PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Tourist LeMC | Paaspop 2016

zondag 27 maart 2016Festivalwei Schijndel

Tourist

Kleinkunst, reggae, rap, hiphop… de Antwerpse stadstroubadour Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC, kan het allemaal. Hij neemt een stroeve start wanneer zijn stem opgaat in de muziek, maar herpakt zich al snel. Tourist blijkt veel over de liefde te weten. Zo ook in ‘Liefde Liefde’ waarmee hij de Roxy tent rond zijn vinger windt. Hoogtepunten zijn ‘Koning Liefde’ wanneer het publiek de tekst meezingt en ‘Horizon’ dat op het moment een gevoelige betekenis bevat. Tourist LeMC en zijn vijf muzikanten zetten een mooie en fijnbesnaarde set neer.

Invloeden van Franse rap, kleinkunst, folk en reggae zitten in de muziek van Tourist LeMC. Zijn debuutplaat ‘Antwerps Testament’ kwam in 2010 uit. In 2012 kreeg de Vlaamse muziekwereld pas echt met hem te maken tijdens de finale van Humo’s Rock Rally. Het jaar daarop bracht hij ‘Antwerps Testament’ opnieuw uit, maar nu onder het Nederlandse hiphoplabel Top Notch. De plaat werd tot in de puntjes gefinetuned en er werden twee bonustracks aan toegevoegd. In 2014 bracht Tourist twee EP’s uit met onder andere covers van ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ (Wannes Van de Velde) en ‘De twaalf zakken miljonairs’ (John Lundström). En dan kwam er ‘En Route’ waarmee LeMC pas echt bekendheid verwierf. ‘Koning Liefde’, ‘En Route’ en ‘De Troubadours’ waarvoor hij samenwerkte met Flip Kowlier waren stuk voor stuk te horen op zowat elke Vlaamse radiozender. Zijn werk kreeg in 2016 dan ook een stevige beloning toen hij genomineerd werd voor vijf MIA’s waarvan hij er twee kon verzilveren.

Op het marcherende deuntje van ‘En Route’ komen Tourist LeMC en zijn vijfkoppige band het podium op. Zijn stem verdrinkt meteen al een beetje in de muziek. Bij het tweede nummer ‘Verhalen Van De Wijk’ krijgt de kleinkunst een soulvol kantje. Solo begint Tourist aan ‘De Troubadours’. Onverstaanbaar begroet hij daarna de Paaspopgangers en dan zet de groep ‘Bilan’ in. De menigte staat er nog wat stijfjes bij, maar telkens wanneer een nummer eindigt, krijgen ze toch een luid applaus. Met ‘Liefde Liefde’ krijgt de Vlaamse rapper al wat meer beweging in de tent. De saxofoon helpt daar een handje bij. In het Frans begint de Antwerpenaar aan ‘Ik Denk On A’. Enkele mensen vooraan rappen vlotjes mee. Als het nummer vordert, sluipt de reggae sfeer de tent binnen. Een paar vlammetjes gaan de lucht in. ‘Koning Liefde’ zorgt voor een kippenvelmoment wanneer de menigte het refrein mooi in koor meezingt. Tourists jongste nummer ‘Horizon’ rukt heel wat gevoelens los. Een prachtig tweestemmig refrein zorgt voor stilte bij de festivalgangers. Daarna neemt Tourist al afscheid terwijl de band het laatste nummer inzet. De rapper vraagt om ‘de vuurekes’ of ‘het gsmeke’ omhoog te steken. Terwijl de muzikanten zachtjes ‘Deze Nacht’ laten uitbollen, druipt Tourist LeMC af. Ze mogen verdiend een groot applaus in ontvangst nemen.

< Caro Dralants >

De setlist:

  1. En Route
  2. Verhalen Van De Wijk
  3. De Troubadours
  4. Bilan
  5. Liefde Liefde
  6. Ik Denk On A
  7. Koning Liefde
  8. Horizon
  9. Deze Nacht


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter