PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Sounds of Soul ★★★★

vrijdag 14 december 2018Sint Carolus Borromeuskerk Antwerpen

Sounds

Bij het woord ‘kerstconcert’ denkt u waarschijnlijk niet meteen aan nummers als: ‘State of independence’ van Donna Summer, ‘Shackles’ van Mary Mary of ‘Happy’ van Pharell Williams. En toch waren dit onder andere de nummers die Jean Bosco Safari, Stef Caers, Dunja Mees en Ibernice Macbean in de mooi uitgelichte Sint-Carolus Borromeuskerk van Antwerpen hadden uitgekozen voor  hun ‘Sounds of Soul’ kerstconcert. Want Kerstmis is meer dan alleen wat clichés: het is ook samen genieten en samen hopen op een betere wereld. En dan leek plots Michael Jacksons ‘Man in the mirror’ perfect in het plaatje te passen. ‘Sounds of Soul’ was vooral een heel bezield concert met vier geweldige stemmen die ook perfect samen pasten onder de muzikale leiding van David Thomaere. En voor wie de link met Kerst toch even kwijt zou zijn, was er uiteraard ook ruimte voor eerder traditioneel werk als: ‘The Christmas song’ en ‘Happy Christmas’.

Het feestje in de Sint-Carolus Borromeuskerk kwam al meteen goed op gang toen Ibernice Macbean een geweldig mooie versie van ‘Amazing Grace’ mocht inzetten. Ze kreeg van David Thomaere een klein beetje jazzy ondersteuning op piano, maar moest de opening voor de rest alleen dragen. En wat voor een binnenkomer werd dat: we waren op slag onder de indruk van de kracht, de zuiverheid en de soul in de stem van Ibernice. De klank zat goed, het decor was prachtig en het plaatje werd er alleen nog beter op toen haar drie collega’s meerstemmig kwamen invallen. Als dit een voorbode mocht zijn voor wat we te verwachten hadden, kon de avond niet meer stuk.

En achteraf gezien bleek dit ook … bijna. Het niveau bleef behouden en het decor bleef mooi en passend uitgelicht. Alleen werd de keuze van liedjes vaak minder traditioneel. ‘Bridge over troubled water’ gaf al een eerste aanwijzing dat men voor de songkeuze ‘outside the box’ had gedacht. Ibernice Macbean nam de lead en trakteerde het publiek op een soulversie die ingetogen, maar tegelijkertijd ook wel stevig was. De bas van Boris Van Overschee en het hammondorgel van Laurens Dierickx mochten mee doorklinken in de sound en we zagen het publiek zichtbaar genieten.

Bij ‘I smile’ gingen we nog een beetje verder van de traditionele kerstliedjes. Hier mocht Dunja Mees op de voorgrond treden. Toen ‘State of independence’ werd ingezet, waren we niet meer ‘outside the box’, maar was de box gewoon verdwenen. Dit was echt wel het laatste nummer dat we op een kerstconcert zouden verwachten, maar… we vonden het geweldig. De kerk werd gevuld met de sound van de jaren ‘80 en we werden er spontaan vrolijk van. Jean Bosco Safari, Stef Caers en Dunja Mees leverden heerlijk werk als backing vocals. De muziek van Donna Summer in een Vlaamse kerk: het werkte. Dunja Mees deed er nog een schepje bovenop door ‘Shackles’ van Mary Mary in te zetten. Het paste perfect bij haar stem en het publiek begon spontaan mee te klappen. Het was waarlijk feest in de kerk. Die feestsfeer was er zeker ook toen Jean Bosco Safari zijn versie van ‘Happy’ bracht. Dat was onder andere ook te merken aan de reactie van het publiek toen Jean Bosco het publiek vroeg: “Are you happy? Say: hey!”zong. Hij kreeg van het publiek een welgemeende “Hey!” als antwoord.

Wie zich ondertussen afvraagt of er dan helemaal geen kerstliedjes meer te horen waren, kunnen we geruststellen: die waren er ook. Zo mocht Stef Caers een gevoelige en ingetogen versie van ‘Have yourself a merry little Christmas’ brengen waarbij hij het zelfs aandurfde om a capella te openen. Zijn hoge stem, en vooral dan zijn kopstem, kwam hier perfect uit de verf. De enige plaats waar die nog geweldiger was, was bij de start van ‘Man in the mirror’. Het leek qua klank wel of Michael Jackson even vooraan stond.

Jean Bosco Safari had voor zijn kerstlied gekozen voor John Lennons ‘Happy Christmas’. Het was een kolfje naar zijn hand en we zaten dan ook met volle teugen te genieten toen zijn drie collega’s de kers op de taart leverden door meerstemmig in te vallen. Wat een geweldig slot van een uitzonderlijk kerstconcert. Het feestje werd definitief afgesloten met ‘Oh happy days’. Het publiek veerde spontaan recht, begon mee te dansen, mee te klappen en mee te zingen. Het was een ware lust om zoveel sfeer in dit prachtige decor van de Sint-Carolus Borromeuskerk te beleven.

< Sascha Siereveld >

De setlist:

 1. Amazing Grace (traditioneel)
 2. Heaven help us all (Stevie Wonder)
 3. This Christmas (Chris Brown)
 4. Bridge over troubled water (Simon & Garfunkel)
 5. I smile (Kirk Franklin)
 6. Have yourself a merry little Christmas (Judy Garland)
 7. State of independence (Donna Summer)
 8. Shackles (Mary Mary)
 9. His eye is on the sparrow (Lauryn Hill en Tanya Blount)
 10. Happy (Pharell Williams)
 11. The Christmas song (Nat King Cole)
 12. Wade in the water (traditioneel)
 13. Never alone (Tori Kelly)
 14. Where the streets have no name (U2)
 15. Someday at Christmas / Rise up (Stevie Wonder/Andra Day)
 16. Put a little love in your heart (Annie Lennox en Al Green)
 17. How I got over (Aretha Franklin)
 18. Man in the mirror (Michael Jackson)

Bis:

 1. Happy Christmas (John Lennon)
 2. Oh happy days (The Edwin Hawkins Singers) 

Band:

Laurens Dierickx: hammondorgel
Steven Van Gelder: drums
Boris Van Overschee: bas
David Thomaere: piano


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter