PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Niels Destadsbader

zaterdag 26 augustus 2017Gemeentepark Schoten

Niels

‘Speeltijd’ van Niels Destadsbader haalde de kaap van 20.000 verkochte albums al in februari en staat met het album op dit moment nog steeds op 1 in de albumlijsten in Vlaanderen. Daarnaast won de 29-jarige zanger de Radio 2 Zomerhit samen met Miguel Wiels met ‘Skown Meiske’, een cover van Alvaro Solers ‘Sofia’. Zeggen dat het Niels op dit moment voor de wind gaat, is een understatement. Op 8 juli mocht hij Werchter Boutique in gang zetten dat weliswaar strandde op een festivalterrein dat slechts voor twee derde gevuld was. Waarom zou je immers een ticket betalen als je Niels op Parkhappening Schoten gratis aan het werk kan zien en Stan Van Samang de dag erna op Maanrock Mechelen?

Destadsbader deed mee aan het derde seizoen van Steracteur Sterartiest, een tv programma van VRT dat van 2006 tot en met 2008 liep. Daar werd ie vierde. Het eerste seizoen werd gewonnen door Stan Van Samang, het tweede door Free Souffriau en het laatste door Mathias Sercu. Al snel werd het zeer stil rond Niels’ muzikale plannen. Zijn vriend en bassist Robbie van Eeckhout verongelukt in 2012. Om dat te verwerken, schrijft Destadsbader het nummer ‘Speeltijd’. Het fundament is gelegd voor een prille muziekcarrière waarbij de twintiger vooral scoort bij jonge meisjes. Ook zo in Schoten overigens.

Want dat die carrière pril is, is vooral te zien aan de hoge hoeveelheid covers die de man die in Kortrijk geboren is, laat horen op Parkhappening Schoten. ‘Je hoeft niet naar huis vannacht’, ‘Ik heb je lief’, ‘Het is een nacht’, een medley met allemaal vrouwennamen in, ‘Ik wil je’ en uiteraard ‘Skown Meiske’ … Het zijn er wel erg veel. Destadsbader heeft dus nog niet voldoende eigen materiaal om zijn optreden mee te vullen. Maar hij weet wel te scoren met al die covers die van begin tot einde stevig meegezongen worden door het publiek. Parkhappening Schoten is dan ook al twintig jaar ondertussen een familiefestival. En de Schotense kindjes die mochten wat langer opblijven om tot iets na tienen de zanger-presentator aan het werk te zien.

We moeten er niet flauw om doen. Het warm water heeft Niels Destadsbader heus niet uitgevonden. Wel heeft ie donders goed gekeken wat de Borsato’s en Wautersen van deze wereld op een podium doen. De twintiger heeft zich het metier eigen gemaakt. En hoewel het verhaal achter ‘Speeltijd’ baadt in authenticiteit, komt Niels echter op televisie en live net als zijn collega’s toch wat afgelikt en dus wat nineties over.

Al bij de start vraagt hij ons vriendelijk om weg te gaan uit zijn leven in ‘Vrij’. ‘Zeg Schoten laat jullie eens horen?’ pookt ie het publieksenthousiasme op voor ie ‘Een beetje anders’ ertegenaan gooit. De meisjes in de tent kennen het nummer van begin tot einde. Vervolgens vraagt de artiest om onze rechterhand in de lucht te steken, vervolgens de linker en dan snel te klappen wanneer ie de Borsatohit met succes op het publiek loslaat. Het moet gezegd, Destadsbader beschikt over een zeer goede live band die een solide sound laat horen.

Na ‘Ik heb je lief’, naar John Legends ‘All of me’ zakt het optreden met ‘Ik ben een beetje verslaafd aan jou’ en ‘Onderweg naar jou’ even in. Heerlijk is ie wanneer ie ‘Serieus? Allez merci!’ antwoordt wanneer het publiek op het einde van ‘Het is een nacht’ voor hem ‘En ik hou alleen nog maar van jou’ zingt. Niet dat alles hem trouwens lukt. Die sit down die hij wil organiseren tijdens ‘Vandaag’ werkt bijvoorbeeld maar gedeeltelijk. De kracht van het optreden van Niels Destadsbader zit ongetwijfeld in de interactie tussen de zanger en zijn publiek. Meermaals laat ie de zang over aan de toeschouwers. En net als Koen Wauters of Borsato toont ie dat ie onder de indruk is en geeft ie zelfs een applausje voor zijn publiek. Verder maakt ie uitgebreid oogcontact, en zwaait ie even met de hand naar een fan.

‘Ik krijg vaak dezelfde vragen als ik ergens moet optreden.’ laat Destadsbader die in Schoten goed bij stem is, optekenen. ‘Is er wifi?’ en ‘Mag ik een knuffel?’ Niels krijgt te horen dat heel wat meisjes dat best ook willen en dus gaat ie even backstage om … een knuffel te gaan halen. Die gooit hij in het publiek. Wie die weet op te vangen mag het podium op en voor die wordt een speciale versie van ‘Sarah’ gezongen. In Schoten kwam Axelle met haar broer Louis – die aanvankelijk het publiek op het verkeerde been zette door te stellen dat zijn zus zijn lief was, het podium op. Niet veel later kwam mama Mireille erbij die op de schoot mocht plaatsnemen van de zanger terwijl de kinderen stokstijf het schouwspel gadesloegen. Zet je toeschouwers op een podium dan heb je nu eenmaal vaak ofwel het ene uiterste (volledig dichtklappen) ofwel het andere (overdreven vlot willen overkomen). In Schoten was het eerste scenario van toepassing.

Nadat Destadsbader vervolgens heel wat songs met vrouwennamen afhaspelde met als laatste ‘Annabel‘ want dat rijmt op ‘Dankuwel‘, kwestie van zijn voornamelijk vrouwelijke fans te plezieren, stelde hij vast dat ie nog niet elke vrouw of elk meisje bezongen had in de tent van het gemeentepark in Schoten. Dus vroeg ie hen samen tegelijkertijd hun naam te roepen. Eén naam had ie onthouden: Eva. Het bracht hem tot de hilarische interpretatie van Frans Bauers grootste hit die voor de gelegenheid ‘Heb je Eva voor mij?’ werd omgedoopt.

‘Speeltijd’ werd dan wel mooi meegezongen door de jonge meisjes vooraan, de ballad, die naar ons aanvoelen toch qua melodie veel te repetitief is met die drie noten die steeds de hoogte ingaan, werd ook overstemd door het geroezemoes in de tent. ‘Skown meiske’ dat voorzien werd van confetti en ‘Ik wil je’ waren daarentegen er wel knal op. De ambiance was compleet. Tussenin zat weliswaar wel ‘Het licht gaat uit’ waarbij de smartphonelichtjes bovengehaald werden. Ondanks die showtruc ging het nummer toch wel wat verloren. Of het daarom is dat Niels ‘Nu je met een ander danst’, een cover van Bruno Mars, als toegift schrapte, is onduidelijk. Dat nummer stond nochtans wel als eerste toegift op zijn setlist. Feit is dat er in Schoten geen plaats was voor verfijnde, ingetogen, verstilde momenten. Net daarom heeft Niels Destadsbader er wellicht goed aan gedaan om het nummer te schrappen. Soms moet je durven aanvoelen wat je publiek wil en wat niet ...

< Bert Hertogs > 

De setlist:

 1. Vrij
 2. Een beetje anders
 3. Je hoeft niet naar huis vannacht (cover Marco Borsato)
 4. Ik heb je lief (cover John Legend)
 5. Een beetje verslaafd aan jou
 6. Onderweg naar jou
 7. Het is een nacht (cover Guus Meeuwis)
 8. Vandaag
 9. Hey Pa
 10. Bij jou
 11. Sarah
 12. Medley Anja / Vergeet Barbara / Lowietse / Marjolein / Angeline / Maria / Anne / Annabel
 13. Heb je Eva voor mij? (cover Frans Bauer)
 14. Dansen
 15. Speeltijd
 16. Skown Meiske (cover Alvaro Soler)
 17. Het licht gaat uit

Bis:

 1. Ik wil je (cover de Kreuners)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter