PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Raymond van het Groenewoud

donderdag 14 januari 2016De Roma Borgerhout

Raymond

Wie op pensioen is, heeft tijd om te doen waar hij zin in heeft. Voor Raymond van het Groenewoud komt dat onder andere neer op een liedje zingen, wat gitaar of piano spelen en met een kritische blik naar zichzelf en de maatschappij kijken. Met “Kreten en gefluister” trakteerde Raymond het publiek van De Roma dan ook op een soloprogramma waarin hij helemaal zichzelf was. Het feit dat hij alleen op het podium stond, leverde vaak een erg intieme setting op en zorgde voor instrumentaal uitgeklede versies van bekende en minder bekende liedjes. Maar ondanks die hoop fijngevoeligheid, kon hij het beest in hem toch niet verstoppen. Bij “Je veux de l’amour” brak hij geregeld uit, bij “Bonestaak dans” stond hij als een losgeslagen, pas geboren veulen over het podium te huppelen en bij “Jarig” droop het cynisme er werkelijk af. Het publiek had misschien niet altijd even veel zin om spontaan luidop mee te zingen, maar hun bijdrage in “Liefde voor muziek” was bij-zonder geslaagd.

Het had goed karma moeten zijn om de voorstelling te beginnen met de mijmeringen van een oude man. Het gaf aan dat Raymond niet blind was voor het feit dat hij bezwaarlijk nog “jong, aanstormend talent” kan genoemd worden. Maar soms is karma ook gewoon een bitch. Er bleek iets mis te zijn met de kabeltjes die ervoor moesten zorgen dat zijn akoestische gitaar versterkt werd en de pedaaltjes wilden ook niet werken. Een technicus moest tot twee keer toe van achter in de zaal komen aanstormen om op het podium het euvel te verhelpen. Raymond van het Groenewoud zelf bleef er erg rustig bij en het publiek had gewoon even geduld. 

Er zijn nu eenmaal ergere dingen in het leven. Hongersnood en vluchtelingen om maar twee dingen te noemen. Om aan dit thema niet voorbij te gaan, bracht Raymond van het Groenewoud “Jarig”. Het had een hele liefelijk melodie, maar beschreef met een behoorlijke dosis cynisme de beelden van een uitgemergeld kindje met opgezwollen buik dat niet weet of hij de volgende morgen wel zal halen. Het contrast tussen de lichtheid van de muziek en de scherpte van de tekst accentueerde de boodschap van het lied. Raymond keek nog steeds met een kritische blik naar de wereld. 

En door die bril zag hij ook het misbruik door de tv-industrie van de naïviteit van bepaalde mensen tot meerdere eer en glorie van het massa-entertainment. Het leverde ons in ieder geval het leuke “Ik geloof u niet” op. Raymond liet zich helemaal gaan bij de “lalalala” en klonk bijna als Speedy Gonzales. En alsof dat nog geen entertainment genoeg was, gooide hij er op het einde nog een jodelsessie tegenaan. Misschien kan hij nog in het achtergrondkoor van Laura Omloop.

Niet alle nummers moesten even ernstig zijn of even maatschappijkritisch. Zo bracht Raymond ook gewoon enkele leuke meezingers zoals de blues-versie van “Maria, Maria, ik hou van jou” en een uitvoering van “Zjoske, schone meid” waarbij hij zichzelf begeleidde op akoestische gitaar. Het publiek zong inderdaad mee, maar echt overweldigend uitgelaten was het niet. Gelukkig was hun bijdrage tijdens “Liefde voor muziek” veel overtuigender.

Raymond had, net als bij “Het verschil met mijn  vriend Jan“, vooraf wel enkele duidelijke instructies betreffende het meezingen. Goede gospelmuziek is namelijk veel beter te smaken als het niet wordt onderbroken door een voetbalesque “olé ola”. Om het spiritueel niveau een beetje op te krikken, verzocht predikant van het Groenewoud zijn congregatie dan ook om dit te vervangen door een positief geneuried “mmmmmm”. De voorganger kroop achter de vleugel en De Roma werd heel even een swingende gospelkerk waarbij het kosmisch gezoem van het publiek menig bijenkorf het schaamrood op de wangen kon doen krijgen. Als kers op de taart sloot Raymond het lied af met een heerlijke improvisatie op piano. De “Liefde voor muziek” bracht ons in hogere sferen.

< Sascha Siereveld > 

De setlist:

 1. Een oude man (voordracht)
 2. Bostella
 3. Maria, Maria, ik hou van jou
 4. Eerlijkheid
 5. Jarig
 6. Ik geloof u niet
 7. Vrouwen
 8. Het verschil met mijn  vriend Jan
 9. Winterochtend
 10. Bonestaak dans
 11. Je veux de l’amour
 12. Genieten (Hier in de hitte) 
 13. Hallelujah, ze is van mij
 14. Moedertaal
 15. Schandalig content
 16. Mama & papa
 17. Het kind (voordracht)
 18. Kind van het weekend
 19. Zjoske, schone meid
 20. Goeiemorgen ouwe rotkop
 21. Foei, foei, foei
 22. Liefde voor muziek
 23. Vallen en opstaan 

Bis:

 1. Maanlicht


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter