PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Fastlove ★★★

woensdag 31 oktober 2018Stadsschouwburg Antwerpen

Fastlove

Met ‘Fastlove’ haalde Gracia Live de sfeer van de jaren ’80 en ’90 terug naar de Stadsschouwburg van Antwerpen. Het publiek werd getrakteerd op een selectie hits van Wham! en George Michael zoals: ‘I‘m Your Man’, ‘Faith’, ‘Last Christmas’, ‘Careless Whisper’ en ‘Wake Me Up Before You Go Go’. Zanger Andrew Browning en zijn band deden er alles aan om ons met dit muzikaal eerbetoon aan George Michael een onvergetelijke avond te laten beleven. En hoewel het een leuke avond nostalgie was, konden we de avond moeilijk onvergetelijk noemen. We hadden het gevoel dat we naar de afgezwakte versie van het origineel aan het kijken waren. In vergelijking met de gelijknamige show die op het Londense West End stond, waren er minder muzikanten, minder belichting, minder danseressen en geen extra backing vocals. Het voelde een beetje aan als kijken naar een B-cast: het was nog altijd entertainend, maar niet het beste.

Met een tribute-show kan men algemeen genomen twee kanten uit: een poging tot pure imitatie of een interpretatie van het origineel. Voor ‘Fastlove’ had men gekozen voor optie twee, met een hint naar optie één: Andrew Browning bracht de liedjes van George Michael met zijn eigen stem, maar op een manier die dicht aanleunde bij de meester zelf. Het werd een respectvol eerbetoon aan een zanger die ons een hele schare hits heeft achtergelaten en mee zijn stempel heeft gedrukt op de sound van de jaren ’80 en ’90. Want dat was toch vooral wat opviel tijdens deze ‘Fastlove’: de hoeveelheid hits van Wham! en George Michael die het publiek ook nu nog moeiteloos kon meezingen.

En wanneer toeschouwers vol passie kunnen meezingen, doet dat iets met de sfeer van een concert. We merkten dan ook al snel dat heel wat fans van George Michael hun weg gevonden hadden naar de Stadsschouwburg. ‘I‘m Your Man’, ‘Faith’, ‘Father Figure’ en ‘Freedom! ‘90’ waren zo de eerste toppers die mee door het publiek gedragen werden. In ‘Father Figure’ hoorden we ook voor het eerst de stem van Andrew Browning volledig tot haar recht komen. Alleen in het rustige en emotionele ‘One More Try’ kwam die nog beter uit de verf. De combinatie van zang met alleen wat piano was heerlijk om naar te luisteren. Het was absoluut terecht dat Andrew vooraf zei dat dit één van zijn favorieten was.

Maar sfeer moet je ook kunnen vasthouden en daar slaagde Andrew minder goed in. Tijdens ‘Amazing’ deed hij hard zijn best, maar de ambiance van ‘Freedom! ‘90’ verdween als sneeuw voor de zon. Ook bij ‘Outside’ kreeg hij er ondanks de schaars geklede danseressen en een geweldig funky baslijn de sfeer niet echt in. Andrew miste hier, en vergeef ons de uitdrukking, de X-factor: hij kon zijn publiek niet echt verleiden.

Dat konden de saxofoonklanken van  Emma Sax wel. Ze mocht tijdens ‘Cowboys and Angels’ al een eerste keer een solo spelen, maar stal helemaal de show toen ze ‘Careless Whisper’ rustig mocht inzetten met een lange intro. Toen de melodie dan eindelijk naar voren kwam, klonk er een ware zucht van herkenning in het publiek en steeg meteen ook de verwachting. Andrew Browning trakteerde zijn publiek nog op een extra lange uithaal en de fans konden dit duidelijk waarderen. Het werd een charmante en romantische uitvoering die alleen een tikkeltje zwoelheid in de stem miste.

En dan was het alweer bijna tijd voor de afsluiter van de avond: ‘Don‘t Let The Sun Go Down On Me’. Gitarist Damon Downs mocht de snaren even laten voor wat ze waren en werd tijdelijk de Elton John van dienst. De GSM’s werden bovengehaald om als sfeerverlichting te gebruiken en Andrew en Damon gaven het beste van zichzelf. Het werd een waardige afsluiter van een eerbetoon aan George Michael. De sfeer zat er nu werkelijk goed in en dus werd het feestje nog even verlengd met twee geweldige uitsmijters: ‘The Edge of Heaven’ en ‘Wake Me Up Before You Go Go’. Dit slot van ‘Fastlove’ bracht ons uiteindelijk niet helemaal tot in de zevende hemel, maar toch wel tot aan de rand.

< Sascha Siereveld > 

De setlist:
Deel 1:

 1. Waiting
 2. Fast Love
 3. I‘m Your Man
 4. A Different Corner
 5. Faith
 6. Father Figure
 7. Freedom! ‘90
 8. Amazing
 9. One More Try
 10. Cowboys and Angels
 11. Jesus to a Child
 12. Outside

Deel 2:

 1. Freedom
 2. Last Christmas
 3. Too Funky
 4. Killer / Papa Was a Rollin‘ Stone
 5. Club Tropicana
 6. Careless Whisper
 7. Everything She Wants
 8. Young Guns (Go for It)
 9. Don‘t Let The Sun Go Down On Me 

Bis:

 1. The Edge of Heaven
 2. Wake Me Up Before You Go Go


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter