PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Metallica | Pinkpop 2014

maandag 9 juni 2014Megaland Landgraaf Nederland

Metallica
Foto: Metallica

Ruim drie kwartier later dan gepland begonnen de Amerikanen van Metallica aan hun ‘By-Request’ concept. Fans die een ticketje kochten voor de show kregen een code om zo hun ideale setlist samen te stellen op de website. Metallica zou echter Metallica niet zijn, moesten ze hier niet nog een tikkeltje meer uit kunnen halen. Doorheen de dag was het mogelijk om via sms-voting het laatste nummer van de setlist te kiezen. Merk op: door de storm werd het echter niet uitgevoerd. Jammer voor de honderden die ge-sms’t hebben en hun telefoonkrediet er aan verspild hebben.

Dit was slechts enkele van de vele minpuntjes die gepaard gingen met de storm. Zo slaagde de crew er niet meer in om de twee grote schermen langs de zijkant van het podium te doen werken tijdens het grootste deel van de show, en werd de pyro uit veiligheidsoverwegingen ook gelaten voor wat het was. Gelukkig draait metal om meer dan alleen maar geld en perfecte shows. 

Na het intro filmpje rond het Metallica By-Request concept weerklonk de ondertussen wereldberoemde tonen van Ennio Morricone’s Ecstasy of Gold, uit de al even beroemde film ‘The Good, The Bad and The Ugly’. Wat hierna volgde was een resem hits waar maar geen einde aan leek te komen. Battery, Master of Puppets en Welcome Home (Sanitarium) volgden elkaar aan een razendsnel tempo op. 

“Are you alive Pinkpop? How does it feel to be alive?”. Minder voorspelbaar zijn James Hetfield zijn motivational speeches er niet op geworden, maar toch zijn de gebruikelijke ‘Metallica-family’ praatjes opvallend afwezig. Het toepasselijke Ride The Lightning gevolgd door The Unforgiven zorgen elk voor hun eigen hoogtepunten.

Dat de weide nog steeds zo goed als compleet gevuld was, zelfs na het zware onweer, was best wel opmerkelijk, maar na het nieuwe nummer Lords of Summer hielden heel wat mensen het voor bekeken. Jammer voor hen, want zo misten ze het grappigste moment van de dag.

Naast het By-Request gebeuren mochten ook enkele lucky fanclub-members hun favoriete nummer persoonlijk komen aankondigen op het podium. Jos was er eentje van. De Noord-Brabander geeft snel repliek wanneer Hetfield hem vraagt of hij uit een goede provincie komt. “Nauw, tuurlijk!”, alsof Hetfield plots Nederlands kan en ze al jarenlange vrienden zijn. Als hij dan nog eens vals het refrein begint te zingen, is het hek helemaal van de dam.

Hoogtepunt van de avond was natuurlijk het luidkeels meegezongen Nothing Else Matters, gevolgd door het eveneens populaire Enter Sandman, waarna het encore wordt ingezet. De ‘Vote of the Day’ werd afgeschaft, en Metallica zelf koos het nummer dat ze zouden spelen. Gimme fuel, gimme fire, gimme that what I desire. Woorden die hartelijk werden ontvangen door publiek, ook al leek de keuze voor Fuel gewoon een kwestie van lengte van de mogelijke nummers.

Na Creeping Death volgt het iconische afsluitnummer dat Metallica al jaren gebruikt om het einde van hun sets aan te kondigen. Als de gepersonaliseerde strandballen dan nog eens vanuit de lichttorens over het publiek worden losgelaten, kunnen we er niet aan doen dan maar één iets te denken: same old, same old. 

Net als in 1992 met The Cult eindigt Pinkpop op een dinsdag. Metallica was de Metallica die we kenden van de vele recente livestreams en tours. Vreemd genoeg kreeg NPO Cultura geen toestemming om het concert uit te zenden, terwijl er veel andere concerten van de band wel gestreamd werden. Ook het feit dat de NPO Cultura live stream door rechtenbeperkingen enkel voor inwoners van Nederland was, werd niet in dank afgenomen bij de Belgische fans van het festival.

Pinkpop 2014 wordt een jaar voor de geschiedenisboeken, gelukkig positiever dan “het jaar van de storm” (Pukkelpop). The Stones, Arcade Fire en Stromae elk goed voor hun hoogtepunten op de legendarische 45e editie van het festival in Landgraaf. Metallica paste net niet in dit rijtje, maar dit hoofdzakelijk buiten eigen wil. Gelukkig krijgt de band een herkansing, binnen drie weken op Rock Werchter, waar ze een identieke setlist zullen spelen.

< Nathan Dobbelaere > 

De setlist

  1. Intro By Request
  2. The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone)
  3. Battery
  4. Master of Puppets
  5. Welcome Home (Sanitarium)
  6. Ride the Lightning
  7. The Unforgiven
  8. Lords of Summer
  9. Wherever I May Roam
  10. Sad but True
  11. Fade to Black
  12. ...And Justice for All
  13. One
  14. For Whom the Bell Tolls
  15. Whiskey in the Jar (cover Lena Bourne Fish)
  16. Nothing Else Matters
  17. Enter Sandman

Bis:

  1. Fuel
  2. Creeping Death
  3. Seek & Destroy


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter