PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Ant-Man and the Wasp ★★★1/2

woensdag 25 juli 2018Kinepolis Antwerpen

Ant-Man

Waar was Ant-Man toen the Avengers de Infinity War verloren tegen Thanos en daardoor de helft van alle leven in het universum tot ontbinding overging? Het is een vraag waar we een antwoord op krijgen in Ant-Man and the Wasp, de jongste Marvelprent die in de bioscoop loopt. Weliswaar moeten de kijkers daarvoor wachten tot de aftiteling. Tijdens die end credits vernemen we het antwoord, erna teaset Marvel alvast naar de opvolger van Infinity War.

In Ant-Man and the Wasp heeft Scott Lang/Ant-Man, gespeeld door Paul Rudd, een enkelband rond en heeft ie van de politie huisarrest gekregen omdat ie de Sokovia-akkoorden geschonden heeft. Probeer met zo’n enkelband je dochtertje Cassie maar eens te amuseren (heerlijk naturel neergezet Abby Ryder Fortson). Een met kartonnen dozen uitgestippeld parcours in een kamer waar veelkleurige woldraad laserstralen voorstellen die papa en dochter moeten zien te ontwijken, appelleert rechtstreeks aan de kinderfantasie. Ook de beloning die volgt na zo’n parcours is eigen aan een game en bij uitbreiding ook superheldenfilms. In dit geval een beker waarop “‘s werelds beste oma” prijkt. Later in de film zal Cassie haar papa aanmoedigen met wellicht een van de leukste quotes uit deze prent: “You can do it. You can do anything. You‘re the world‘s greatest grandma!”

In Ant-Man and the Wasp is de uitdaging om Janet van Dyne (rol van Michelle Pfeiffer), de vrouw van Hank Pym (Michael Douglas) terug zien te krijgen uit het subatomaire kwantumrijk waar ze in vast kwam te zitten toen ze de moleculen van een nucleaire Sovjetraket in 1987 succesvol wist te destabiliseren. Om dat voor elkaar te krijgen, moet Pym onderdelen op de zwarte markt bestellen om een tunnel te creëren zodat ie op die manier het kwantumrijk inkan. Nog slechts 1 item ontbreekt dat zijn dochter Hope van Dyne/The Wasp (knappe rol van Evangeline Lilly) moet afhalen tijdens een deal. Maar al snel blijkt ze niet de enige te zijn die uit is op dat essentiële item…

Ava, die haar ouders verloor tijdens een illegaal kwantumexperiment, overleefde de explosie maar zweeft nu tussen materie/tastbaar zijn en niet omdat ze deels ook in het kwantumrijk zit. Ze kan daardoor door deuren en muren wandelen als een ‘Ghost’. Maar sinds het ongeval heeft ze ook veel pijn. Dat getormenteerde zet Hannah John-Kamen overtuigend neer. Ava wil uiteindelijk weer een gewoon mens worden en denkt dat ze dat kan via de kwantumenergie die Janet bezit. Maar als Ava die zou opnemen, zou dat het einde betekenen van de moeder van Hope en echtgenote van Hank. Zij zal vernietigd worden als Ava haar energie in zich over brengt.

Ant-Man en The Wasp moeten niet alleen afrekenen met Ava die hun plannen wil dwarsbomen, ook met de FBI, een corrupte flik, en ook de bende rond Sonny Burch die Pym alle onderdelen bezorgde maar ondertussen beseft met welk project het trio bezig is. Burch wil ook zijn deel van de koek. Hij ziet er namelijk een zeer winstgevende zaak in en doet dan ook een commercieel voorstel dat het trio afwijst. Hoewel het geld op tafel ligt, wil de handelaar de transactie niet laten doorgaan maar het geld wel houden. Dat is dan ook zonder Hope gerekend die verandert in The Wasp en afrekent met de bende. Maar Ava krijgt zowel het lab (dat verkleinbaar is) als het sleutelelement dat nodig is om het lab stabiel te houden qua energie in handen…

Ant-Man and the Wasp speelt in op reus (Giant-Man) en dwerg (Ant-Man) zijn, en de grootte van een kleuter, of een volwassene hebben. Een succesformule die vele jaren na Honey I shrunk the kids uit 1989 en Honey I blew up the kid (1992), blijft werken in de bioscoop. Een van de meest hilarische scènes – jawel deze prent heeft ook behoorlijk wat humor in zich – is die wanneer er waarheidsserum toegediend wordt bij Luis (rol voor Michael Peña), de manager van het securitybedrijf  X-Con Security waar Scott voor werkt en die tevens nog in de cel zat met Scott. Op die manier kan de bende van Burch het trio lokaliseren terwijl de drie ondertussen Ava hebben gevonden.

Naast een stevige portie superheldenactie, bevat deze prent ook een dubbele liefdesstory. Enerzijds is er het verlangen van een oude man om zijn vrouw terug te ontmoeten na zo veel jaren van elkaar gescheiden te zijn geweest terwijl we ook iets zien bloeien tussen Ant-Man en the Wasp. Net als Incredibles 2 lijkt deze film ook te willen meegeven dat papa zijn een echte superheldendaad is. In de ogen van Ant-Mans dochter Cassie is haar papa de max. Ze kan makkelijk een geheim bewaren wanneer hij zijn huisarrest schendt, en vindt dat uiteraard geweldig (terwijl stiekem er tussenuit glippen eigenlijk vooral iets voor een kind als Cassie zou moeten zijn), en droomt ervan de partner van haar papa te mogen zijn. Maar die kiest dus voor The Wasp. Wordt die droom van het meisje straks misschien toch werkelijkheid? Feit is dat Cassie Lang in de opvolger van Infinity War volgens onze info gespeeld zal worden door Emma Fuhrmann die dan een zestienjarige Cassie neerzet. Wordt zij Giant-Woman?

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter