PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Helmut Lotti | Mijn hart en mijn lijf

vrijdag 8 maart 2013De Roma Borgerhout

Helmut

Vier jaar lang was het stil rond Helmut Lotti, maar nu stond hij er weer. Met “Mijn hart en mijn lijf” keerde hij na muzikale omzwervingen in het klassieke genre, Afrika, Rusland, Zuid-Amerika, de wereld van de crooners en de swing terug naar zijn Vlaamse roots. Weg met de grote orkesten en terug naar een heuse live-band met niemand minder dan Nicolas Rombouts (Dez Mona), Bert Huysentruyt (Gorki), Geert Hellings (Stanton), Bjorn Eriksson (Maxon Blewitt en Broken Circle Breakdown) en Wim De Busser (The Baboons en Zita Swoon). En hoewel “Voed mij op” terecht wel wat radiotijd krijgt, kwamen een deel van de nieuwe Nederlandstalige nummers toch echt niet uit de verf. 

Helmut Lotti verkondigde al langer dat dit nu dé cd is die hij altijd al eens wilde maken en dat het dankzij zijn echtgenote, Jelle Van Riet,  was dat hij nu eindelijk de stap heeft gezet. Onze verwachtingen waren dan ook groot. 21 jaar na “Alles wat ik voel” koos Helmut Lotti opnieuw voor het Nederlands.

Een voor een kwamen de muzikanten binnenwandelen in een decor dat door de mensen achter “Abattoir Fermé” zo was ontworpen dat het leek alsof het al een oorlog had doorstaan. Het gaf het geheel al van bij de start een somber en doorleefd tintje mee.  Nicolas Rombouts startte op de basgitaar met een klank die iets weg had van een misthoorn en toen Bert Huysentruyt kwam opzetten van achter de drums, kreeg het geheel iets dreigends mee. Geert Hellings en  Bjorn Eriksson zorgden met hun elektrische gitaren voor de melodie en het rockgehalte en dan was het eindelijk aan Helmut Lotti om zelf het podium te betreden. Hij had er duidelijk zin in, want hij stond als een echte Elvis te shaken van je welste. Het was in elkgeval al een knallende opener.

Bij “Roofdier” was hij ons echter alweer kwijt. De intro op de bas vertoonde grote gelijkenissen met “Take a walk on the wild side” van Lou Reed, maar klonk somberder en veel trager. Een groot deel van dit nummer was naar onze mening te laag in toonhoogte om vlot door Helmut gezongen te worden en dat maakte dat het niet echt goed klonk. We zullen de inhoud van de tekst hier nog even uit de discussie houden, maar het minste dat we konden zeggen, was dat de hahihahahha in de kopstem toch wel erg kitscherig over kwam.

Het ritme van “Eeuwig duet” moest de sfeer terug een beetje herstellen. Het swingde lekker en Helmut Lotti nam er voor de gelegenheid zelfs zijn mondharmonica bij. Dit genre lag hem duidelijk beter en hij stond weer vrolijk mee te wippen op de muziek. Leuk nummertje, al was de tekst weer niet altijd even stichtend: “Ja, ik wil jou vanavond in bed. Je dijen, je navel, je mond, …” De vier jaar rust hadden hun sporen nagelaten. Ook “Tegenstrijd” met “Wij lijf aan lijf het geilste paar. Een eerste keer die schreeuwt om meer. …” wees toch duidelijk op een trendbreuk met de tijd van “Met jou alleen”.

“Gentle on my mind” van Glen Campbell was een aangename verademing. Geert Hellings had voor de gelegenheid zijn banjo van stal gehaald en het publiek werd getrakteerd op een dosis heerlijk rustige country.

“Als jij er niet bent” was, om het zacht uit te drukken, een repetitief nummer dat om eerlijk te zijn enkel overeind bleef omwille van de sterke prestatie van de muzikanten. Lotti klonk niet echt zuiver en we moesten wachten tot “Voed mij op” voor we een nieuw nummer hoorden dat ons echt kon bekoren. Deze ballade startte zachtjes met de elektrische gitaren en voor het eerst was er ook een zinnige en mooie tekst geschreven. Helmut Lotti klonk mooi en zacht en de keuze voor rode spots accentueerde de warmte van het nummer. De zanger demonstreerde hier dat een Nederlandstalig nummer ook kwaliteit kan hebben.

Een gelijkaardig gevoel hadden we bij “Ik schrijf je neer”. Al moeten we hier wel opmerken dat de tekst een gedicht van Hugo Claus is dat door Helmut Lotti van muziek was voorzien en waar Bert Huysentruyt een passend arrangementje van gemaakt had. Het werd een ingetogen nummer met een combinatie van akoestische gitaar en zachtjes wat elektrische gitaar bespeeld met een steel. Wim De Busser mocht het geheel completeren met de tonen van zijn orgeltje.

Nu alle muzikanten toch gezellig samen zaten, werd de sfeer erin gehouden met “Heaven”. In dit nummer uit de cd “Just for you” waren duidelijke Elvis-invloeden te horen en het lied zou in deze uitvoering dan ook zonder problemen gepast hebben in de film “Blue Hawai”.

Vermits het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan, mocht Elvis niet ontbreken in deze tour. Helmut Lotti coverde “Run on” van zijn grote voorbeeld. Het leuke van deze uitvoering was dat deze song niet echt meer klonk als een klassieke gospel. Bert Huysentruyt leverde een dreigend ritme op de drums en de gitaren hielden zich over het algemeen relatief goed op de achtergrond, tot de “down down down” in de tekst klonk. Dan mochten Geert Hellings en Bjorn Eriksson voluit gaan en werd de kracht van de gitaar onderstreept door felle lichtflitsen. Deze versie van “Run on” stond dan wel mijlen ver van de originele uitvoering, maar ze werd best gesmaakt door het publiek dat gedurende de gehele voorstelling toch weinig enthousiasme uitstraalde.

De voorstelling werd afgesloten met titelsong “Mijn hart en mijn lijf”. Het werd een duet van pianist Wim De Busser met Helmut Lotti dat zacht maar ruw begon, over ging op disco en uitmondde in stevige rock. Midden in het disco-gedeelte leek Helmut als twee druppels water op John Travolta in “Saturday night fever” toen hij in zijn witte broek, witte gilet en een zwart overhemd al heupwiegend zijn linker arm in de lucht gooide.

Als toegiften waren er nog het alles behalve bescheiden “Hoera, ik ben een ster!” en speciaal voor zijn inspiratiebron een cover van John Lennons “Woman”. We zagen Helmut zijn ziel helemaal bloot geven voor de vrouw van zijn dromen en konden de emotie in zijn stem horen. Dat die ervoor zorgde dat niet alle noten even vlot het publiek bereikten, willen we hem graag vergeven.

< Sascha Siereveld >

 

Setlist:

  1. Je lijf is als een vuur
  2. Roofdier
  3. Eeuwig duet
  4. Tegenstrijd
  5. Gentle on my mind
  6. Als jij er niet bent
  7. In the arms of a stranger
  8. Veel te doen
  9. World full of gray
  10. Voed mij op
  11. Kom terug
  12. Ik schrijf je neer
  13. Heaven
  14. Angst
  15. Run on
  16. Ik wist niet waar ik het had
  17. Dan ben ik erbij
  18. Mijn hart en mijn lijf

Toegiften:

  1. Hoera, ik ben een ster!
  2. Woman


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter