PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie One Direction

zaterdag 13 juni 2015Koning Boudewijnstadion Brussel

One

Harry Styles van One Direction slowt tijdens You and I met een opblaasbare sekspop. Wanneer hij er klaar mee is, gooit ie de pop naar collega Liam Payne. Een groter statement en welgemeende fuck you richting Live Nation Belgium en zijn van de pot gerukte huisregeltjes (geen rozenblaadjes, geen kussentjes, geen glowsticks, geen seksspeeltjes,…: WTF!) konden de Directioners én de band niet maken. 1D – met één lid minder weliswaar  - is in vergelijking met hun vorige concert op 1 mei 2013 in het Sportpaleis geen haar veranderd. De mannen plagen elkaar o zo graag. Zo duwt er een de microstatief van Styles weg tijdens “Don‘t Forget Where You Belong” waardoor zijn stem ook heel even niet helemaal doorkomt wanneer hij moet zingen. Of hoe 1D in het Kon. Boudewijnstadion bewees nog steeds een goed geoliede machine te zijn.

Over One Direction is al veel onzin geschreven, ook door de so called kwaliteitsmedia. Dat de boysband recent door de exit van Zayn die een andere richting insloeg nog met vier is, is blijkbaar reden genoeg voor speculatie over het mogelijke einde van de groep. Nochtans zijn er voldoende commerciële argumenten om ervan uit te gaan dat One Direction nog wel even kan blijven meedraaien. Zo was 1D vorig jaar volgens IFPI de op één na best verkopende artiest/band wereldwijd, na Taylor Swift. Pollstar weet dan weer dat de groep vorig jaar 282,2 miljoen dollar omzet scoorde met hun Where we are-tour (69 shows in 44 steden voor 3,4 miljoen fans). Daarmee staat de Britse band helemaal bovenaan de charts. Justin Timberlake staat op twee met 184,7 miljoen dollar (een verschil van bijna 100 miljoen dollar dus, dat is gene kattenpis), gevolgd door The Rolling Stones (165,1 miljoen dollar), Katy Perry (153,3 miljoen dollar), Beyoncé en Jay Z (109,7 miljoen dollar) en Michael Bublé (105,1 miljoen dollar). In het Koning Boudewijnstadion bewees het kwartet zijn status toen de Britten in onze hoofdstad halt hielden tijdens hun On the Road Again Tour.

Na een schreeuwerig voorprogramma McBusted (gekend van de hit Year 3000) die haasje over speelden toen ze nog maar pas waren opgekomen, was het om kwart voor negen de beurt aan Niall Horan, Harry Styles, Louis Tomlinson en Liam Payne om voor de tweede keer in hun carrière op een Belgisch podium te staan. De eerste keer was op 1 mei 2013 in het Sportpaleis. Ook nu weer kwam er op productioneel vlak erg veel bij kijken. De kiss and ride-zones en parkings waren al open om acht uur ’s morgens. Verschillende wachtzones waar de fans in een slangvorm konden aanschuiven gingen ook rond die tijd open. Op dat traject waren ook extra toiletten voorzien, net als 2 jaar terug aan de achterkant van de Lotto Arena. Daarnaast was er parking voorzien voor 12 tourbussen en 20 vrachtwagens en werd er ruimte voorzien voor de artiestenbus, de productievrachtwagen, de cateringvrachtwagen, de backline vrachtwagen, de vrachtwagen voor het vuurwerk en een vrachtwagen voor de kabels (onder andere voor de twee generatoren die mee op tour zijn) in het productiegedeelte.

Verrassingen

Opener van de avond “Clouds” kreeg al erg veel vuurwerk mee, terwijl het kwartet achteraan opkomt wanneer een vierkante ledwall naar boven gaat. 5 ledschermen telt het podium waarvan twee in trapeziumvorm naar de achterkant. Op die manier creëren de visuals extra diepte. One Direction heeft enkele verrassingen bij. “18” en “No control” spelen ze voor het eerst live.  Ook nu weer is het vooral Styles die de entertainer van de avond is. Hij is het die het eerst de catwalk betreedt die als een weg met gele wegmarkering is aangekleed, een letterlijke verwijzing naar “On the road again”. Bij “Better than words” verkent hij ook het rechtergedeelte van het podium wat op luid meidengegil onthaald wordt.

Loeihard.

Dat de sfeer er in de kuip erg goed in zat, hoefde niet te verbazen. Voor en na het voorprogramma toonden de videoschermen videoclips. Drie keer werden de songs van 5 Seconds of Summer (“Don’t Stop”, “She looks so perfect” en “Good girls”) luidkeels meegezongen én meegeklapt. 5SOS was onlangs in ons land voor een concert in Paleis 12, op wandelafstand van het Kon. Boudewijnstadion.

Hét grote verschil is echter de akoestiek. Is die in Paleis 12 van een ongezien niveau, dan is die van het Kon. Boudewijnstadion gewoon rampzalig slecht. De geluidstechnicus van dienst zag er niets anders op dan het zware echo-effect van het stadion letterlijk te overstemmen door de volumeknop stevig open te draaien. Het werd dus een loeihard optreden waarbij zelfs de bindteksten van de 4 – de klassieke “jullie zijn het beste/luidste publiek van de tour” – vaak overstuurd door de luidsprekers kwamen. Voor zo’n optreden dat de muziek zo luid zet, mag je toch verwachten dat een organisator, die iet of wat verantwoordelijkheidszin aan de dag legt, gratis oordoppen voorziet aan alle togen, in de nabijheid dus van de fans. Dat was niet het geval in Brussel. Voor zover wij weten moest je daarvoor al tot aan de Rode Kruis-stand wandelen.

“You are very loud tonight” roept Styles het uit net voor een rustiger “Little things” waarna hij vakkundig het publiek nog wat extra oppookt om te gillen, lawaai te maken, en de twee kanten tegen elkaar opzet. “You are very loud tonight” gold ook voor 1D dus.

Snelle start. Show neemt gas terug halfweg.

One Direction koos voor een snel optreden waarbij de nummers elkaar in no time opvolgden in het begin.  Dat leidde tot “Where do broken hearts go” en “Midnight memories” die op het B-podium vooraan tot de eerste hoogtepunten van de avond konden gerekend worden terwijl de groep daarna een deel van de lyrics van “Kiss you” aan het publiek liet. “Where do broken hearts go” – niet te verwarren met de Houston-klassieker – werd stevig meegeklapt terwijl de wijsvingertjes van de fans de lucht in gingen tijdens “Midnight memories”. Hier en daar zat een verdwaalde Ariana Grande-fan van zes, zeven jaar oud, met staart én kattenoortjes als diadeem mee te doen. Cute. Cute. Cute.

De band ging halfweg de show er wel even bij zitten op de trappen om met akoestische gitaar een paar rustigere songs te brengen zoals “Little things”, “Night changes” en “18”. De fans haalden dan wel de smartphones boven wat het allemaal behoorlijk stemmig maakte ook al was het nog behoorlijk licht buiten, maar de set boette wel in aan snelheid. Ook de zoveelste bindtekst die voor de zoveelste keer het publiek moest vleien, werkte op den duur in het nadeel van de spanningsboog van het concert, wat jammer is.

No control

“Alive” en “Diana” brachten de Britten op het B-podium dat omhoog kwam. De buitenkant bleek over oprolbare ledschermen te beschikken die de visuals van het hoofdpodium toonden.  Daarna was het aan “No Control” dat de fans erg goed onthaalden. Naar het schijnt is het de allereerste keer dat 1D de song live bracht. Het was de voorbode voor “What Makes You Beautiful”, met stip een van de bekendste hits van de mannen.  Het enthousiasme in Brussel was er dan ook naar. 

Wanneer Styles het publiek aanmaant om met de voeten te stampen voor ze “Through the dark” inzetten, gaat er een zindering door het Kon. Boudewijnstadion. Helaas blijkt er wat mis met de in ears van de groep tijdens het nummer. Niall zien we teken doen en ook Liam geeft duidelijk aan dat er wat scheelt met wat hij te horen krijgt. De song zakt dan ook compleet in en ook het publieksenthousiasme daalt. 

Fanbordjes

De groep maakt tijd om fanbordjes te lezen en de cameramannen nemen die goed in beeld. Ietwat voorspelbaar zitten daar “Marry me” en “It’s my B day”- bordjes tussen. De sekspop duikt dan ook voor het eerst op de schermen op. Maar één bordje springt er verder toch wel met kop en schouders bovenuit “We farted in the same room as 1D”. Het was winderig in het Kon. Boudewijnstadion en nu weten we ook ineens dat het hier niet zuiver om een weerkundig verschijnsel ging.

De fans hadden trouwens – het is een klassieker ondertussen bij tienerbands – opnieuw een bos gekapt en haalden massaal een A4’tje boven met een hartje op tijdens “Strong” wat resulteerde in een zee van witte en gele papiertjes. Tijdens “Night changes” haalde iedereen dan weer de boodschap “Nothing changed, we are still here” boven.

Zo is dat ook met 1D. Op het wegvallen van Zayn na lijkt twee jaar na hun show in het Sportpaleis niets veranderd aan de formule, de interactie van de band met elkaar en het publiek. En eerlijk? De groep heeft verdomd ook een paar erg goeie popsongs op zijn vier albums staan.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Clouds 
 2. Steal My Girl 
 3. Little Black Dress 
 4. Where Do Broken Hearts Go 
 5. Midnight Memories 
 6. Kiss You 
 7. Stockholm Syndrome 
 8. Ready to Run 
 9. Strong 
 10. Better Than Words 
 11. Don‘t Forget Where You Belong 
 12. Little Things 
 13. Night Changes 
 14. 18 (eerste keer live)
 15. Alive
 16. Diana 
 17. No control (eerste keer live)
 18. What Makes You Beautiful 
 19. Through the Dark 
 20. Girl Almighty 
 21. Story of My Life 

Bis:

 1. You & I 
 2. Little White Lies 
 3. Best Song Ever 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter