PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Enrique Iglesias in het Sportpaleis

donderdag 20 november 2014Sportpaleis Merksem

Enrique

“Sex and Love” heet de recentste plaat van Enrique Iglesias die matig scoort in de charts. Toch blijkt de Spaanse zanger die vooral hits scoorde rond de eeuwwissel en in het begin van de nillies nog steeds tot de verbeelding te spreken bij heel wat vrouwen. Dat ie samen met Demi Lovato naar het Sportpaleis kwam, was een meesterzet. Twee generaties vrouwen dus – eigenlijk meer want er zaten ook gepensioneerden in onze buurt – die zo samen de avond van hun leven beleefden. Dat zorgde niet zelden voor extatische taferelen. Wij gaan ons het meest gênante moment ever met twee fans op het C-podium nog lang herinneren. Dit was sterker dan uitlachtelevisie, dit was collectief neergaan van het lachen. Een zware fan, een vijftiger, die net dezelfde kleren als Enrique aanhad: zelfde kleur broek, rood t shirt en zijn vrouw Danielle stonden stevig te dansen op “Stand by me”, een cover van Ben E. King, die mevrouw blijkbaar niet meteen in de praktijk wou brengen toen ze Enrique vast kon nemen. Helemaal hilarisch werd het toen Iglesias de microfoon aan haar man gaf, terwijl zij dansten, en manlief de song zo vals als een kat verder zong. Zelden hebben we zo vaak “OMG!” na elkaar uitgeroepen in het Sportpaleis.

Goeie entertainer, beperkt livegevoel

Het nieuwe album en recente nummers zijn meteen de zwakte van de ganse show. Niet om de nummers op zich, wel omdat Iglesias samenwerkte met onder andere Pitbull, Florida, Kylie en Jennifer Lopez.   Gastzangers die uiteraard allemaal niet aanwezig waren in het Sportpaleis. En dus zit je qua concertgevoel met hetzelfde probleem als Pharrell Williams in september in dezelfde zaal. Vocals van andere zangers die meelopen, voice over, en een zanger die constant aan zijn oortjes zit te prutsen. Aan showelementen geen gebrek nochtans, Iglesias komt uit het podium gefloept tijdens “I’m a freak”. Een groot ledscherm hangt achter hem, spots vormen daarvoor een boog. Er zijn C02-jets, er is confetti én grote witte ballonnen met “Sex and Love” op gedrukt, vallen uit de nok naar beneden tijdens “I like it” op het einde. De fans houden ‘m stevig vast als aandenken. Geen denken aan dat ze dat kleinood de lucht gaan in zwieren op het middenplein, zodat het geen extra feestelijk einde wordt. Mja, het moet gezegd: ze zijn wat aan de bezitterige kant die fans.

“I like how it feels” dateert van 2011 met Pitbull en the Wav.s en kan je bezwaarlijk een straffe song noemen. De percussie en het meeklappen, leent de Spanjaard van “We will rock you”. Het publiek lust het allemaal wel en doet met plezier mee, ook wanneer Iglesias vraagt om mee te zwaaien. Dan maken de fans massaal van hun armen ruitenwissers die in stand “hevige regenval” te keer gaan. Even staat ie behoorlijk ver van zijn microfoon, terwijl we toch vocals horen.  Hetzelfde verhaal bij “Finally found you”, waarbij  de meelopende tape van Sammy Adams duidelijk te horen is en Enrique eenvoudigweg te veel over moet laten aan zijn band, backings en alles wat er uit een doosje komt, en dat is wel wat. Het live gehalte, zeker op vlak van zang, is het eerste stuk van het concert dan ook bijzonder mager.

 20 jaar komt Enrique Iglesias al naar ons land om op te treden en laat weten dat ie nog een lief gehad heeft uit ons land. Met daaraan toe te voegen: “She was a good girl. But she left me” hengelt hij naar wat medelijden bij zijn vrouwelijke fans. Net daarvoor had ie de voorste rijen tijdens “Bailamos”, goed voor een nummer 11-notering in de hitparade bij ons, in vuur en vlam gezet toen ie de frontstage indook.

Entertainmentgehalte piekt over de helft van het optreden

Terug van het C-podium haalt Enrique Iglesias wel het vereiste niveau tijdens het laatste stuk van zijn concert. Ook nu schuwt ie de grote gebaren niet. Op het einde van “Tired of being sorry” waarbij hij zijn Spaanse tongval niet wegsteekt met die wat scherpe “s”,  gaat ie op de knieën, maakt een kruisteken en slaat even op het podium, als dank. “Escape”, uit 2002, zijn op één na grootste hit in ons land rijgt ie aan Avicii’s “Levels”. Het gevolg laat zich raden: de party sfeer is compleet en het Sportpaleis gaat uit zijn dak.  Bij “Hero”, nog steeds zijn grootste hit in België die de tweede stek haalde in de charts,  vraagt ie om de lichten boven het podium te doven zodat de zaal enkel verlicht wordt door duizenden smartphones en het publiek het nummer uit volle borst mee kan zingen. Zelfs de professsionele videocamera’s die Iglesias in beeld brengen, kunnen niet anders dan live beelden tonen van de zanger met een stevige korrel in om de simpele reden dat de zanger op dat moment onderbelicht is.  Straffe live versie horen we trouwens waar de conga’s het ritme lekker mee kleur mogen geven. Heupwiegen doen de vrouwen dan weer op “Bailando” waarvan de zanger op het einde de “oho” zang alleen over laat aan het publiek.

Foutloos ging het er tijdens het concert van Enrique Iglesias niet aan toe naast het podium. Tot twee keer toe, moest de zanger een boze blik werpen richting stage hands die het vertikten of vergeten waren om zijn microstatief weg te nemen, dan wel terug recht te zetten.  Ook het einde van het optreden was bijzonder onduidelijk. Het publiek vroeg om een bis, even leek die er te komen, maar uiteindelijk toch ook niet.

Opvallende gelijkenis dus tussen de set van Demi Lovato en Enrique Iglesias. Beide artiesten konden ons pas over de helft van hun optreden overtuigen.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. I‘m a Freak 
  2. I Like How It Feels 
  3. Finally Found You 
  4. Heartbeat 
  5. Bailamos 
  6. Not in Love 
  7. Stand by Me (cover Ben E. King)
  8. Be With You 
  9. Tired of Being Sorry 
  10. Escape/Levels (cover Avicii)
  11. Tonight (I‘m Fuckin‘ You) 
  12. Hero 
  13. Bailando 
  14. I Like It 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter