PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Mission Impossible Fallout ★★★★1/2

dinsdag 31 juli 2018Kinepolis Antwerpen

Mission

Wat een kanjer van een actiefilm is die Mission Impossible Fallout geworden! Twee uur en half slaagt de prent erin om ons diep tegen de rugleuning van onze Cosy Seat in Kinepolis Antwerpen te drukken alsof we tegen een gigantische snelheid aan het racen zijn. Niet alleen is er dat thema rond terreurdreiging, ook de emotionele laag (het hoofdpersonage Ethan Hunt dat Tom Cruise voor de zesde keer neerzet krijgt een menselijk kantje mee), het verschroeiende tempo van de vertelling, de heerlijke achtervolgingsscènes en de stunts die Cruise zelf voor zijn rekening nam, de gigantisch strakke spanningsboog, erg sterke acteerprestaties, de humor ook maar tevens de vele plot twists maken deze film erg straf. Nog voor de begingeneriek start, krijgt u al een gigantische plot twist op uw bord geserveerd. Magistraal. Of hoe Mission Impossible Fallout met stip een van de sterkste releases van deze filmzomer blijkt.

‘There cannot be peace without first a great suffering. The greater the suffering, the greater the peace. The end you‘ve always feared... is coming. It‘s coming, and the blood will be on your hands.’ Het zijn de woorden van Solomon Lane in Mission Impossible Fallout. Hij vormt samen met The Apostles, de terreurgroep die uit The Syndicate is voortgevloeid, een gigantische bedreiging voor de planeet omdat de bende op het einde van de film over 2 kernkoppen met plutonium beschikt waarmee ze twee mobiele kernwapens elk moment kunnen inzetten, die  ontworpen zijn door Nils Debruuk (Kristoffer Joner). 

 ‘You had a terrible choice to make in Berlin: one life over millions. And now the world is at risk.’ zegt Alan Hunley van het IMF tegen Hunt in de prent. Dat klopt, zover had het allemaal niet moeten komen als een missie in Berlijn niet was fout gelopen. Hunt moest er namelijk kiezen tussen het plutonium of  Luther Stickell (rol van Ving Rhames) opofferen. Zijn humane karakter – dat matcht met dat van Julia (Michelle Monaghan) – zorgt ervoor dat Hunt voor zijn collega kiest met alle gevolgen vandien dus. Ook later in de film, wanneer een Franse politieagente neergeschoten wordt, trekt de held zich het lot van het slachtoffer aan. Hij zal ervoor zorgen dat ze om hulp kan vragen via haar walkie talkie. ‘Je suis désolé’ klinkt het verder nog, met een heerlijk accent uit de mond van Tom Cruise. Alleen daarvoor al verdient ie een extra ster.

De fundamentalist John Lark die deel uitmaakt van The Apostles wil kernkoppen kopen van de makelaarster the White Widow (Vanessa Kirby). Dat zal gebeuren in Parijs, in het Grand Palais. Lark wordt in het mannentoilet vermoord door Ilsa Faust (rol van Rebecca Ferguson). Dus moet Hunt de rol van Lark spelen en levend de zaal zien te verlaten die vol huurlingen van The Apostles zit. The White Widow wil een deal sluiten met Hunt en hem de kernkoppen bezorgen. De prijs: ze wil Solomon Lane in haar handen. In Londen verhoogt ze de prijs en wil ze ook Lisa (Rebecca Ferguson). Die laatste werkt voor de MI6 die Lane dood wil. Maar in het safe house in Londen gaat het mis. The Apostles blijken ondertussen geïnfiltreerd te zijn binnen de CIA. De echte John Lark blijkt nog te leven. En Hunt wordt verdacht die te zijn. Ofwel: de intriges stapelen zich op.

Mission Impossible Fallout staat garant voor een intelligente cocktail aan spektakel (die achtervolgingsscène aan de Arc de Triomphe! Dat parachutespringen op hoge hoogte om uiteindelijk te landen op Le Grand Palais in Parijs! De achtervolging door Hunt in Londen in St. Paul‘s Cathedral en vervolgens op het dak van Tate Modern!). Dat Cruise zijn stunts allemaal zelf doet is uiteraard fe-no-me-naal.

Is Mission Impossible Fallout de beste Mission Impossible-film ooit? Geen idee vermits we die vijf eerste films simpelweg niet gezien hebben. Dat Fallout ons wist te overtuigen om naar Kinepolis te trekken, is op zich dus al een zeer grote verdienste. Geloof ons: die twee uur en half razen voorbij en die komen het best tot hun recht op het grote scherm. Wat. Een. Film!

UPDATE 3/8/2018: Dankzij de vele stunts (denken we maar aan de parachutesprong en de zeer spannende finale met een helikopterachtervolging, het moment ook wanneer er olie in het gezicht van een van de hoofdpersonages spuit wat in 4DX gesimuleerd wordt met water) komt Mission Impossible Fallout het best tot zijn recht in de bioscoop in de 4DX-versie. Beleef een fantastische filmervaring en probeer het zelf ook een keer.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter