PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Belgica

woensdag 2 maart 2016Kinepolis

Belgica
Foto: KFD

Belgica is de vijfde film van Felix Van Groeningen en de opvolger van The Broken Circle Breakdown. Op het Amerikaanse Sundance festival was het de openingsfilm. Het Amerikaanse publiek kan de film alvast smaken. Het verhaal is gebaseerd op het Gentse café Charlatan. De hoofdrollen worden gespeeld door Stef Aerts en Tom Vermeir. Voor Tom Vermeir is het zijn debuut op het grote scherm. De soundtrack werd gemaakt door Soulwax en krijgt doorheen de film een grote rol.

Het verhaal vertelt het leven van Jo (Stef Aerts) & Frank (Tom Vermeir). Twee broers die beslissen om samen een café uit de grond te stampen. De oudste broer, Frank, is de sleur van zijn leven thuis beu. Zijn werk bij een autohandelaar en de hulp bij de hondenkennel van zijn vrouw is hem te veel. Hij besluit om zijn broer te helpen met het café. Al snel volgt dat in een spel van seks, cocaïne, drank en rock ‘n roll. In café Belgica komen de typische cafégangers allemaal aan bod. Zo is er de dronkaard die iedereen ambeteert of de vaste klant die iedere avond zijn pintje komt drinken. Het is pas wanneer Frank beslist om uit te breiden en een zaal bij te voegen dat het bruine café één van de hipste plaatsen in Gent wordt. 

Bij de opening van de zaal treden The Shitz op (ofwel een geïmproviseerde band van Soulwax). “How Long” trekt de kijker als het ware in de zaal. Door de specifieke camerastandpunten lijkt het alsof de kijker in het publiek staat. In Belgica komen veel bekende Belgische artiesten onder een pseudoniem spelen. Zo zijn Bent Van Looy, Johannes Verschaeve, Kenji Minogue en nog vele anderen te zien in verschillende verzonnen bands. De muziek geschreven door Soulwax past telkens perfect bij de sfeer van het moment. Disco, rock, electropunk,… alle genres komen aan bod.

Door dit muzikale aspect krijgt de kijker ook meteen een gevoel van echte uitgaansnachten. Frank laat zich dan ook volledig gaan en vergeet dat hij thuis vrouw en kind heeft. Van Groeningen probeert aan te tonen dat oudere en feestende cafébazen er beter mee stoppen. Hij doet dit wel niet op een moraliserende toon. Het café is de hoofdmoot van dit hele verhaal maar er speelt ook een verhaal van liefde en intriges. Wanneer uiteindelijk het besef komt van Frank dat hij te oud is, wordt dit ook op een realistische wijze opgelost. Belgica is een film over één van de populairste cafés van Gent en waarbij de echte problemen altijd worden getoond. Ondersteund door een fantastische soundtrack leeft de kijker voor twee uur in Café Belgica.

< Niels Bruwier >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter