PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie D Apres une histoire vraie

zaterdag 10 januari 2015deSingel Antwerpen

D

Christian Rizzo baseerde zich voor “D’après une histoire vraie” op folkloristische dans. Jawel, een groep van uitsluitend mannen die met de voeten op de grond stampen, de armen in de lucht gooien, schouder aan schouder een voet voor de ander zetten en dan weer een er achter (zoals de sirtaki), handen vasthouden, draaien, walsen, swingen/jiven (ook met 3 en 4), bruggetjes maken (zoals op een huwelijksfeest), headbangen (uitvergroot), enz. zagen we allemaal in deSingel in deze choreografie. Vraag is wanneer je hier iets gelijkaardigs zou doen en elementen uit de Vogeltjesdans, de In Zaïre, de Hucklebuck, roeien (An der Nordseeküste) en pakweg de Kabouterdans met elkaar zou mengen, een choreografie hebt die bijblijft, die artistiek verheffend werkt.

De vraag die je je dan ook moet durven stellen, is of je zo’n (volgens de brochure “archaïsche bewegingen”) in een schouwburgcontext moet zien, dan wel ze zelf aan de lijve ondervinden (door mee te dansen) al dan niet in het land waar deze dansen hun roots kennen. Wij zijn geneigd om de tweede optie te verkiezen en zien dus bitter weinig artistieke meerwaarde om er een voorstelling rond te breien. Want exact 10 jaar geleden dansten we tijdens een congres voor studenten journalistiek in Antalya en Istanbul de meeste (volks)dansen waarvan we elementen te zien kregen in deSingel.

Toegegeven, die twee drummers op scène gaven het geheel een veel moderner gevoel. Al bleken de zichtlijnen niet gegarandeerd in deSingel. De linkerdrummer zagen we vanuit onze zetel links helemaal niet. Daarnaast was er nog een zeer irriterend hoog piep-geluid dat uit de mengtafel achteraan de zaal kwam. Twee storende factoren dus die de beleving niet ten goede kwamen.

Opvallend dus dat de solo ons het meest kon bekoren én de straffe opbouw om vanuit die solo, een duet te laten ontstaan, om geleidelijk aan terug met 8 op het podium te dansen. De ingrediënten daartoe werden aangereikt in het begin, en de maaltijd geserveerd als finale. De vraag stellen of de ingrediënten pittig, artistiek, creatief,vernieuwend,… genoeg waren, is ze beantwoorden.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter