PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Incredibles 2 ★★★★

dinsdag 26 juni 2018Kinepolis Antwerpen

Incredibles

Twintig jaar geleden zong Yasmine al ‘Meisjes aan de macht’. In Incredibles 2 van Disney Pixar dat geschreven en geregisseerd werd door Brad Bird is het zo ver en zien we het Huis van de Muis breken met traditionele rolmodellen wat op zich een revolutie is voor een animatiefilm. Het is namelijk Helen (Elastigirl, ingesproken door Holly Hunter) die de ganse prent de held mag spelen om zo superhelden en hun krachten terug wereldwijd legaal te maken. Dat doet ze met hulp van DEVTECH een telecomspeler die geleid wordt door Winston Deavor (Bob Odenkirk) die een fan is van superhelden. Screenslaver blijkt in staat mensen te hypnotiseren en brainwashen en vormt een bedreiging wanneer een hogesnelheidstrein ingehuldigd wordt maar die de verkeerde richting uitrijdt, waar de sporen nog niet af zijn. Elastigirl moet een drama zien te voorkomen terwijl haar man Bob Parr (Craig T. Nelson) zich mag concentreren op de opvoeding van de kinderen: de puberende Violet (Sarah Vowell) die voor het eerst verliefd is, de met wiskunde worstelende Dash (Huck Milner) en baby Jack-Jack (Eli Fucile) die voor het eerst zijn superkrachten ontdekt (Nicholas Bird neemt de stem van Jack-Jack als monster voor zijn rekening). Ouder zijn, is op zich een heldendaad lijkt Disney Pixar de kijker ook te willen meegeven.

Voor Incredibles 2, het vervolg op de superheldenanimatiefilm uit 2004, te zien is, wordt Bao, een acht minuten durende kortfilm in een regie van Domee Shi getoond. Die leunt dicht aan bij Coco qua gevoel en stijl. De prent gaat over een Chinese vrouw die lijdt aan het empty nest syndroom. In de film zien we alle stadia terugkomen van baby over tiener, puber, en jongvolwassene. Ze herbeleeft het opvoeden van haar eigen zoon in een knoedel die ze gemaakt heeft, eten geeft en ziet opgroeien. Terwijl zij smeekt om meer aandacht stelt ze vast dat haar (imaginaire) zoon een tegenovergestelde beweging maakt en net gesteld is op meer vrijheid. Inclusief het zelf kiezen van vriendjes, kledij, en een eerste liefje.

In Incredibles 2 heet het eerste liefje van Violet Tony Rydinger (Michael Bird). Maar zijn geheugen wordt gewist door Rick Dicker die voor de overheid werkt omdat Tony getuige was van wat de superhelden deden toen de Ondermijner opdook. Wanneer Violet vaststelt dat Tony niet op haar date opduikt en hij later op school zelfs niet meer weet wie ze is, ontdekt ze dat hier meer achter zit en leidt dat tot een dochter-vader clash. Dash helpen met wiskunde wordt een behoorlijke klus op zich voor Bob en dan is er nog Jack-Jack die constant aandacht nodig heeft wanneer die zichzelf en zijn krachten ontdekt. Na verloop van tijd is Bob dan ook doodop door een chronisch tekort aan slaap. Edna Mode (Brad Bird) zoekt ie dan ook op om te babysitten op zijn jongste telg. Zo kan die ook ineens te weten komen welke superkrachten de baby bezit en een oplossing bieden voor diens woedeuitbarstingen.

Wanneer Helen Screenslaver weet op te sporen via een tv signaal en de pizzakoerier die erachter zit weet te overmeesteren, begint ze zich vragen te stellen of dat allemaal niet te makkelijk ging. Ze bekijkt de beelden opnieuw bij DEVTECH en komt tot de conclusie dat zij en de ganse wereld gemanipuleerd werd. Ook daarover gaat deze Incredibles 2 dus, over telecomoperatoren, de macht van de media en perceptie, manipulatie en brainwashing.

Incredibles 2 is een onderhoudende bijna twee uur durende animatiefilm geworden met een puike soundtrack waarin de sfeer van nostalgische detective/actiefilms vaak opgeroepen wordt en met die heerlijke koperblazers ook doet denken aan James Bond, maar deze keer dan met een geanimeerde vrouw als hoofdrolspeelster. Alle meisjes aan de macht.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter