PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Short of Lying ★★★1/2

donderdag 15 november 2018Monty Antwerpen

Short

Verkiezen zelfs kippen goed uitziende personen? Het was een vraag waar wij nog nooit bij hadden stilgestaan, maar we geven toe dat ook wij geprikkeld werden toen we ermee geconfronteerd werden. En daar was het Luanda Casella dan ook om te doen: tijdens ‘Short of Lying’ de toehoorders confronteren met en onderwerpen aan theorieën over de kracht van verhalen en het manipulatieve karakter van taal. In een voorstelling die het midden hield tussen een conference en een academische lezing nam ze haar publiek mee in een wereld van vertellingen. We werden probleemloos meegezogen in het relaas van de slapeloze vrouw die ’s nachts niets beter heeft te doen dan het internet verder te vullen met onzin. Of was toch niet alles even grote onzin?

‘Short of Lying’ was een spel tussen Luanda Casella en de toehoorders. Er werd daarbij geen gebruik gemaakt van een flitsende lichtshow of een pronkerig decor. De setting was zo puur als ze maar kon zijn: een leeg podium, enkele witte spots aan de zijkant en een wit doek om tekst op te projecteren. Om de toehoorders aan haar lippen te doen kleven, bediende Luanda Casella zich van een heel beeldrijk en rijkelijk Engels met een enkele zin in het Portugees.  

Luanda moest haar publiek aan zich weten te binden met de kracht van het verhaal. En ze slaagde daar ook in. Ze trok hiervoor de volledige trukendoos open én ze vertelde daarbij zelfs welke truc het was. En daar zat het spel met de zaal juist in: je wist dat je bij de neus genomen werd en toch ging je mee in het verhaal; je wist dat je belogen werd en toch geloofde je in de leugen.

‘Short of Lying’ was tegelijkertijd informerend en entertainend, ontspannend en confronterend, bevestigend en vernieuwend. Het was een voorstelling die de magie van het verhalen wist te onthullen en tegelijkertijd in stand hield.

< Sascha Siereveld >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter