PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie One Direction in het Sportpaleis

woensdag 1 mei 2013Sportpaleis Merksem

OneInterview: 

11 Minuten had One Direction nodig om 14 500 genummerde zitplaatsen te verkopen voor hun allereerste concert op Belgische bodem. Tijdens hun vorige “Up all night”-tour stond het Europese vasteland niet op hun programma. Massa’s e-mails en tweets van Directioners kregen we met de vraag om hen asap te informeren wanneer we nieuws rond 1D hadden. Maar dat nieuws bleef lang uit. Veel te lang.

Meer dan een jaar bleven de Belgische fans dus op hun honger zitten. En dat ze honger hadden, was er duidelijk aan te merken op deze eerste mei. Hartverscheurende taferelen zagen we. We waren nog maar net in de metrohalte Sport aangekomen of we zagen een papa al smeken om tickets terwijl de tienerdochters achter hem met de moed der wanhoop postgevat hadden. Aan de guestbalie van het Sportpaleis ging het er zo waar nog emotioneler aan toe. Meisjes beten op hun nagels, weenden omdat ze te horen kregen dat ze er niet bij konden vanavond, enkelen gilden omdat ze op de guestlist stonden, terwijl anderen voor veel geld opgelicht bleken door de malafide zwarte markt. Een rollercoaster van emoties dus en dat samengepakt op enkele meters.

Sommigen hoopten dat na zes uur ’s avonds tickets zouden vrij komen van mensen die niet tijdig betaald hadden. En een paar meisjes die 18+ waren probeerden het via hun charme en originaliteit met een papiertje waarop ze de mama’s probeerden te overtuigen om naar huis te gaan, zodat ze in hun plaats konden gaan. Wij gaven hen de tip om de papa’s te vervangen (mannelijk vlees op het podium boeit papa’s doorgaans in mindere mate).  Maar pubers gaan tegenwoordig zonder mama of papa naar het Sportpaleis. Anders zouden er namelijk geen Kiss and Ride-zones en veiligheidszone achter het Sportpaleis aangelegd worden.

In al die drukte en met al die emoties aan de andere kant van de ruit, bewaarden de medewerkers van Tele Ticket Service en Live Nation hun kalmte en bleven ze erg professioneel klanten en teleurgestelde fans te woord staan. We kunnen hier alleen maar erg veel bewondering voor hebben en hopen dat het werk dat ze verzet hebben, danig gewaardeerd wordt door hun bazen.

Voorprogramma Camryn is al enkele minuten bezig om de dolenthousiaste fans op te warmen wanneer we de zaal binnenkomen. Voor zover zij nog een opwarming nodig hadden tenminste. Wanneer de Amerikaanse “One Direction” uitspreekt, volgt luid gegil bij de tienermeisjes. Camryn gaat er voor, loopt van links naar rechts, veert op en neer, en dat legt haar geen windeieren. Ze krijgt de meisjes in het publiek aan haar kant die “What doesn’t kill you makes you stronger” uit Kelly Clarksons “Stronger” stevig meekelen. Ook haar recentste single “Now or Never” wordt erg goed onthaald. Zouden de fans van 1D het interview in Joepie (recent stond ze met een halve pagina in dat tienerblad) gelezen hebben? Feit is dat haar mash-up van Rihanna‘s “We Found Love“ en Chris Brown‘s “Don‘t Wake Me Up“ tot een stevig meegezongen dansfeestje leidde. Conclusie: sterk voorprogramma dat perfect aansluit op de doelgroep. Het is dus geen toeval dat Camryn support mocht zijn bij zowel de Up all night tour en ook de Take me home tour van 1D.

Een kolkend Sportpaleis zet een Mexican Wave in. Het logo van de band wordt geprojecteerd. Dat alleen al kan op gegil rekenen. En dan … Ruim kwart na acht gaat het licht uit. “You are invited for the party of the year.” zien we in een video. De jongens laten ons binnen. Harry Styles wordt als de wijze boekenwurm voorgesteld terwijl hij in de gespecialiseerde media een compleet ander imago aangemeten krijgt, die van womanizer. Grappig. Styles blijkt erg hees en vocaal een van de zwakkere schakels van het kwintet. Later in de show volgt een al even grappig morning after-filmpje, en trekken de 5 undercover naar de stad. Daar gaan ze verkleed grappen uithalen met niets vermoedende passanten. Louis is als een dikke wat marginale man verkleed die met een groot fluo roze bord om “Free hugs” vraagt. Een klein meisje aarzelt even maar geeft uiteindelijk een knuffel. Daarop zegt Louis, die blijkbaar ergens (tamelijk ver) in de stamboom Belgische familie heeft: “There is something you should know.” Hij doet zijn masker en pruik af en zegt vervolgens: “I’m Louis from One Direction. Give me a proper cuddle now.” Het meisje staat er verbaasd bij, weet niet wat haar overkomt en knuffelt Louis vervolgens.  Hoe vertederend én grappig! Veruit een van de beste video interludes die we in jaren gezien hebben, is dit.

Ook de visuals zijn erg verzorgd. Dat merken we al bij “I would” dat op opener “Up all night” volgt. Affiches zien we aangeplakt aan een muur. Die affiches veranderen, tonen bij momenten ook live beelden van de groepsleden. Op een erg knappe manier scheuren de videobeelden van de rechterbovenhoek naar beneden af alsof de bewegende beelden deel van een poster waren. Stripverhalen blijken verder een bron van inspiratie op visueel vlak. “Heart attack” krijgt een tekstballon mee terwijl we Louis, Niall, Liam, Zayn en Harry in hun getekende versie zien met de nodige onomatopeeën bij Teenage Dirtbag, een cover van Wheatus, waarbij Dewico vlammen toont op het podium. Harry Styles zet het nummer in, neemt een loopje met de oorspronkelijke lyrics, klinkt erg hees en weinig toonvast. Boven hem bengelen 3 driehoeken met drie trommels in waar felle lampen in steken.

De tiener die eerder op de dag een foto van het Atomium via Instagram met de wereld deelde en er het onderschrift “Big Balls of Brussels” aan toevoegde, weet hopelijk dat foto’s verspreiden van dit monument onder het auteursrecht valt. Beste controleurs van Sabam: ga alvast op hem af en laat hem een deel van zijn gage betalen. Iedereen gelijk voor de wet, niet? Zeker wanneer we meer dan 16 uur na de show moesten wachten op enkele foto‘s van het concert die goedgekeurd waren door het management van One Direction. Eat that!

Om de haverklap gooien de 5 complimentjes naar het publiek. Dat we het beste publiek van de wereld zijn. Dat we in hun top 3 behoren. Dat we het luidste publiek zijn. Goed, complimentjes ontvangen is fijn, maar trop is te veel. “We love you for all you have done” hebben de Directioners op hun A4-tjes afgedrukt. Zowat de ganse kuip haalt zo’n blad boven terwijl de rest met hun One Direction-lampje in de hand meezwaait en zo wil concurreren met de laserstralen.  De skyline van Londen zien we op de achtergrond van het aanstekelijke “C’mon C’mon” waarbij de jongens uit het podium springen.

Daarna nemen ze naast elkaar plaats met microstatief op een verhoogd rechthoekig podiumstuk die hen naar het vierkante B podium doet zweven tijdens “Change my mind”. Twitter battles volgen. Of ze iets in het Nederlands kunnen zeggen? Nope. Maar aan een dance battle tussen Louis Tomlinson en Niall Horan wilden ze zich wel wagen. De 1D-leden deden hun best om te break dancen, maar echt overweldigend was het niet. Liam nam de rol aan van jurylid. Als de fans hoog gilden, steunden ze Niall, al ze zware bassen, een angry voice bovenhaalden, zou dat in het voordeel van Louis zijn. Maar die laatste vond dat maar niets. Met zoveel meisjes in de zaal zijn de hoge tonen sowieso luider. Dus ging Louis – terecht – klagen bij Liam. “You know what? I’m not part of this competition any more. Niall wins!” riep hij geërgerd uit. Sommige blogs mogen beweren dat dit “gespeeld” zou zijn en deel uitmaken van de show, maar dat zouden we echt niet durven zeggen. Ofwel is Louis een wel zeer uitzonderlijk goed acteur.

Wat er ook van aan is, het brak compleet de happy sfeer van het concert. Zo zagen we in het begin nog bandleden “schaar steen papier” spelen op het podium tijdens een nummer. Een groot contrast. Niall en Liam mochten vervolgens de limbo dansen terwijl de rest een poging deed om flarden uit de Macarena te zingen. Maar het grappigst van al op het B podium waren Niall en Harry die even een Nicole en Hugo-dansje uitprobeerden. Jawel linkervoet kruisen voor de rechter, rechtervoet naar achter, linkervoet bij plaatsen, rechtervoet voor linker plaatsen, en alles herhalen: ze deden het bij “One way or another”, van Blondie dat we verder een minpunt in de show vonden. Beste zanger van de avond is Zayn, die moeiteloos zijn kopstem weet aan te spreken in “Last first kiss”.”You ooh ooh ooh” zingen de fans luidkeels mee uit “Back for you”. Ballads, ze blijven werken in akoestische vorm, wanneer de heren op een stukje trap zitten. “Summer love”, “Over again” en “Little things” gaat er in als zoete koek en de bakvissen zingen van voor naar achter de lyrics mee.

“Rock me” is wat simplistisch scoren op het ritme van “We will rock you” dat het publiek al snel meeklapt.  De hoge noten in “Lo oh oh oh hove” zingen de fans stevig mee bij “She’s not afraid”. Opmerkelijk is dat, omdat de song enkel op Take me home limited yearbook edition staat. Wit-rode confetti begeleidt Kiss You (voetbalfans uit het Antwerpse zien dit hopelijk niet als een statement). Na 2 uur on stage met veel meer live zang dan we tijdens Biebers optreden hoorde, sluiten de Britten af met “Live while you’re young” en doorbraaksingle “What makes you beautiful”. Bij het ene zien we vuurwerk, bij de afsluiter confetti en C02-jets aan het werk. Fijne entertainende popshow dus. Maar zagen we een band aan het werk? Neen. One Direction bestaat overduidelijk uit 5 individuen die via X Factor bij elkaar zijn gebracht. Ook nu nog merk je dat dit een gearrangeerd huwelijk is.

Zingt One Direction het nog lang uit? Voordeel van gearrangeerde huwelijken is dat wanneer alles contractueel zeer goed vastligt en er weinig bewegingsruimte is van de contractanten, het liedje nog wel even kan duren. Het bindmiddel: marketing en geld. Maar dé grote uitdaging komt er wanneer één van de groepsleden succesvoller blijkt dan de groep zelf. Dat is nu al het geval met Harry op Twitter. Hij heeft meer Twittervolgers dan One Direction. Of zoals Louis het op zijn Twitterpagina stelt: hij is 1/5 van One Direction. Soms wil je een geheel zijn, en geen deeltje van zodat je het succes volledig op je eigen conto kan schrijven. Die vragen spoken sowieso in de hoofden van de groepsleden, hun entourage en marketeers.   

Dat de band ooit zal stoppen, is een zekerheid. Maar wanneer er weer miljoenen tienerharten gaan breken (zoals Take That en andere boysbands met onze vrouwelijke leeftijdsgenoten eerder succesvol deden in onze tienerjaren), weten we niet. 1D Gaat wellicht nog eventjes meegaan. Maar we zien ze 2020 niet halen.  

Op 3 mei 2013 staat One Direction in een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam en telt Nederand 14 trucks en 6 bussen extra op het grondgebied.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Up All Night 
 2. I Would 
 3. Heart Attack 
 4. More Than This 
 5. Love You First 
 6. One Thing 
 7. C‘mon, C‘mon 
 8. Change My Mind 
 9. One Way or Another (Teenage Kicks) (cover Blondie)
 10. Last First Kiss 
 11. Moments 
 12. Back for You 
 13. Summer Love 
 14. Over Again 
 15. Little Things 
 16. Teenage Dirtbag (cover Wheatus)
 17. Rock Me 
 18. She‘s Not Afraid 
 19. Kiss You 

Bis:

 1. Live While We‘re Young 
 2. What Makes You Beautiful 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter