PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Action Bronson

zondag 27 september 2015Ancienne Belgique Brussel

Action

Wat moet die Action Bronson ongezond leven. Als je de man op een podium bezig ziet – brullend, rondstampend en headbangend – zou je denken dat hij na een tournee wel wat kilo’s verbrand heeft. Toch behoudt hij dat imposant zware lijf van hem, en dat maakt het des te indrukwekkender dat hij onafgebroken zo veel energie kan opbrengen, een heel uur lang.

Bronson, of Arian Asllani, is een Amerikaan met Albanese roots. Aanvankelijk was rappen gewoon een hobby, een ontspanning naast zijn job als gourmet-chef in New York. Toen hij zijn been brak in de keuken, zag hij zijn kans om zich fulltime te concentreren op zijn muziek. Zijn passie voor voedsel is hij echter nooit verloren: sinds vorig jaar is hij de host van zijn eigen online kookserie, smakelijk getiteld “Fuck, that’s delicious”.

In de uitverkochte AB opent Asllani met zijn freestyle over “Keep it thoro”, een nummer van Mobb Deep-lid Prodigy dat doet denken aan de soundtrack van de boksfilm Rocky. Het is de perfecte opener van wat het hele concert van Action Bronson zal worden: een grote ode aan zichzelf. Voor wie Bronsons laatste album,  “Mr Wonderful” beluisterde is dat geen verrassing. Zijn teksten zijn een en al zelfverheerlijking, maar dat narcisme is net wat hem zo boeiend maakt.

“Mr Wonderful” mag dan wel zijn eerste release zijn op een groot platenlabel, het is geen breuk met de rauwe mixtapes die Action Bronson hiervoor uitbracht. Hij brengt zowel oud als nieuw materiaal met dezelfde explosieve passie: meer roepend dan rappend, en overtuigd vals zingend. Maar zijn energie is aanstekelijk. Zeker bij de hits “Actin crazy” en “Strictly 4 my jeeps” gaat het publiek los.

Het is een optreden zonder franjes: producer The Alchemist draait plaatjes, Bronson rapt en sleurt af en toe voorprogramma Mayhem Lauren en boezemvriend Big Body Bes het podium op om stukken mee te rappen. Zijn obscene en eenvoudige teksten zijn gemakkelijk mee te scanderen, wat het enthousiaste publiek dan ook zonder schroom doet. Tussen nummers door heeft Bronson genoeg aan een arrogante blik om de toeschouwers weer wild te krijgen. Hij voelt zich als een koning, en heeft unieke manieren om dat uit te drukken: “Ik voel me alsof ik naakt in een Ferrari over de snelweg scheur.”

Tegen het einde van de show geraakt de vaart een beetje uit het optreden, en dat kunnen zelfs hits als “Baby blue” niet helemaal goedmaken. Het wordt duidelijk dat Action Bronson niet echt een veelzijdige artiest is, en hij verliest het publiek door zijn te lange, te valse zangpartijen. Met een geweldig staaltje luchtgitaar bij afsluiter “Easy rider” slaagt hij er toch nog in om de menigte oorverdovend om een bisnummer te doen schreeuwen. Daar gaat hij op in met de oldie “Amadu diablo”. Na het concert is één ding duidelijk: zelfvertrouwen is niet alleen belangrijk, je kan er een hele muziekcarrière mee uitbouwen.

< Jonas van Boxel >

De setlist:

  1. Keep it thoro freestyle
  2. Brand new car
  3. Terry
  4. Actin crazy
  5. Beautiful life
  6. Falconry
  7. 100 MPH
  8. Shiraz
  9. Strictly 4 my jeeps
  10. 9-24-11
  11. 9-24-13
  12. Baby blue
  13. Easy rider
  14. 1 Train – Amadu Diablo


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter