PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Disney on Ice 2013

zaterdag 9 februari 2013Lotto Arena Merksem

Disney

“Ik kom volgend jaar zeker terug” klinkt het beslist uit de mond van een klein meisje die met haar papa hand in hand de Lotto Arena verlaat. Disney On Ice is een vaste waarde in het voorjaar. In onze jeugdjaren, toen de bomen nog spraken, trokken we naar Gent om onder andere “Belle en het Beest” op het ijs te zien. Anno 2013 krijg je maar liefst 4 verhalen in gebalde vorm voorgeschoteld. De rode draad: een wereldreis die Mickey en Minnie maken, samen met Goofy die de koffers mag dragen en steeds valt, en een stel eenden. Zo passeren ze langs de savanne van de Leeuwenkoning, duiken ze in de onderwaterwereld van de Kleine Zeemeermin en belanden ze in de Verenigde Galactische Federatie van Lilo en Stitch. In het tweede deel vliegen we mee met Peter Pan en Wendy naar Nimmerland. Kapitein Haak wordt daar definitief verslagen op nog geen drie kwartier tijd.

Dat is ongetwijfeld één van de sterktes: Disney on Ice biedt voor elk wat wils aan. Iedereen vindt wel zijn gading in het aanbod. Al moet gezegd dat het enthousiasme van het publiek bij Lilo & Stitch een behoorlijk stuk lager lag dan bij de klassiekers. Dat is dé uitdaging van de nummer 1 op wereldvlak in family entertainment: de klassiekers doen het erg goed, en blijven in het collectieve geheugen gegrift. Maar recenter materiaal dreigt niet of nauwelijks overgedragen te worden naar een nieuwe generatie. Maar daar zullen ze zich in Amerika wellicht Timon en Pumbagewijs geen zorgen om maken.

“Hakuna Matata” blijft een song die de handen van het publiek moeiteloos op elkaar krijgt. Wat een ontlading voelden we bij de allerjongsten toen hun lievelingen het ijs op kwamen. Op een kwartier tijd draaide de productie er alle hits door, van “De Kringloop van het leven” over het mooie duo schaatsen tijdens “’s Avonds bloeit de liefde op”.  Jong en oud kijkt de ogen uit terwijl de schaatsers perfecte lifts en sprongen uitvoeren. (Toe) loops, salchowz, lutz sprongen, flips en axels: een gevarieerd palet aan choreografieën zien we.

Opvallende gelijkenissen horen we in de stem en personage van Rafiki uit de Leeuwenkoning en Sebastiaan de krab uit de Kleine Zeemeermin. Ook die laatste kan het publiek laten meeklappen op het aanstekelijke “Oesters en mosselen zijn goed allemaal”. De krab geraakt zo verloren in het ritme dat ie even vergeet waarom hij op het ijs staat: om het verhaal van de Kleine Zeemeermin te brengen.  Een bellenblaasmachine,dansende zeesterren en kwallen die als parasols op en neer gaan, geven “Diep in de zee” treffend weer.  Lilo en Stitch geeft het jonge volkje enkele Elvisklassiekers mee zoals “Devil in disguise”, “Suspicious minds” en “Can’t help falling in love”.

Een knap staaltje synchroon schaatsen zien we Peter Pan en zijn schaduw uitvoeren. Een schaduw die – we zullen er maar geen dubbele bodem achter zoeken – uit de kast komt. “En je zweeft” wordt ook in de praktijk getoond en wanneer Tinkelbel haar vriend redt, moet Peter beroep doen op een sterk geloof in elfjes. Meer dan zesduidend handen gaan dan geestdriftig op elkaar. Ja, Antwerpen gelooft in elfjes.

Volgend jaar komen dromen uit. Dan schotelt Disney on Ice enkele prinsessen voor. In 2014 wordt het Valentijnweekend er eentje om naar uit te kijken met prinses Tiana (uit de prinses en de kikker) , Rapunzel en de prinses der prinsessen: Assepoester.  “Ik kom volgend jaar zeker terug”.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter