PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Justin Timberlake ★★★1/2

dinsdag 17 juli 2018Sportpaleis Merksem

Justin

Een echt feestje bleef uit tijdens het concert van Justin Timberlake. Dat komt omdat het Amerikaanse ex-lid van *NSYNC vooral de visuele kaart trok tijdens zijn The Man of the Woods-optreden. Lees: veel choreografieën (1 beweging per sound bij de start van ‘Love Stoned, en een moment dat ie even übercool met de tippen van zijn schoenen op het kleine verhoogje van het cirkelvormige B-podium overhelt, enz.), op het A-podium, de catwalk (met laaghangende mist er over tijdens 'Cry me a river' en met links en rechts een boom rond waar ie soms verstoppertje met zijn publiek achter speelt), B-podium, C-podium, D-podium en E-podium (een dansvloer op z’n Saturday Night Fevers tijdens ‘Rock your body’ in het VIP-gedeelte rond het cirkelvormige B-podium dat centraal in het Sportpaleis opgesteld staat). Wie tickets had op het balkon, en dan vooral links of rechts zat, had niet alleen het beste overzicht, ook de beste klank vermits zowat alle luidsprekers naar het balkon gericht waren.

(lees verder onder de video)

Rock your body. @justintimberlake live at @sportpaleis @livenationbe

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Met een mix van singer-songwritersongs (zoals ‘Until the End of Time’ en enkele covers die zijn backings daarbij mochten laten horen) die ie speelde met zijn muzikanten op het C-podium rond een kampvuur (met echt vuur overigens) en waarbij de 37-jarige Amerikaan op boomstronkjes gezeten begeleid door contrabas, en heel wat akoestische gitaren de kuip deed verlichten door de smartphonelichtjes van zijn fans, urban en electro koos ie ook voor een gigantische muzikale spreidstand in de grootste concertzaal van het land. Je zag gewoon dat de fans alle moeite van de wereld hadden om mee met hun idool van genre te switchen.  Verder projecteerde de show visuals of video op doorschijnende witte doeken die in een boog achter het A-podium hingen, in een cirkel rond het cirkelvormige B-podium en in een boog voor C- en D-podium (waaruit hoog kunstgras kwam, dat voor het eerst te zien was tijdens ‘Man of the Woods’, de vijfde song uit de set).

Je voelde dat Timberlake daardoor een vierde wand creëerde waarbij hij alle truken van de foor moest bovenhalen zoals het publiek links, rechts, achteraan en op het middenplein uitspelen, even freezen tijdens ‘Suit & Tie’ met een lichtgevend soepel microstatief, het erg vaak te woord staan ook en een clichématig complimentje halfweg geven; ‘jullie zijn het luidste publiek van de tour totnogtoe’ wat ie wellicht élke avond zegt, het oppoken ‘Belgium do you wanna go higher?’ of aan publieksinteractie doen (het ‘yeah’-kreetjes laten slaken of de micro naar het publiek richten tijdens ‘Summer Love’ bv.) tijdens het concert om het zo op sleeptouw te nemen: ‘Is that how a party in Belgium sounds like?’

Twee dagen na elkaar staat Justin Timberlake met The Man Of The Woods Tour in het Sportpaleis. In volle zomer nog wel, ver in de zomervakantie wat als we ons niet vergissen een primeur is voor de Sportpaleisgroep. In augustus komt Britney Spears zelfs ook nog langs. Of hoe als het van de sector afhangt waar live optredens vooral geld in het laatje moeten bezorgen het Sportpaleis straks geen zomerbreaks meer zal hebben. De hoofdinkomsten moeten artiesten en hun entourage nu eenmaal uit live optredens halen vermits de cd-verkoop achteruitboert, ook Justin Timberlakes recenter materiaal doet het immers al een tijd niet meer al te best.

25 trucks en 14 bussen aan mensen en materiaal heeft Justin Timberlake bij op tour. Dat is veel en rechtvaardigt enigszins de hoge prijszetting van de concerttickets. Maar het bordje uitverkocht kon de Amerikaan daardoor niet bovenhalen voor beide Antwerpse optredens. Enkel het eerste (goed voor 17.500 toeschouwers) was uitverkocht. Het tweede concert zal het met zo’n 1.500 fans minder moeten doen.

Iets na negenen opent Timberlake na enkele overbodige voorprogramma’s met ‘Filthy’. We zien een XXL-versie van zijn logo schuin overhellend over het A-podium verlicht in neon terwijl de witte spots als een cirkel door de lucht priemen. Meteen al haalt ie alles uit de kast en krijgen we een lasershow op ons bord. Maar het zal vooral later in de show zijn wanneer de belichting zich focust op het cirkelvormige B-podium dat deze productie zijn visitekaartje afgeeft. Erg straf gedaan en getimed. Visueel is deze show dan ook een pareltje. 3 toetsenisten, 1 percussionist, een drummer, twee gitaristen, een saxofonist, twee trompettisten, een trombonespeler/tubaspeler en 4 backings begeleiden Justin Timberlake live.

Mister Jessica Biel krijgt het publiek moeiteloos aan het meeklappen tijdens ‘Señorita’ terwijl een backing dat tijdens het kampvuurmoment doet op de tonen van John Denvers ‘Thank God I’m a country boy’. Daarvoor tekende Justin Timberlake met ‘SexyBack’, weliswaar met zwaar micro-effect op zijn stem al voor een eerste hoogtepunt uit dit jojo-optreden. Een term die we gebruiken om aan te duiden dat de ambiance in de kuip lang niet constant van hetzelfde niveau is), waar dipjes zich afwisselen met hoogtepunten dus (denken we maar aan ‘Drink you away’, een nummer dat gemaakt lijkt om iets te gaan bijhalen aan de togen in een erg warm Sportpaleis om de song zo snel mogelijk weg te spoelen). Dat maakt het soms wat vermoeiend om naar zo’n show te kijken.

(lees verder onder de video)

Can't stop the feeling! @justintimberlake live at @sportpaleis @livenationbe

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Hoogtepunten in het optreden zijn verder nog ‘Morning Light’ waarin ie moeiteloos zijn kopstem aanspreekt en als Sam Smith klinkt en ‘What Goes Around... Comes Around’. Opvallend vlakt de sound van de show wat af naar het einde toe waardoor ‘Like I Love You’ en ‘Can‘t Stop the Feeling!’ niet de dynamiek meekrijgen die ze verdienen. Tijdens die grote hit uit Trolls die hij voor het eerst live bracht tijdens het Eurovisiesongfestival twee jaar geleden, nemen de muzikanten afscheid zodat Timberlake als laatste a capella zingt en afscheid neemt met de woorden: ’Thank you Belgium. I love you.’ Daardoor feest een deel van het publiek, terwijl een ander deel al richting uitgang trekt om als eerste de parking te kunnen verlaten.

Kortom: bracht Justin Timberlake het sterkste popconcert in het Sportpaleis? Neen, wel wellicht op visueel vlak.

< Bert Hertogs >

Lees ook:

Recensie Justin Timberlake *** - Sportpaleis Merksem - donderdag 1 mei 2014

De setlist:

 1. Filthy
 2. Midnight Summer Jam
 3. LoveStoned
 4. SexyBack
 5. Man of the Woods
 6. Higher Higher
 7. Señorita
 8. Suit & Tie
 9. SoulMate
 10. My Love
 11. Cry Me a River
 12. Mirrors
 13. Drink You Away
 14. Flannel
 15. Until the End of Time / Dreams (cover Fleetwood Mac) / Ex-Factor (cover Lauryn Hill) / Come Together ( cover The Beatles) / Thank God I‘m a Country Boy (cover John Denver)
 16. Morning Light
 17. What Goes Around... Comes Around
 18. Say Something
 19. Montana
 20. Summer Love
 21. Rock Your Body
 22. Supplies
 23. Like I Love You
 24. Can‘t Stop the Feeling!


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter