PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Disney in Concert

woensdag 27 december 2017Paleis 12 Brussels Expo

Disney

European Philharmonia bracht onder leiding van Walter Proost ‘Disney in Concert’ naar Paleis 12. Een prachtig eindejaarsgeschenk voor de liefhebbers van de films én de muziek van het huis van de wereldberoemde muis. Gene Thomas, Gio Kemper, Deborah De Ridder en Elke Buyle tekenden present als zangers. Met stip werd Buyle dé ster van de avond. Niet alleen om een erg straffe versie van ‘Colors of the wind’ uit Pocahontas. Ze wist ons ook omver te blazen in ‘Wacht maar af totdat ik koning ben’ uit The Lion King maar vooral ook om haar versie van ‘Laat het los’ uit Frozen. Een aartsmoeilijk nummer waarbij ze de allerhoogste noten moeiteloos uit haar strot kreeg. In de grootste concertzaal van onze hoofdstad bewees Elke waarom Disney terecht voor haar gekozen heeft om destijds de rol van Elsa in te zingen.

Niet dat de andere solisten slecht waren, neen hoor. Zo konden we heus wel dat duet tussen Deborah en Gene smaken in ‘Een nieuw begin’ uit Aladdin, en ‘Belle en het beest’ tussen Gene en Elke waarbij die laatste moeiteloos haar moeilijke noten haalde terwijl Gene tegen de limieten van zijn stem aanschurkte. Ook Genes versie van ‘The Circle of Life’ in het Nederlands en Gio’s Engelse versie van ‘Can you feel the love tonight’ verbleekten gewoon tegenover al wat Elke op het podium demonstreerde. Gio was dan weer wél erg leuk als Genie in ‘Zo’n vriend als ik’, maar miste wat Franse (overdreven) charme in ‘Kom erbij’ als Lumière. Dat de vrouwen de mannen overtroefden was ook te zien aan het plezier dat Elke en Deborah toonden op het podium. Ze begonnen tijdens een instrumentaal moment van Mary Poppins even spontaan te walsen. De heren deden dat niet met elkaar. Nochtans hadden Kristel Verbeke én Laura Tesoro die in de zaal zaten dat wellicht net als ons fijn gevonden.

Niets zo dankbaar als Disneynummers voor een orkest. En dus kon European Philharmonia zijn veelzijdigheid tonen door enerzijds de romantische kaart te trekken met de strijkers, de houtblazers en de belletjes tijdens de ballads, maar ook wijds en groots uitpakken tijdens een erg percussief en snel thema uit Pirates of the Caribbean dat begeleid werd door beelden uit de film, net als alle andere nummers overigens. Met enkele skeletten die getoond werden, vroegen we ons echter af of dit wel een goeie keuze was voor de allerkleinsten in de zaal. Die leken dat best wel eng te vinden. Opvallend was dat Pirates of the Caribbean wat ons betreft overigens niet het strafste instrumentale nummer van de avond was. Dat was immers The Hunchback of Notre Dame, met zijn karakteristieke grootse en wijdse beelden van de Notre Dame in Parijs en de majestueuze nummers, inclusief orgel, buisklokken, en kopers. Het was dé ideale opener voor het tweede deel.

Maar liefst twee toegiften gaf Disney in Concert: Beauty and the Beast met ‘Belle’, ‘Kom erbij’ en ‘Belle en het Beest’. Deze keer haalde het publiek spontaan de lichtjes van hun smartphones boven om mee te wiegen. Mooi om zien dat ook Kristel Verbeke met haar dochters meedeed om de song die haar man met Elke zong ook van haar kant visueel te ondersteunen. Disney in Concert nam afscheid van het enthousiaste publiek met het strafste nummer van de dag: ‘Laat het los’ uit Frozen door Elke Buyle waarbij ze het zich iets makkelijker maakte dan de eerste keer door af en toe de micro naar het publiek te richten en de zang zo nu en dan over te laten aan de Disneyfans.

Kortom: Disney in Concert stond garant voor oerdegelijk musiceren door orkest en zangers. Een subliem optreden met als klap op de vuurpijl een waanzinnig straffe Elke Buyle. Kan die een stukje zingen, man!

< Bert Hertogs >

De setlist:

Deel 1:

 1. Disney overture (instrumentaal)
 2. The Little Mermaid
 3. Colors of the wind (Pocahontas) – Elke Buyle
 4. Beauty and the Beast
 5. I wanna be like you (Jungle Book)
 6. Mary Poppins

Deel 2:

 1. The Hunchback of Notre Dame (instrumentaal)
 2. Laat het los (Frozen) – Elke Buyle
 3. Aladdin
 4. Pirates of the Caribbean (instrumentaal)
 5. The Lion King
 6. It’s a small world after all 

Toegift:

 1. Beauty and the Beast
 2. Laat het los (Frozen) – Elke Buyle


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter