PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Lais 20 jaar

donderdag 26 maart 2015De Roma Borgerhout

Lais

“We hebben goed nieuws. Binnenkort staan we op brooddozen!” laat Laïs weten in de Roma. De drie dertigers die op tour zijn om 20 jaar Laïs te vieren gaan naar eigen zeggen meedoen om K3 te worden. Uiteraard lachen ze er wat mee, maar aan de kleurcode van Studio 100 voldoen ze wel!

Openen deed Laïs met etherische klanken van harp en gitaren die “Isabelle” inleidden. Accordeon, viool en drums kregen we dan weer te horen in een piekfijne meerstemmig gezongen “Min morfar”. Laïs koos voor een best of-concert om in te kaderen waar niets, maar dan ook werkelijk niets op aan te merken viel. Waar blijft die live cd?

Laïs, Keltisch voor stem, is ontstaan toen Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix nog piepjong waren, 15. “Nu, 20 jaar later, kunnen we zeggen dat we nog steeds jong zijn” klonk het in een uitverkochte Roma.  “Wat ik vandaag niet geloof, is dat deze zaal vol zit” klonk het oprecht dankbaar uit de mond van Annelies Brosens.  De draailier werd dan ook bovengehaald – die af en toe weliswaar een minder fijn bijgeluid liet horen – om dit succes te vieren. Hoe kan je dat beter dan met een drinklied als “De wijn”?

Kloppen op zijn  klankkast doet de contrabassist tijdens “Joskes song”, in “Voici La Saint-Jean” bestrijkt hij zijn instrument terwijl de cellist pizzicato speelt. Eindigen doet het trio door in de handen te klappen op een ritme dat het publiek in geen tijd volgt. Hun meerstemmige samenzang werkt na al die jaren nog steeds betoverend, zo onderstrepen ze in close harmony, rechts van het podium. Door merg en been gaat hun versie van O’ Connors “In this heart”. Het a cappela-intermezzo eindigen ze met “7 steken” wat op het einde opentrekt met drums en elektrische gitaren. Keltische invloeden horen we vervolgens op instrumentaal vlak en “Marie Madeleine” heeft dan weer zigeunerbloed in zich. In “De wanhoop” dat op gefluit van het enthousiaste publiek kan rekenen, integreren de van Kalmthout afkomstige dames “hip hip hoera” om hun verjaardag extra in de verf te zetten. Het Zweedse “Der stud en jungfru” klinkt dan weer erg vrolijk en opgewekt, zomers. “Chimacum rain” van Linda Perhacs met blokfluit en klein klokkenspel, is een muzikaal pareltje met sublieme sfeerzetting.

Op hun wenslijstje staat om eens samen met Bob Dylan op het podium te zingen. Ze zwanzen even en kondigen hem aan, maar slagen er ook in om zonder de Amerikaan een oerdegelijke versie van “One more cup of coffee” neer te zetten. Voor “Matty groves” haalt Laïs de handharp boven. De groep blijft steeds herkenbaar, maar laat ook telkens een andere klankkleur horen. Ook in de toegiften trouwens waar de vergelijking met The Andrew Sisters echt wel opgaat tijdens “Boogie Woogie Bugle Boy”.

Maar dé song van de avond is uiteraard ’t Smidje dat nog steeds moeiteloos het publiek uit hun stoeltjes krijgt. Twee volksdansversies bestaan er voor zover wij weten bij de jeugdbeweging. Eén sliertdans in koppels, en een kringdans met twee koppels over elkaar die  onder andere een molen-beweging uitvoeren, handjeklap doen, een kus op de wang geven en via bruggetje maken bij een ander koppel aankomen. De extase, de ontlading hangt in de lucht wanneer de Roma deze hit te horen krijgt. Wat een climax! Tot twee keer toe legt Laïs “Le renard et la belette” stil om enkele seconden later opnieuw de draad op te pikken. Uiteraard zorgt dat ervoor dat het enthousiasme van het publiek alleen maar aangewakkerd wordt én dat er steeds meer fans in de grote zaal aan het dansen slaan, handen in elkaar en in sliert bewegen.

De drie kunnen het even niet laten door nog even verder te grappen, knipogen opnieuw naar K3 en zetten even “Heyah Mama” in het begin van hun tweede bis in maar besluiten om a capella niet versterkt the Stanley Brothers te coveren met “Angel band”.

“Donne-moi tout ce que tu as” hoorden we eerder door Laïs zingen in de Roma. Wat het trio en de muzikanten betrof hebben ze alles gegeven. Een concert om in te kaderen dus!

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Isabelle
  2. Min morfar
  3. De wijn
  4. Joskes song
  5. Voici La Saint-Jean
  6. ’t Zoutvat (a capella)
  7. Donne-moi tout ce que tu as ( a capella)
  8. In this heart (a capella – Sinéad O’ Connor)
  9. 7 Steken (a capella)
  10. Nekets7(impro)
  11. Marie Madeleine
  12. Ni vandaag
  13. De wanhoop
  14. Der stud en jungfru
  15. Chimacum rain (Linda Perhacs)
  16. One more cup of coffee (Bob Dylan)
  17. Matty groves (Fairport Convention)
  18. Tina vieri
  19. ’t Smidje

Bis:

  1. Boogie Woogie Bugle Boy (The Andrew Sisters)
  2. Le renard et la belette

Bis 2:

  1. Heyah Mama (K3)
  2. Angel Band (The Stanley Brothers)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter