PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Katie Melua ★★★★1/2

donderdag 1 november 2018Bozar Brussel

Katie
Foto: BMG

Een weergaloos optreden dat zo als eindejaarspecial op tv zou kunnen komen, leverde Katie Melua (34) af in een uitverkochte Bozar. De Georgische-Britse had voor de gelegenheid het 18-koppige Gori Women’s Choir mee naast haar muzikanten en bracht samen met hen een hemels, dromerig, lieflijk optreden waar niets op af te dingen viel. Melua had zelfs oog voor haar fans. Zo wist ze dat er een Roemeense klas in de zaal zat die speciaal voor haar een Georgisch liedje geleerd had. Dat liet ze hen voor haar zingen net voor ze zelf aan de toegiften begon. De zangeres leek oprecht geëmotioneerd van dat gebaar. Heerlijk om haar een puur en nuchter human being te zien wezen in de prachtige Henry Leboeufzaal. Zo zien we haar gewoon naast het koor staan en zich laten begeleiden door de dirigente tijdens een prachtig en fragiel meerstemmig ‘The little swallow’ dat het koor en zij a capella feilloos brachten. De Bozar smulde. Niet meer dan logisch ook dat na tweede toegift ‘Maybe I dreamt it’ een eerste staande ovatie volgde, stevig applaus en gejoel. Dat deed het publiek nog eens dunnetjes over na laatste toegift ‘What a wonderful world’, een cover van Louis Armstrong.

Openen deed Katie Melua solo met ‘If you are so beautiful’  waarbij ze zichzelf begeleidde op akoestische gitaar. Haar broer Zurab kwam er vervolgens bij tijdens ‘Plane song’, dat voorzien werd van visuals met vogels die in V-vlucht vliegen, waarna de rest van de band erbij kwam bij ‘Belfast’. Daarna, vanaf ‘River’ volgde het koor. Het eerste deel eindigde ze zoals ze begonnen was, solo en akoestisch met een uitgepuurde en bloedmooie versie van ‘Diamonds are forever’ van Shirley Bassey.

Erg vroeg in het optreden bracht Katie Melua overigens haar grootste hit ‘Nine million bicylces’ waarbij haar drummer zijn trommels met de brushes bespeelde en haar toetsenist het nummer voorzag van pianobegeleiding. Toen een gsm afging tijdens ‘Dreams on fire’ stopte Melua het nummer en herbegon ze niet veel later. Kwestie van duidelijk te maken dat dit niet meteen het optreden is waarbij je ongestoord kan praten of telefoneren. Melua trekt namelijk de tedere, de intimistische kaart en laat het koor ook alleen schitteren wanneer het een stuk van Rachmaninov mag brengen.

Wondermooi is de videoclip van ‘Perfect world’ uit 2016 waarbij we een kindje en een mama als sneeuw/suikerfiguurtjes zien. Het kindje krijgt een laag sneeuw over zich dat van een boom valt en moet daarom huilen. Verder is er nog de konijnenknuffel die in het water belandt, maar door een beer gered wordt. Samen gaan mama, kind, en knuffel op de thee bij de beer in de grot waarna die afscheid van de drie neemt. Tijdens het glijden op een baan, splitsen de wegen van moeder en kind maar na een tijd vinden die twee elkaar toch terug opnieuw. De clip eindigt zoals ie begonnen was, met een porseleinen kopje en suiker er links van. ‘You don‘t belong in this rough life. You should have a perfect world.’ klinkt het liefdevol in het nummer.

Lisdoddes en een reiger symboliseren dan weer de eenzaamheid die in een nummer als ‘I cried for you’ bezongen wordt. ‘Without you now I see how fragile the world can be. And I know you‘ve gone away but in my heart you‘ll always stay.’ zingt ze.  Heel even, tijdens ‘The flood’, trekt Katie Melua expliciet de kaart van frontvrouw wanneer ze het publiek met succes aanzet tot meeklappen en over het podium wandelt. Wij noteren verder een prachtig ‘Closest thing to crazy’ over verliefd zijn dat ze erg goed vat in ‘This is the closest thing to crazy I have ever been. Feeling twenty-two, acting seventeen.’ En ‘Wonderful life’, een cover van Black bezorgt ons niet alleen om de uitmuntende muzikale uitvoering, kippenvel. Het is zo’n song waar we een erg emotionele band mee hebben, die we nog erg lang zullen koesteren in ons hart. We houden het dan ook niet droog wanneer Melua het nummer zingt.

Katie Melua lijkt wel het perfecte antigif te zijn voor al het cynisme in de wereld. Wat meer suiker, wat minder zurigheid, soms kan de diagnose voor een betere wereld zo simpel zijn. Genieten met de grote G was het tijdens dit prachtige optreden in Bozar.

De setlist:
Deel 1:

 1. If you are so beautiful
 2. Plane song
 3. Belfast
 4. Nine million bicycles
 5. Just like heaven
 6. River (met koor)
 7. Dreams on fire (met koor)
 8. The cradle song (met koor)
 9. Rachmaninov (met koor)
 10. O holy night (met koor)
 11. Diamonds are forever (cover Shirley Bassey)

Deel 2:

 1. Perfect world (met koor)
 2. The little swallow (met koor)
 3. I cried for you (met koor)
 4. The flood
 5. Closest thing to crazy
 6. Piece by piece
 7. Wonderful life (cover Black)

Bis:

 1. Fields of gold (cover Sting)
 2. Maybe I dreamt it (met koor)
 3. What a wonderful world (cover Louis Armstrong) (met koor)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter