PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Maya 2 De Honingspelen ★★★1/2

maandag 24 december 2018Kinepolis Antwerpen

Maya

Maya 2 De Honingspelen mikt soms qua niveau te hoog. Zo wordt Maya op een bepaald moment geleerd dat ze verantwoordelijkheid moet nemen voor de daden die ze stelde. Zeker, voor peuters en kleuters, is dat een wijze les. Maar de vraag stelt zich of die ukjes überhaupt enige notie hebben van het moeilijke en toch ook wel wat abstracte woord ‘verantwoordelijkheid’. Verder wordt er valsgespeeld in de Honingspelen (foei!), zien we een onderscheid tussen de elite (de Zoemtropolis die steeds meer willen) en het gewone bijenvolk van de Bloemenweide, is de liefde blind (Willy wordt verliefd op de erg hautaine Violet van Zoemtropolis), wordt aangetoond dat je in team meer kan bereiken dan alleen,  wordt gulzigheid en uitsluiting met de vinger gewezen, dienen familievetes opgelost te worden, heeft iedereen wel een talent en horen de verschoppelingen, de weirdo’s van Bloemenweide er niet alleen bij, ze worden nog geactiveerd ook omdat anders zijn op zich ook een talent is. Veel te veel levenslesjes in één prent dus als u het ons vraagt. Belangrijk om weten is trouwens dat deze productie uit Duitsland (Studio 100 Media) en Australië ( Studio B Animation/ Flying Bark Productions) komt. Producers zijn Thorsten Wegener, Tracy Lenon en Brian Rosen. De lead, een belangrijke sponsor is ZDF en fondsen kwamen er uit Duitsland, wordt dus in ons buurland genomen, ook wellicht omdat het figuurtje Maya Duitse roots heeft. Ze is immers een creatie van Waldemar Bonsels die in 1912 ‘Die Biene Maja und ihre Abenteuer’ schreef. Regisseurs van Maya 2 De Honingspelen zijn Noel Cleary, Sergio Delfino en Alexs Stadermann. Gert Verhulst en Anja Van Mensel worden hoogstens vermeld in de aftiteling voor hun inbreng in het verhaal, wat die dan ook mag geweest zijn vermits het script van de hand is van Fin Edquist en Adrian Bickenbach. Deze animatiefilm wordt dan ook gedubd in het Vlaams.

Openen doet Maya 2 De Honingspelen veelbelovend wanneer Willy en Maya racen op een libel. ‘Als je zo snel kan vliegen, moet je meedoen aan de Honingspelen!’ luidt het. Maar zover lijkt het niet te gaan komen. Bloemenweide wordt immers al jaren niet uitgenodigd voor dit treffen. Dat komt omdat Katrien, de keizerin van Zoemtropolis, de grote zus is van Bea, de koningin van Bloemenweide. Zij kunnen elkaar blijkbaar al jaren niet luchten. In die mate dat Katrien haar gezant Bijzonder (de eerste ‘bij’-woordspeling, maar lang niet de laatste) naar Bloemenweide stuurt en als bij-drage (daar heb je weer een ‘bij’!) de helft – wat de erg vreemde quote ‘de helft? Dat is bijna 5O%’ oplevert, really Studio 100? - van de zomerhoning opeist. Bea en de bijen van Bloemenweide vrezen het ergste. De oogst was immers maar mager deze zomer. Een hongerige lange winter dreigt dus in Bloemenweide…  

Maar dat is zonder Maya (stem van Free Souffriau) en Willy (stem van Thomas van Goethem) gerekend die naar Zoemtropolis vliegen. Zij hebben echter niet de gevraagde honing bij (jawel woordspeling drie vinken we aan!) en schofferen de keizerin door hun gebrek aan respect. Wanneer Maya stelt dat Bloemenweide nooit uitgenodigd wordt voor de Honingspelen, kan Katrien niet anders dan onder druk van het volk hen een kans geven. Violet (stem van Nora Gharib) denkt dat Maya en co geen schijn van kans maken, voert dan al psychologische oorlog en vindt dat Bloemenweide niets te zoeken heeft op de Honingspelen, want dat is enkel voor de elite bestemd. Haar vader is de spelleider Bijzonder en legt zijn dochter erg hoge eisen op. In die zin dat ze faalangstig haar teamleden ook erg onder druk zet en hen op den duur niet meer weet te motiveren.

Maya – die wel eens durft te doorzoemen (vrij vertaald: doordrammen) - kan dat wel, en hoewel Bloemenweide maar nipt net niet laatste eindigt tijdens de eerste proef slaagt Maya erin om de teamspirit aan te kweken bij haar andere team members en hun angsten (Freek de kakkerlak, stem van Jani Kazaltzis, heeft smetvrees, de neerslachtige en vegetarisch spin Spinder, stem van Ruth Beeckmans, kan niet goed mikken met het schieten van spinnenwebben, enz.) of minderwaardigheidscomplexen overwinnen. Violet speelt het spel echter niet proper. Zij doet alsof Maya haar pijn deed wat de bekende bij een eerste waarschuwing oplevert. Wanneer ze later in de verboden zone blindelings vliegt tegen Violet wordt ze zelfs – deels ten onrechte – gediskwalificeerd omdat ze de honingbeker, de trofee van de Honingspelen, die aan de finish staat daarbij breekt. En de teamspirit bij Bloemenweide was al erg gezakt omdat Maya tijdens de Treurwilgwedstrijd koos om er alleen vandoor te gaan. Ze liet immers haar team in de steek zodat ze weliswaar wel mooi tweede kon eindigen. In die wedstrijd horen we trouwens woordspeling 4 met ‘Ik ben de hele tijd bij je.’   

Maya 2 De Honingspelen is mooi getekend en onderhoudend, daar niet van. Maar je merkt toch in een aantal zaken dat Disney toch van een ander niveau is. De muziek van Ute Engelhardt is bijvoorbeeld deze keer niet om over naar huis te schrijven en kennelijk wist Studio 100 geen blijf met enkele scèneovergangen. Een tweetal keren zien we gewoon het scherm zwart worden (black out) tussen twee scènes. Dat is toch een wel erg zwakke keuze en we menen ons niet te kunnen herinneren waar zo’n noodmaatregel in recente tekenfilms van andere productiehuizen gehanteerd werd.

Een derde Maya-film (Maya the bee and the golden orb) wordt op dit moment gemaakt en is voorzien voor het najaar 2020.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter