PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Thor Ragnarok

vrijdag 3 november 2017Kinepolis Antwerpen

Thor

Meningsverschillen en ruzies, ze komen in de beste families voor en dus ook bij die van superhelden zoals in Thor Ragnarok. Thor (gespeeld door Chris Hemsworth), zoon van Odin (Anthony Hopkins) is de God van de Donder. Wanneer zijn vader sterft omdat ie naar de aarde is gebracht en Thors pleegbroer Loki (Tom Hiddleston) zich de ganse tijd op Asgard vermomt als hem, komen beiden nog net op tijd in Noorwegen aan wanneer Odin het tijdelijke voor het eeuwige ruilt. Helaas wil dat ook zeggen dat Hela (Cate Blanchett), de eerstgeborene van Odin, aanspraak op de troon maakt. Wat blijkt, is dat Odin een niet zo’n fris verleden heeft waarbij 9 rijken bloederig gewonnen werden. Hela was zijn beul. Die kiest op haar beurt Skurge (Karl Urban) uit als beul. Thor en zijn broer verliezen een eerste confrontatie met hun zus die véél sterker blijkt dan ze gedacht hadden. Thors hamer weet ze bijvoorbeeld moeiteloos te verbrijzelen en zo lijkt het dat de held zijn sterkste wapen en kracht kwijt is. Het is op Sakaar dat ie ingezet wordt om te vechten in de arena tegen zijn collega nog wel: de Hulk/Bruce Branner (Mark Ruffalo). Een gevecht op leven of dood wordt het.

Thor is in die hachelijke situatie terecht gekomen dankzij Scrapper 142 (Tessa Thompson). Via de ‘anus van de duivel’ is ie op die wereld terechtgekomen tussen allemaal afgedankt spul. Scrapper 142 redt Thor. Anders zou ie opgegeten zijn door een aantal schattenjagers die zich tussen het afval begeven. Ze weet hen met haar ruimteschip moeiteloos uit te schakelen. Tot Thor ontdekt dat ze een Walkure is en uit hetzelfde rijk als hij komt. Dan probeert hij haar te overhalen om terug de draad op te nemen met haar verleden: de kroon dienen. Wat blijkt? Ze heeft het ooit tegen Hela opgenomen waarbij de Walkures verslagen werden. Die aanval overleefde ze als een van de enigen maar het trauma kreeg ze niet verwerkt. Op Sakaar vliegt ze dan ook in de drank en dient ze daar een ander, de wat narcistische saddistische The Grandmaster (Jeff Goldblum) terwijl Thors pleegbroer info probeert bijeen te sprokkelen door bevriend te worden met de heerser.

Thor probeert al jaren een Ragnarok (het einde van alles nvdr.) te vermijden waarbij Asgard volledig van de kaart kan geveegd worden. Maar hij ziet in dat dit wellicht de enige manier is om de toekomst van zijn volk veilig te stellen. ‘Asgard is geen plaats. Het is een volk.’ heet het credo. De enige mogelijkheid om te overleven lijkt dan ook de vuurdemon Surtur die hij in het begin van de prent verslaat, terug tot leven te wekken door zijn pleegbroer zodat de demon de confrontatie kan aangaan met Hela.

Thor Ragnarok staat garant voor 130 minuten zeer straffe cinema die volledig tot zijn recht komt in de Laser Ultra (3D)-versie met haarscherpe beelden én geluid. Dat de prent weet te boeien heeft veel te maken met de combinatie van avontuur, science fiction en actie. Gladiator meets sci fi lijkt dit wel. En die cocktail werkt in combinatie met een boel humoristische knipogen wonderwel. De acteerprestaties van de gevestigde waarden zijn voortreffelijk waarbij we die van de 34-jarige Tessa Thompson als Walkure met plezier extra onder de aandacht brengen. Blijft u vooral ook tot de allerlaatste seconde in de zaal zitten, want na de aftiteling volgt nog een hilarische scène met Jeff Goldblum als The Grandmaster die kennelijk zelf op de vuilnisbelt geraakt. Hij stelt dan dat je tijdens een revolutie altijd iemand nodig hebt om omver te werpen. Hij is dan ook zeer blij zijn steentje hieraan bijgedragen te hebben maar besluit dat volgens hem de zaak op een gelijkspel eindigt. Wishful thinking noemen ze dat.

Goed nieuws overigens voor liefhebbers van superheldenfilms. In mei volgend jaar komt Avengers: Infinity War in de zalen.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter