PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Ready Player One

dinsdag 27 maart 2018Kinepolis Antwerpen

Ready

Durf tegen de stroom in te gaan. Maar vooral: durf (samen) te leven en de sprong te wagen in het echte leven. Het is wellicht dé hoofdboodschap die regisseur Steven Spielberg de kijkers van ‘Ready player one’ naar Ernest Clines science fictionroman uit 2011 wil meegeven. Een actiefilm, Spielbergs 33ste is het ondertussen, die zich in een virtuele wereld afspeelt die OASIS heet. James Halliday (neergezet door Mark Rylance) is het die deze virtuele wereld creëerde. Hij komt op een dag te sterven en laat alle spelers de mogelijkheid om drie sleutels te vinden in het spel die deuren openen en hen uiteindelijk zullen brengen bij het verborgen paasei (iets wat verschillende ontwikkelaars wel eens steken in een game). Wie dat als eerste bereikt, wordt eigenaar van OASIS en kan er alles mee doen wat die maar wil. Wade Watts (gespeeld door Tye Sheridan) heeft het niet al te breed in de echte wereld. Hij woont in 2045 in een troosteloze woonwagen die gestapeld staat op andere exemplaren wegens plaatsgebrek. Afval (autowrakken, enz.) is alomtegenwoordig. De mensheid lijkt haar taak opgegeven te hebben om voor de planeet te zorgen. Voor problemen en beperkingen in de reële wereld wordt gevlucht door te gamen. Hoe desolaat de grijze, grauwe werkelijkheid lijkt, des te kleurrijker gaat het eraan toe in OASIS. James wil het spel winnen, in OASIS heet ie Parzival en doet fanatiek onderzoek naar Halliday’s leven om daarin aanwijzingen te kunnen vinden. Op zijn virtuele pad komt ie onder andere Art3mis (gespeeld door een erg naturelle Olivia Cooke) tegen waarop ie verliefd wordt. Zij heeft een wijnvlek aan haar rechteroog en weigert een ontmoeting – ook al omwille van haar onzekerheid daarrond – in het echte leven met Wade. Uiteindelijk komt die er toch wanneer het spel in de virtuele wereld steeds meer begint te leven in de echte wereld.

Er zijn dan ook verschillende belangen mee gemoeid om die game te winnen. IOI – wat staat voor Innovative Online Industries – wordt geleid door Nolan Sorrento (Ben Mendelsohn). Hij heeft een leger aan personeel in dienst om het spel OASIS te spelen om zo deze wereld te kunnen veroveren. Maar tevens zet ie mensen die schulden hebben opgebouwd door credits te kopen/te verliezen als moderne slaven in voor zijn duistere plannen. Dat mensen zich erg vereenzelvigen met hun avatar in OASIS wordt getoond wanneer ze zelfmoordneigingen vertonen wanneer hun virtueel personage om het leven komt. Wanneer Wade/Parzival als eerste erin slaagt om een sleutel te bemachtigen, gaat Sorrento zowel in de echte als in de virtuele achter de speler aan met als doel hem uit te schakelen of voor zijn kar te laten spannen. Art3mis en enkele andere spelers houden er een andere agenda op na: ervoor zorgen dat IOI het spel niet in handen krijgt. Het bedrijf wil namelijk vooral munt slaan uit OASIS en ziet heel wat commerciële opportuniteiten door er reclame in te integreren bijvoorbeeld. Dat Wade/Parzival als eerste een sleutel bemachtigt, brengt het bedrijf in verlegenheid in de echte wereld. De aandeelhouders stellen vast dat het aandeel daardoor een flinke duik krijgt. Of hoe beide werelden op de een of andere manier erg verstrengeld met elkaar zijn geraakt.

Ready player one’ is een puike spannende film vol heerlijke actiescènes geworden die helemaal tot hun recht komen als je de prent in 4DX bekijkt. Vooral de parallelle actie, Wade wordt in de echte wereld achternagezeten terwijl ie ook als Parzival in OASIS moet zien te overleven, is een van de sterktes uit deze film. Filmliefhebbers zullen dan weer smullen van de vele verwijzingen naar andere prenten: The Shining, Godzilla, King Kong, Jurassic Park, Saturday Night Fever, Lord of the Rings, Superman (Clark Kent), enz. : het zit er allemaal in terwijl de regisseur rijkelijk – alsof het op zich allemaal verstopte paaseieren zijn in ‘Ready player one’ – gul verwijst naar de ‘80s popcultuur met onder andere Duran Duran, A-Ha (Take on me), Van Halen (Jump), Prince, Depeche Mode en George Michael terwijl er ook geknipoogd wordt naar scripts en regie. Zo zal F’Nale Zandor (Hannah John-Kamen) in de echte wereld de spannende finale spelen en het opnemen tegen Wade.

Uiteindelijk blijkt ‘Ready player one’ een pleidooi voor de liefde te zijn, om uit je isolement te treden in een egodriven maatschappij. Het is dan ook geen geringe verdienste van Spielberg dat ie menselijke gevoelens toont in een virtuele omgeving en die ook zeer goed weet over te brengen op het grote scherm. Het levert erg mooie filmscènes op tussen Tye Sheridan en Olivia Cooke die nooit klef maar wel geloofwaardig en breekbaar overkomen.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter