PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Zoekboek Thuis in Theater maakt kleuters vertrouwd met theater

dinsdag 19 april 2016


Zoekboek

Foto: hetPaleis

Met Thuis in Theater heeft hetPaleis samen met Uitgeverij Vrijdag een nieuwe uitgave uit. Dit keer vroeg het theaterhuis aan striptekenaar en cartoonist Pieter De Poortere om een zoekboek te maken. Lees: er staan alleen maar plaatjes in en nauwelijks tekst. Op die manier toont hetPaleis zich aan 5-plussers wat er allemaal komt kijken bij theater maken tegenwoordig.

Thuis in Theater toont alle ruimtes van de zaal, van de backstage, over de kantine, de vergaderruimtes, de repetitielokalen, de grote en kleine zaal tot het toilet. Het boek dat er ook mede dankzij de stad Antwerpen kon komen, wordt verspreid over de verschillende scholen. Bedoeling is om kinderen al van jongs af aan, van in de kleuterklas in contact te brengen met theater. Hoe jonger kinderen in contact komen met cultuur, bij voorkeur vanaf de laatste kleuterklas, hoe evidenter ze het vinden om cultuur te beleven, blijkt.

Toegegeven, wie het boek als volwassene de allereerste keer snel doorbladert, kan al gauw een “is het dit maar?”-gevoel krijgen. Het is pas wanneer je inzoomt binnen de verschillende locaties en gaat kijken naar de figuurtjes dat het een en ander opvalt. De Poortere nam namelijk de tijd en moeite om de echte medewerkers van hetPaleis, ook diegenen die het publiek nooit te zien krijgt, te tekenen en een plaats te geven in dit boek. Grappig is dat het boek twee redacteurs heeft terwijl er dus (bijna) geen geschreven tekst is, op die op de achterflap na. De story telling zit ‘m dus in de tekeningen zelf.

Naast de interne keuken die letterlijk te zien is, bevat het boek ook een stuk de interne keuken van hetPaleis. Maar dan figuurlijk. Zo zien we een ooievaar en baby’s wat verwijst naar een redactrice, tevens het hoofd Externe Communicatie, die in zwangerschapsverlof is of gewoon erg graag taart eet.

Wie wou weten waarom er een rij staat voor de kassa’s, krijgt een antwoord van De Poortere: in zijn wereld is één medewerker Tetris aan het spelen, de andere aan het surfen op een datingwebsite terwijl de derde wél het ticketscherm open heeft staan.  Verder weet hij dat Dracula A positief als bloedgroep heeft, en komt een huis als hetPaleis voor allerlei uitdagingen te staan: een volle parking, een draak aan de leiband, wilde dieren die uit de zoo breken, een padvinder die wil weten hoe lang de voorstelling duurt, een kleuter die Miley Cyrus nadoet op de discobol van de foyer, een giraf die een langer rietje nodig heeft, huilende zeemeerminnen,  leerkrachten die kinderen onderweg verliezen, dieven, brandweermannen die de focus eerder op een kat leggen dan op een brandje, en nog veel meer. Ook helden en sprookjesfiguren komen aan bod zoals Superman, Tarzan, King Kong, kabouters, Rapunzel en Roodkapje.

HetPaleis huldigt zijn geestelijke vader, wijlen Eric Anthonis, door hem een plaats te geven in de grote zaal op de voorlaatste pagina. Anthonis was de man die als cultuurschepen het KJT omvormde tot hetPaleis in 1997. Daardoor werd hetPaleis een autonome speler. Ook de huidig Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz wordt afgebeeld op die tekening. En zo heeft het zoekboek uiteindelijk verschillende functies en kan het verschillende doelgroepen boeien. Het is een fijn boek voor alle interne medewerkers (die er dus ook in afgebeeld zijn), en daarnaast geeft het ook een blik op de werking voor het publiek en externen. Van kleuters tot volwassenen: iedereen ziet in Thuis in Theater wel een of meerdere verhalen.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter