PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Broken Circle Bluegrass Band

dinsdag 24 februari 2015De Roma Borgerhout

The

Jarenlang behoorde bluegrass country tot de groep muziekstijlen die enkel beluisterd werden door een kleine groep die-hard fans. Maar sinds Johan Heldenbergh, Veerle Baetens en hun band de soundtrack uitbrachten van “The Broken Circle Breakdown” is het genre weer helemaal in. Een bonte mix van jong en oud was dan ook massaal komen afzakken naar een uitverkochte Roma in Borgerhout om te genieten van hun muziek. De bandleden bewezen hun virtuositeit op mandoline, banjo, contrabas, gitaar, viool en dobro terwijl Veerle ons positief wist te verbazen met haar vocale kwaliteiten. De verschillende stemmen samen leverden ook een bijzonder mooie klank op. Johan was niet helemaal goed bij stem, maar dat probeerde hij goed te maken met luchtige en soms grappige bindteksten.

“We gaan zowa liekes spele van dienen film waarvan de cd in uwen otto ligt.”: grapte zanger-acteur Johan Heldenbergh met een sappig Gents accent. De muziek uit de prent van Felix Van Groeningen vormde inderdaad de ruggengraat van de voorstelling, maar werd aangevuld met nummers als “Where the Soul of Man Never Dies” , “Don‘t Think Twice, It‘s All Right” van Bob Dylan en “Do I Ever Cross Your Mind” van Dolly Parton. 

Johan Heldenbergh, Bjorn Eriksson,  Bert Van Bortel , Nils De Caster, Karl Eriksson en Tomas De Smet verzamelden zich met hun instrumenten rond één microfoon aan de zijkant van het podium en dompelden hun publiek vanaf de eerste noot onder in de sfeer van de bluegrass. Door verder van of dichter bij de micro te staan, bepaalden ze zelf welk instrument of welke stem meer doorklonk in de mix. Het was soms wel grappig om te zien hoe ze rond elkaar en rond mekaars instrumenten moesten dansen, maar het miste zijn effect niet. Het gaf het geheel een erg authentiek kantje én het leverde een mooie klank op. Al van bij de start viel trouwens op dat “The Broken Circle Bluegrass Band” heel wat talent in zijn rangen had. 

Op Veerle Baetens was het nog wachten tot “Country in My Genes”. Ze klonk absoluut niet slecht en haar stem ging erg goed samen met de zes heren die de rol van backing-vocals voor hun rekening namen. Veerle zong met een lekker Amerikaans accent en we zouden gezworen hebben dat ze zo van een Texaanse ranch was geplukt. Wanneer ze “Do I Ever Cross Your Mind” bracht, waren we volledig overtuigd: Veerles stem is gemaakt om country te zingen. Toen ze ook nog eens de “i” in “will” extra lang ging aanhouden, barstte de zaal los in een spontaan applaus dat overging in het meeklappen op de muziek. 

Johan Heldenbergh was iets minder bij stem. Algemeen genomen vormde dat niet zo’n probleem: country mag soms iets grover klinken. Maar tegen de tijd dat we bij “Country man” waren aangekomen, was het vet toch van de soep. Gelukkig kreeg hij nog vocale ondersteuning van zijn collega’s en waren er nog de vrolijke, snelle solo van Karl Eriksson  op de banjo, het vioolspel van Nils De Caster en een overheerlijke solo van Tomas De Smet op zijn contrabas. Het publiek kon het goed smaken.

De virtuositeit van de verschillende muzikanten kwam trouwens erg goed uit de verf in “Blackberry Blossom”. Het leek wel of ze elkaar de loef wilden afsteken in het demonstreren van hun vingervlugheid op de snaren. Johan Heldenbergh werd er zo vrolijk van dat hij aan de rand van het podium een poging deed om mee te dansen op de muziek. Aan de choreografie moest duidelijk nog gewerkt worden, maar het was wel grappig en illustreerde ook perfect de goede sfeer op de scène. 

Het meest ingetogen nummer vonden we in de toegiften. “If I needed you” startte heel erg zacht en hield die breekbaarheid en gevoeligheid heel het nummer aan. De stem van Veerle was mooi om naar te luisteren en Johan deed zijn uiterste best. Hij kreeg vocaal een klein ruggensteuntje van zijn kompaan Bert waardoor dit nummer het publiek probleemloos wist in te pakken. Het applaus liet er geen twijfel over bestaan: met dit lied hadden onze cowboys en de cowgirl een schot in de roos getroffen. 

< Sascha Siereveld > 

De setlist:

  1. Will the Circle Be Unbroken
  2. Black Mountain Rag
  3. Country in My Genes
  4. The Boy Who Wouldn‘t Hoe Corn
  5. Wayfaring Stranger
  6. Where the Soul of Man Never Dies
  7. Sin City
  8. Blackberry Blossom
  9. Don‘t Think Twice, It‘s All Right
  10. Over In The Gloryland
  11. Tumbling Tumbleweeds
  12. Do I Ever Cross Your Mind
  13. Little Maggie
  14. Rueben‘s Train
  15. The Way It Goes
  16. The One I Love Is Gone
  17. Cowboy Man
  18. Sandmountain
  19. Ain‘t Nobody Gonna Miss Me When I‘m Gone 

Bis:

  1. If I Needed You
  2. Cherokee Shuffle
  3. Salty Dog Blues
  4. Didn‘t Leave Nobody But The Baby


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter