klonk het geheel qua arrangement veel rijker, voller, zelfs geloofwaardiger dan de meeste andere songs van deze avond. Melua nam afscheid van haar muzikanten en zou het optreden net zoals ze het begonnen was afsluiten: solo.

Omdat ze zelf vaak naar optredens gaat waar een artiest niet speelt wat ze zelf wil horen, liet ze het publiek een verzoekje doen. Spider’s web haalde het. Met “I cried for you” sloot ze haar anderhalfuur durend mooi maar niet onvergetelijk optreden af. Fijne avond gehad, dat wel.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Piece by Piece (Solo)
  2. If You Were a Sailboat (met Secret String Quartet)
  3. I‘d Love to Kill You (met Secret String Quartet)
  4. The Closest Thing to Crazy (met Secret String Quartet)
  5. Mary Pickford 
  6. The Flood 
  7. A Moment of Madness 
  8. Gasoline Alley (cover Rod Stewart)
  9. Somewhere in the Same Hotel 
  10. Shy Boy 
  11. If the Lights Go Out 
  12. The Walls of the World 
  13. Secret Symphony 
  14. The Bit That I Don‘t Get 
  15. Forgetting All My Troubles 
  16. The Night I Dreamed I Was Awake (onuitgebracht, nieuwe song)
  17. Call Off the Search 
  18. Moonshine 
  19. Two Bare Feet 

Bis:

  1. Nine Million Bicycles 
  2. Spider’s web (solo)
  3. I Cried for You (solo)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter