PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Pirates in Concert

zaterdag 13 mei 2017Lotto Arena Merksem

Pirates

Een nieuwe speler op de live entertainment markt is sinds vorig jaar een feit: Marmalade Content. Na hun allereerste musical Beauty and the Beast in Gent, bracht het productiebedrijf opnieuw een Disneyhit naar Vlaanderen. Deze keer in de vorm van een filmconcert: ‘Pirates of the Caribbean: The curse of the black pearl.’ Daarvoor deed men beroep op het orkest Casco Phil, het koor Fine Fleur en dirigent Dirk De Caluwé. Het werd een filmconcert waar weinig op af te dingen viel, al overstemde het orkest bij momenten wel de dialogen van Johnny Depp en co. Maar dat heeft deels ook te maken met de erg dynamische en veelzijdige score die van de hand is van Hans Zimmer en Klaus Badelt.

De piratenkoorts slaat weer toe dezer dagen. Op 23 mei vindt in Kinepolis namelijk de avant première plaats van de vijfde piratenfilm uit de reeks ondertussen: ‘Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge’. Maar voor het zover was, kregen de fans van Johnny Depp en co de gelegenheid om de allereerste piratenfilm nog eens opnieuw te beleven in de Lotto Arena. Uit de film werd de muziek gehaald die in de plaats live gebracht werd door koor en orkest.  Dat eist precisiewerk van orkest, koor en dirigent omdat alles tot op de seconde getimed is en synchroon met de film dient te verlopen.

De Caluwé krijgt daarvoor, net als zijn collega dirigenten bij andere filmconcerten overigens, een niet onhandige tool. Hij ziet de film mee op een scherm dat voor zijn partituurstaander opgesteld staat. De versie die hij te zien krijgt heeft tijdscodes meegekregen: een bol die snel verschijnt staat voor het begin van een nieuwe maat, een gele balk duidt een maat voor de muziek moet starten aan, bij de groene balk is de start een feit, en een rode balk duidt het einde van orkestrale passage aan. Die rode balk staat dus als het ware gelijk aan een dubbele maatstreep.

Wat vooral tijdens dit filmconcert opviel, is de veelzijdigheid van de score. Van pure folkmelodieën wanneer Jack Sparrow piraten probeert te ronselen en we de eerste viool met een paar andere instrumenten aan het werk horen, over piccolo en fluiten in het begin van de prent die de plechtstatigheid van de benoeming van de Commodore onderstrepen. Daarnaast is er het romantische thema, dat bijvoorbeeld in het lang en het breed uigesmeerd wordt op het einde van de film, waar de strijkers lange bewegingen mogen uitvoeren. Daartegenover staat dan weer het contrast van de snel aangestreken momenten, onder andere in het overbekende hoofdthema van Hans Zimmer, waar het orkest erg pittig gepunte ritmes laat horen.

Want buiten een actiefilm is Pirates of the Caribbean ook een film die over romantiek gaat. Met twee mannen: de Commodore Norrington en Will Turner die om de hand van één vrouw dingen: Elisabeth Swann. Turner werd door haar gered als kind. Hij bleek nog in leven en een piratenmedaillon te dragen, Azteeks goud zo blijkt dat de piraten van The Black Pearl zoeken. Jack Sparrow was daar de kapitein van tot Barbossa de bemanning aanzette tot muiterij. Sparrow wil dus eerherstel. De piraten van The Black Pearl daarentegen willen het medaillon zodat de kist met Azteeks goud terug volledig is. Door dat goud te roven zijn ze nu monsters die niet kunnen sterven, maar ook niets kunnen voelen geworden. Pas wanneer het goud volledig terug in de kist is en een bloedoffer gedaan is (hiervoor is Will Turner nodig) zal de vloek verbroken worden. Het levert erg spannende scènes op en de film werkt dan ook naar een geweldige climax: dé confrontatie tussen de bemanning van The Interceptor, het op een na snelste schip en The Black Pearl, het snelste.  

Naast erg veel actie zit er ook heerlijke humor in de prent. ‘Wil je pijn? Trek dan een korset aan!’ klinkt het onder andere uit de mond van de adembenemende Keira Knightley die de rol van Elisabeth speelt. En ook de scène tussen haar en Johnny Depp die meteen in de rum vliegt op een onbewoond eiland is ronduit heerlijk. De mix tussen humor, romantiek en actie werkt dus. De spanningsboog van de prent is uitstekend.

Kortom: Pirates in Concert in de Lotto Arena stond garant voor een concert van uitstekend niveau en de afwezigen hadden ongelijk.

< Bert Hertogs >

‘Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge’ is in Kinepolis in avant première te zien op 23 mei 2017.
Hans Zimmer Live On Tour meert in het Antwerps Sportpaleis aan op 20 juni 2017.
Disney in Concert komt naar Paleis 12 op 26 december 2017 (Franse versie) en op 27 december 2017 (Vlaamse versie)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter