PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie James Newton Howard

dinsdag 7 november 2017Concertgebouw Amsterdam

James

The limitless possibilities of life (de grenzeloze mogelijkheden van het leven); dat was dinsdag het thema in een volgepakt Concertgebouw in Amsterdam, waar de Amerikaanse filmcomponist James Newton Howard de kern van zijn carrière ten gehore bracht. Hij reeg de avond aaneen met door hem gecomponeerde suites, ondersteund door filmfragmenten en een lichtshow. En anekdotes met de thematische boodschap die hij wil uitdragen.

Hij opende het concert samen met ruim zeventig musici en zo’n veertig koorleden, terwijl op de achtergrond vogels uit Fantastic beasts and where to find them rondfladderen. Het beeld gaat naadloos over in filmfragmenten uit Snow white and the huntsman, die passend op de muziek zijn gemonteerd. Niet de acteurs en animaties op beeld, maar de musici, koorleden, enkele gastartiesten en natuurlijk Howard treden voor het voetlicht, wat werd beloond met luid applaus en staande ovaties.

Tekstueel heeft het koor weinig om handen met vooral teksten als oooohhhhh en aaaaaah, maar het voegt tijdens het concert wel de extra spanning toe, die ook een film juist zo eng, romantisch of emotioneel kan maken.

,,Don’t give up’’ waren de eerste woorden van Howard die zijn publiek vooral duidelijk wil maken dat alles mogelijk is in het leven. ,,Alles is een happy accident’’, vertelt Howard. Hij illustreert dit met onderhoudende anekdotes, waarmee hij de lachers op zijn hand krijgt. ,,Ik maakte ooit een solo-album waar niemand in geïnteresseerd leek te zijn.’’ Als sappelende keyboard player leefde hij ooit van honderd dollar per week in New York. Todat hij op een dag werd gebeld voor een auditie bij Elton John. Terwijl een animatie over zijn leven op de achtergrond draait, vertelt hij als voiceover hoe hij de baan kreeg en naar Amsterdam werd gestuurd voor de repetities in 1975. En dinsdag was de eerste keer dat hij terug was in Nederland.

Het publiek, veel dertigers en veertigers maar ook ouderen, veert op als het nummer The Hangin’ tree uit de Hunger Games wordt ingezet. Dit is volgens Howard zijn populairste liedje op Spotify met meer dan 12.000 luisteraars per maand in Nederland. Voormalig The voice of Holland-deelneemster Kirsten Berkx daalt in zwarte glitterjurk de trap af om in plaats van actrice Jennifer Lawrence de zang voor haar rekening te nemen. De Nederlandse Kirsten won de online competitie om dit nummer te mogen zingen en het publiek reageert dolenthousiast op de stralende zangeres.

Na de pauze trakteert Howard de ruimgevulde zaal tussen de suites door op mini-colleges over bijvoorbeeld wat muziek aan een film toevoegt met een voorbeeld uit King Kong, en over wat zijn donkerste periode in zijn leven was en hoe hij te werk ging voor de film ‘3000’, die later als Pretty Woman - ,,,Wat is dat nou voor een titel?’ zei ik toen’’ - een wereldsucces werd.

Voordat hij de toegift begint - een suite uit Maleficent met een vliegende Angelina Jolie – komt hij met zijn laatste boodschap voor iedereen die een carrière in de muziek ambieert: ,,maak een solo-album, je weet nooit waar het toe leidt’’.

< Bregje Van der Wijst > 

James Newton Howard treedt op 11 november 2017 op in de Kon. Elisabethzaal te Antwerpen. 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter