PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Ralph breaks the internet ★★★★

vrijdag 21 december 2018Kinepolis Antwerpen

Ralph
Foto: Disney

De klassieke vraag die we bij de start van de kerstvakantie ontvangen, is: ‘Naar welke film kan ik best gaan met de kinderen?’ Het antwoord dit jaar is zeer eenvoudig: Ralph breaks the internet. En indien u over een paar euro’s extra budget beschikt, kies dan voor de 4DX-versie in Kinepolis. De animatiefilm bevat immers behoorlijk wat racescènes en die zijn heerlijk om mee te maken met bewegende stoelen en special effects zoals gespetter en wind. Voor de ouders is er dan weer de nostalgie naar de allereerste computerspelletjes zoals Pong en Pac Man. Kortom: het Arcade universum wordt opnieuw tot leven gewekt op het grote scherm in combinatie met de hippe wereld van internetgames. Maar het is vooral ook Disney die heerlijk de draak met zichzelf steekt in deze prent. Dat levert – eindelijk – de eerste Disneyprinses – ‘Geloven de mensen dat al jouw problemen worden opgelost omdat er een sterke man opduikt?’ - Vanellope op die heerlijk vals zingt. Dat werd tijd!

Vanellope (Britt Van Der Borght) is een personage uit het racespel Sugar Rush Speedway. Zij vindt het een makkie om haar concurrentes te verslaan, en is uit op een nieuwe uitdaging omdat ze ondertussen wel alle mogelijke wegen kent. Op een dag zal Ralph (stem van Stijn Cole in de Vlaamse versie) voor haar net voor de finish een geheime extra route maken die haar de overwinning kost en haar in de modder doet belanden met haar racewagen. Maar ze vindt het wel top. Probleem echter is dat de vrouw die het spel aan het spelen was Vanellope niet ziet doen wat ze wil op het scherm. De game speelt het spel dus zonder haar. Daardoor trekt de vrouw aan het stuur om het personage en haar auto toch maar te laten doen wat ze wil. Tevergeefs. Erger nog: het stuur breekt in twee en een vervangstuk vinden op Ebay blijkt te duur voor de eigenaar van het lunapark omdat Sugar Rush Speedway te weinig opbrengt. Hij ziet niets anders dan de onderdelen van het spel te verkopen. Dat brengt Ralph op een idee. Wanneer blijkt dat de uitbater WIFI heeft ingeplugd, wil ie samen met Vanellope naar het internet om daar het stuur te kopen. Ze bieden op tegen elkaar, wetende dat het hoogste bod wint. Ze krijgen 24 uur tijd om aan die grote som geld geraken, anders kunnen ze fluiten naar het stuur.

Daarvoor duiken de twee in de donkere wereld van het internet. Spamley (Peter Van de Veire), de gladde kerel, een click bait-er die surfers naar zijn website probeert te lokken, zorgt ervoor dat de twee geld kunnen verdienen als ze op zoek gaan naar iets waardevols waar een koper interesse in heeft. Aanvankelijk stelt ie dingen voor waar een lage prijs op staat. Al snel krijgt ie dan ook te horen dat Ralph en Vanellope voor het grote werk willen gaan: de dure racewagen van Shank (Jolien Roets) uit Slaughter Race stelen. Ralph zal voor de afleiding zorgen, Vanellope zal de wagen stelen wat een heerlijke achtervolgingsscène oplevert. De twee worden nog net voor de uitgang tegengehouden. En Shank komt dan ook met een veel beter alternatief op de proppen hoe ze snel geld kunnen verdienen op het internet. Ze zet een bladblazer aan terwijl Ralph iets probeert te zeggen en zet dat op BuzzzTube. Dat wordt een hit.

Het hoofdalgoritme Yesss (Tatyana Beloy) van die populaire videosite ziet wel iets in de samenwerking met Ralph. Hij zal dan ook de populairste video’s coveren, van de geit, aangebrande taart maken tot bijen-grappen. Vervolgens moet ie samen met het team van Yesss op zoek naar hartjes gaan. Want elke like of hartje kan geld opleveren. Vanellope zal meedoen, en op de Disneysite op zoek gaan naar hartjes. Daar ontmoet ze backstage de Disneyprinsessen die ze even in hun vrijetijdskledij ziet. Een van de grappigste momenten levert dat op wanneer Ariel (Cathy Petit) haar shirt bezingt in een aangepast fragment van ‘Part of your world’. Vervolgens zetten de meiden Vaneloppe ook aan om een lied te zingen. Ze probeert dat later door in het water te kijken, dat later een op de vloer gemorste beker blijkt. Punt is dat ze niet kan zingen. Later komt dan toch haar song, die geschreven werd door Alan Menken. Een nummer dat Britt Van Der Borght volledig uit de toon mag zingen terwijl Jolien Roets als racebabe Shank wel zeer stemvast is in de Vlaamse versie van ‘A place called Slaughter Race’.

Die vriendschap én het feit dat Vanellope niet naar huis wil terugkeren maakt Ralph boos. In die mate dat hij Spamley opzoekt, het dark web ontdekt en daar een virus aanschaft zodat hij daarmee Slaughter Race kan destabiliseren. Maar voor hij het goed beseft, besmet het virus gaandeweg het ganse internet wanneer Ralph-virussen zich massaal vermenigvuldigen tot een mega Ralph (die aan King Kong doet denken) die erg bezitterig achter Vanellope holt. De moraal uit Ralph breaks the internet is erg mooi. Vrienden mogen niet in elkaars weg staan wanneer een van hen een droom wil najagen, luidt het. Elkaar los (durven) laten, hoort ook bij vriendschap.

En die super grappige scène waarbij Ralph in een spelletje zit en de ene pannenkoek na de andere aan een konijn te eten geeft zodat die op ontploffen geraakt? Die zit niet in de film zelf, maar is pas tijdens de end credits te zien. Blijf ook op je stoel zitten tot het einde van de aftiteling. Want dan zie en hoor je Stijn Cole even ‘Never gonna give you up’ van Rick Astley coveren. Geweldig leuk hoor hoe Disney deze virale videoclip erg getrouw nabootste.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter