PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Shabazz Palaces

zondag 26 april 2015Koninklijk Circus Brussel

Shabazz

Futuristisch, psychedelisch en uniek. Deze drie termen vatten het experimentele hiphopduo Shabazz Palaces mooi samen. Hun identiteit hebben ze in het begin geheim gehouden, maar achteraf bleek dat ex-Digable Planets rapper Ishmael ‘Butterfly’ Butler en Tendai Maraire de breinen zijn achter dit project.

Het Amerikaans duo uit Seattle mag zich bekronen als eerste hiphopact op het label Sub Pop waarop ze ondertussen al twee albums hebben uitgebracht. Hun debuut ‘Black Up’ verscheen in 2011 en de opvolger ‘Lese Majesty’ zag vorig jaar het licht.  De manier van rappen en de beats die deze mannen serveren zijn nergens anders te horen. Hun luisteraars zuigen ze mee in een hypnotiserende trip doorheen de verste uithoeken van het hiphopuniversum. 

Samen met de Britse dj Kutmah zijn ze de toursupport voor de oppermeester van de beats, Flying Lotus. Geen grote verrassing want ze verschenen eerder al op een mixtape van de beatvirtuoos. 

Vergeet een dj met een rapper, Shabazz Palaces doet het allemaal zelf. Terwijl Ishmael Butler op hypnotiserende wijze rapt en daarnaast nog een drum machine bedient, verzorgt Tendai Maraire de backing vocals en de percussie. 

Wanneer de twee gedaantes het podium betreden, maken ze er geen woorden aan vuil. Dat bleef ook zo tijdens de volledige show. Enkel op het einde kreeg het publiek een bescheiden “thank you”. Daar is ook niets mis mee. Te veel gebabbel zou de sfeer van hun set echt gebroken hebben. Vanaf het basgedreven, psychedelische ‘Forerunner Foray’ werden we meegezogen in een muzikale ruimtereis met de meest vreemde geluiden. 

Tijdens ‘Barksdale Corners’ verdronken de vocals van Ishmael Butler wel lichtjes in de beats, maar dat veroorzaakte geen zware schade. Het publiek kreeg eindelijk wat energie tijdens het iets meer uptempo ‘Free Press and Curl’. Dat was niet zo verwonderlijk omdat de meeste beats van Shabazz Palaces zeer rokerig en traag zijn. 

Het duo slaagde er niet in om het grootste deel van het publiek volledig mee te krijgen, maar desondanks waren ze toch verantwoordelijk voor een van de meest interessante en verfrissende hiphopshows van vandaag. 

<Elvin Vanzeebroeck> 

De setlist: 

  1. Intro
  2. Forerunner Foray
  3. Youlogy
  4. Barksdale Corners
  5. Free Press and Curl
  6. Gunbeat Falls
  7. They Come in Gold
  8. Kill White T…
  9. Are you… Can you…Were you? (Felt)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter