PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Massive Attack

dinsdag 9 september 2014Ancienne Belgique Brussel

Massive

Het was een unieke situatie dat Massive Attack in de Ancienne Belgique optrad voor een van de weinige cluboptredens dit seizoen. Vier clubs in Brussel, Utrecht, Parijs en Londen bezoeken ze voordat ze aan hun massaler getinte tour in de Verenigde Staten beginnen. Deze ‘once in a lifetime’-ervaring zorgde ervoor dat de AB in slechts 10 minuten uitverkocht.

Op vele manieren was voelbaar dat dit concert een bijzondere happening was, met Radio 1 die er verslag van kwam doen en waarschuwingen die aangaven dat deze show lasers en strobo effect bevatte. Op het podium stonden al 4 drumstellen klaar, maar het publiek moest nog een half uur extra wachten voordat de 10 koppige band het podium opkwam. In die tijd werd te zaal tot de nok toe gevuld met vooral veel dertigers. 

Maar zoals verwacht was het zeker het wachten waard. De eerste zware beat die de zaal in denderde zette meteen alle huidharen recht overeind. Zo dragend en prikkelend zoals alleen de beat al kon zijn, voorafgaand aan het eerste nummer ‘Battlebox 001’. Daarmee kondigden ze al aan dat dit een optreden van hoog niveau zou worden. Gedragen door donkere, spannende oerritmes, de glasheldere scherpe vocalen van Martina Topley-Bird en Horace Andy, en de uiterst goedgekozen instrumentale uitbarstingen. 

Sinds de jaren ’90 is Massive Attack al een spraakmakend gezelschap dat het label triphop heeft gekregen. Toentertijd een hele nieuwe vorm van het combineren van soul, hiphop, dub, r&b en pop. Nu 27 jaren verder en 4 jaren nadat hun laatste album Heligoland uitkwam, blijkt deze band hun magie nog niet kwijtgeraakt te zijn. 

Het hypnotiserende gevoel dat ze opwekken komt niet alleen door hun nachtmerrieachtige muziek maar ook door de enorme schermen waar ze voor staan. Het publiek krijgt het zo op ze afgevuurd, fikse kritiek op de maatschappij van tegenwoordig. Vooral bij het nummer ‘Girl I Love you’ werden zonder pardon beelden en teksten van Irak, James Foley, Hilary Clinton, Obama, Tony Blair en Libanon de zaal in gesmeten. Met als boodschap dat het publiek hier niet alleen voor een avondje genot kwam, maar vooral om ons uit de bubbel van ons eigen leven te laten komen en dringend te vragen om tot besef te komen. Besef over al het onrecht in de wereld. 

Gek genoeg zorgde het voor een gevoel van opluchting in de zaal, het publiek dat stilletjes naar het podium gewend stond begon te fluiten en te dansen. Dit gevoel van saamhorigheid en erkenning werd gedragen tot het einde van de set die werd afgesloten met ‘Inertia Creeps’. Daarna kwam de band nog terug voor 3 bisnummers met als uitsmijter de nummer 1 hit ‘Unfinished Sympathy’. Perfect aansluitend op deze muziekavond met vele diepe lagen. 

< Zaïde Bil >

De setlist: 

  1. Battlebox 001
  2. United Snakes
  3. Risingson
  4. Paradise Circus
  5. Girl I Love You
  6. Psyche
  7. Future Proof
  8. Teardrop
  9. Angel
  10. Jupiter
  11. Safe From Harm
  12. Inertia Creeps
  13. Everywhen
  14. Splitting the Atom
  15. Unfinished Sympathy


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter