PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Nneka

zondag 12 april 2015Het Depot Leuven

Nneka

Nneka Egbuna is een Nigeriaanse zangeres. Op haar 19e emigreerde ze naar Duitsland en tot vandaag woont ze nog steeds in Hamburg. Nnekas teksten zijn zeer kritisch tegenover het kapitalisme, armoede en oorlog. Ze combineert soul met reggae en hiphop. Met haar muziek wil ze vooral een ethische boodschap meegeven. Haar grote invloeden hiervoor zijn Fela Kuti, Bob Marley, Erykah Badu, Talib Kweli, Lauryn Hill en Mos Def. 

Nneka begon aan haar muziekcarrière in 2006 met haar debuut ‘Victim Of Truth’. In 2008 werd de Nigeriaanse zangeres razend populair door haar opvolger ‘No Longer at Ease’, vooral dankzij haar hitsingle ‘Heartbeat’. In 2010 nam ze het nummer ‘Viva Africa’ op voor het WK voetbal in Zuid-Afrika. Sindsdien is het erg stil geweest rond de artieste. Na vier jaar is ze nu terug met een nieuwe plaat ‘My Fairy Tales’. 

Het nieuwe album ligt pas eind mei in de rekken, maar momenteel toert ze door Europa tot eind april om deze voor te stellen. 

De zangeres komt het podium opgewandeld, met haar hoofd bedekt onder een enorme sjaal, terwijl haar band de eerste tonen speelt van ‘Book Of Job’. Haar nieuwe muziek heeft een nog sterkere revolutionaire toon dan voordien. Haar sound klinkt ook iets meer als reggae dan op haar voorgaande albums. 

Naast zes nummers van het nieuwe album, maakt Nneka ook voldoende ruimte voor oudere songs. Een van de hoogtepunten was het intieme ‘Shining Star’, waarbij ze in het gezelschap van haar akoestische gitaar een solo uitvoert. 

Maar niet alles liep zoals ze het wou. Tijdens ‘Babylon’ doet ze subtiel teken naar de mixtafel om de drums luider te zetten. Ze let wel duidelijk op het volledige pakket van de performance. Later krijgt ze opnieuw pech wanneer ze tijdens ‘In Me’ het optreden moet stilleggen. Naar verluidt kreeg ze geen signaal meer in haar oortje en zong ze in de verkeerde toon. ‘What’s up, guy?’ , zegt ze geïrriteerd tegen de geluidsman. 

De sfeer zakte lichjes in hierdoor. De band leek er ook minder zin in te hebben en door het verdampte enthousiasme was de reactie van het publiek beperkt. Tijdens ‘Soul Is Heavy’ wordt het dan weer even interessant wanneer Nneka zich aan een potje rappen waagt. Dat doet ze uitstekend. Afwisseling tussen rap en zang zorgen ervoor dat de show opgekrikt wordt. Als afsluiter volgt haar hit ‘Heartbeat’ waarbij ook voor de eerste keer een hoop handen in de lucht gaan. Dat gaf ons toch lichtjes het gevoel dat mensen nog eerder uit zijn naar de sound waarmee ze bekend werd. Haar nieuwe songs klinken iets volwassener, maar dat moest het publiek blijkbaar nog verteren. 

<Elvin Vanzeebroeck> 

De setlist: 

  1. Book Of Job
  2. Walking
  3. Babylon
  4. Africans
  5. Shining Star
  6. Local Champion
  7. In Me
  8. My Home
  9. Do You Love Me Now
  10. Soul Is Heavy
  11. Heartbeat 

Bis: 

  1. My Love, My Love
  2. Pray For You


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter