PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Ambassadeurs kiezen song die hun land het best vertegenwoordigt

donderdag 22 maart 2018


Ambassadeurs

Foto: RV

Muziek kan een uitlaatklep zijn, het kan een bepaalde sfeer schetsen, maar muziek kan ook ontzettend goed de essentie van een cultuur weergeven. Een lied beschrijft soms perfect de cultuur, geschiedenis of eigenaardigheden van een land. Om erachter te komen welk nummer symbool staat voor een land stelde TravelBird honderden ambassadeurs die op ambassades over de hele wereld werken, de vraag; “Welk liedje vertegenwoordigt uw land het beste?”. Het overzicht heeft als doel om inzichten te krijgen in een land en de smaak van een plek te pakken te krijgen. De muziek die wordt aangeraden door de ambassadeurs is ontzettend divers en loopt van klassieke Europese muziekstukken tot hedendaagse Zuid-Amerikaanse popmuziek. 

Enkele highlights:

Klassiekers
Een land wordt natuurlijk perfect geïllustreerd door zijn muzikale voorvaders. Zo raden twee ambassadeurs van Oostenrijk het stuk van Johann Strauss II ‘An der schönen blauen Donau’ aan en wordt ook Wolfgang Amadeus Mozart met het ‘21. Klavierkonzert’ genoemd. De Finse ambassadeur Ritva Koukku-Ronde noemt ‘Finlandia’ van Jean Sibelius de muzikale vertegenwoordiger van haar land. Dit symfonische gedicht werd geschreven uit protest tegen de drukkende kracht van het Russische rijk en symboliseert de nationale strijd van het Finse volk. Tot slot werd ook het gezellige en welbekende lied ‘Cielito Lindo’ van Quirino Mendoza y Cortés genoemd. Dit vrolijke zangstuk uit 1882 is wereldwijd het officieuze symbool voor Mexico geworden.

Volksliederen
Een aantal ambassadeurs kon er niet omheen. Het lied dat hun land het beste representeert is volgens hen hun eigen volkslied. Zo liet Tomislav Bošnjak weten dat ‘Lijepa naša domovino’ (vertaling: ‘Ons prachtige thuisland’) hét lied is dat symbool staat voor Kroatië en de cultuur. Ook het volkslied van Denemarken geeft als beste dit Scandinavische schiereiland weer. Het lied ‘Der er et yndigt land’ (vertaling: Er is een lieflijk land’), beschrijft de natuurpracht van Denemarken en de kracht van het Deense volk. Ook niet-officiële nummers, die het land in alle glorie verheerlijken, zijn populair bij de ambassadeurs. Denk bijvoorbeeld aan ‘Viva Malta’ van Freddie Portelli en ‘Y viva España’ van Manolo Escobar.

Hedendaagse’ muziek
Sommige ambassadeurs kozen voor wat recentere muziek om de cultuur en eigenaardigheden van hun land te vertegenwoordigen. Zo raadt Peter Huber ‘Rock Me Amadeus’ van Falco aan. Dit lied is een humoristische afspiegeling van het leven van Mozart en de geschiedenis van het land en daarmee het tegenovergestelde van wat de andere Oostenrijkse ambassadeurs hebben aangeraden. Tom Hanney die werkt voor de Ierse ambassade geeft zelfs een kersvers lied uit 2016 als antwoord; ‘Bring me a Fire King’ van de Ierse band Bell X1. Tot slot noemt de Nederlandse ambassadeur Matthijs van Bonzel ‘15 miljoen mensen’ van Fluitsma & Van Tijn. Dit nummer is al iets ouder, maar illustreert nog steeds de essentie van het Nederlandse volk, met teksten als: “Het land vol groepen van protest, geen chef echt de baas is. Gordijnen altijd open zijn, lunch een broodje kaas is. Het land vol van verdraagzaamheid, alleen niet voor de buurman.” 

En welk lied vertegenwoordigt België het beste?


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter