PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Neverland ★★★★

vrijdag 22 februari 2019Stadsschouwburg Antwerpen

Neverland

“Laat het kind in jezelf wakker worden, zet je comfortabel in je stoeltje, geniet met volle teugen van de show en … geloof in elfjes.” Het zou de handleiding kunnen geweest zijn bij ’Neverland, the adventures of Peter Pan’. Deze nieuwste productie van Music Hall was immers de ideale voorstelling om met het hele gezin lekker een avondje ontspannend naar het theater te gaan. Het combineerde het klassieke verhaal van James Matthew Barrie met een sprookjesachtige decor van videoprojecties ontworpen door Dan Potra, mooie danschoreo’s van Martino Müller, acrobatie, magie en bekende liedjes als: ‘Our House’ van Madness, ‘One Day I’ll Fly Away’ van Randy Crawford, ‘Angels’ van Robbie Williams en ‘I am Sailing’ van Rod Stewart. Een internationale cast van 35 man bracht het verhaal van Peter Pan tot leven. En onze eigen Sofie De Schryver mocht ons als elfje Tinkelbel het kippenvelmoment van de avond bezorgen toen ze zwevend door de lucht ‘You Raise Me Up’ zong.

Het was opvallend hoe een show kan groeien naar volwassenheid. In 2012 zagen we ‘Peter Pan’ de arenaproductie en we waren toen helemaal niet onder de indruk. Het basisidee was goed, maar de uitwerking zat niet helemaal lekker. Anno 2019 was de productie geëvolueerd tot een show waarbij de puzzelstukken mooi in elkaar pasten. Met ’Neverland, the adventures of Peter Pan’ konden we genieten van een show die het tempo er lekker inhield. Componist Matt Dunkley, die o.a. ook verantwoordelijk was voor de muziek in de film Moulin Rouge, had de soundtrack heel filmisch gecomponeerd. Muzikaal kregen we daardoor soms echt het gevoel in een heuse actiefilm te zitten. Martino Müller kon daar gebruik van maken in zijn choreografie.

Er zat trouwens opvallend veel dans in deze show. We zagen geënsceneerde vechtscènes, klassieke dans, eerder moderne dans en zelfs breakdance en acrobatie. Het feit dat deze productie zo’n uitgebreid ensemble had, werd dankbaar uitgespeeld in het creëren van de scènebeelden: soms stond heel het podium vol en wist je niet waar je eerst moest kijken en tijdens ‘You Raise Me Up’ werd er dan juist weer met maar enkele danseressen gewerkt die heel sereen en gracieus een levensgrote veer lieten bewegen terwijl Sofie De Schryver ons mocht inpakken met haar vocaal talent. Het plaatje paste perfect.

Sofie was trouwens niet de enige Belgische die in deze internationale cast mocht schitteren. Stephania Casneuf mocht de rol van Wendy Darling voor haar rekening nemen. Haar reprise van ‘One Day I’ll Fly Away’ bracht ons in hogere sferen en haar duetuitvoering van ‘Forever Young‘ met Marco Aurelio Carmantini als Peter Pan was ronduit schattig te noemen.

Marco was trouwens zeer goed gecast als Peter Pan. Hij zag er niet alleen uit als de jongen die niet wilde opgroeien, hij klonk ook erg jong. Wanneer hij treurend over het verlies van het feetje Tinkelbel zijn versie van ‘Angels’ bracht, voelden we ons hart bijna breken.

Kapitein Haak was dan weer alles behalve vertederend. De Siciliaan Elia Lo Tauro mocht deze figuur gestalte geven. Zijn warme, diepere stem paste perfect bij dit personage en vooral zijn uitvoering van ‘Largo al Factotum’ uit ’Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini konden we erg smaken. Het was alleen jammer dat hij in ‘I am but a Shadow of the Pirate I Once Used to be’ totaal niet tot zijn recht kwam. Op de ene of de andere manier werkte dat nummer niet. Wat ons betreft had men dit nummer mogen schrappen.

Dat gold trouwens ook voor ‘Take the Long Way Home’. Strikt genomen hadden ze dit lied niet nodig om het verhaal te vertellen en in vergelijking met de andere liedjes was de overgang naar deze song minder soepel. Het was natuurlijk wel de gelegenheid om Isabelle Heremans als mevrouw Darling nog eens op te voeren en opnieuw een erg mooie videoprojectie te schijnen op de achterwand.

Het dient hier gezegd dat men voor deze ‘Neverland, the adventures of Peter Pan’ heel wat zorg had besteed aan een knappe, nieuwe grafische vormgeving. Neverland werd waarlijk een magisch sprookjesland waar de ene fantastische omgeving zich razendsnel transformeerde in een volgende feeërieke locatie. Door het aantal decorstukken te minimaliseren en de projecties op de achterwand te optimaliseren, hield men het tempo hoog zonder dat men moest inboeten aan magie.

En de magie zat hem niet alleen in de techniek. Acrobaten Daniele Nash en Ivan Trimarchi lieten als de broertjes Michiel en Jan ook effectief een staaltje toverkunst op de scène zien. Het was een perfectie illustratie van hoe deze show verschillende disciplines van podiumkunsten tot één geheel wist te combineren. Acrobatie, theater, dans, circus, goochelacts en zang werden versmolten tot een voorstelling voor alle leeftijden die de magie van Peter Pan en Tinkelbel tot leven wist te brengen. Een vertelstem bracht in het Nederlands het verhaal van Tinkelbel die jaloers was op Wendy omdat zij de aandacht van Peter kreeg terwijl de hoofdcast live de liedjes in het Engels zong zodat die erg herkenbaar bleven. Voor de allerkleinsten was er het verhaaltje en de magie en het feit dat de personages effectief boven de bühne zweefden. Voor de ietwat groteren waren er de mooie choreografieën en de integratie van bekende liedjes en de knappe uitvoering ervan. Het enige wat je moest doen om er ten volle van te kunnen genieten, was stiekem toch nog een beetje geloven in elfjes.

< Sascha Siereveld >

Cast:

Marco Aurelio Carmantini als Peter Pan
Elia Lo Tauro als Kapitein Haak
Stephania Casneuf als Wendy Darling
Domenico Prezioso als meneer Darling / Smee
Sofie De Schryver als feetje Tinkelbel
Anna Pieretto als zeemeermin
Isabelle Heremans als mevrouw Darling / Tiger Lily
Daniele Nash als broer Michiel Darling
Ivan Trimarchi als broer Jan Darling

Creatives:

producent: Geert Allaert voor Music Hall
origineel verhaal: James Matthew Barrie
regisseur/dramaturg: Lulu Aertgeerts
regisseur/choreograaf: Martino Mu?ller
componist: Matt Dunkley
set/video/kostuum ontwerp: Dan Potra

Songs:
Deel 1:

  1. Neverland (ensemble)
  2. Our House (de familie Darling)
  3. Nana’s Dance (de familie Darling)
  4. All I Have to Do is Dream (Mevr. Darling)
  5. The Ball (ensemble)
  6. Dreamer (Peter Pan)
  7. Almost There (Mevr. Darling)
  8. The Toy Ballet (ensemble)
  9. One Day I’ll Fly Away (Wendy)
  10. Pirates dance (ensemble)
  11. Largo al Factotum (Kapitein Haak)
  12. Forever Young (Peter & Wendy)
  13. Lost Boys (Lost Boys)
  14. I am but a Shadow of the Pirate I Once Used to be (Kapitein Haak en Smee)
  15. Trap Game (Lost Boys, Kapitein Haak & Smee)
  16. One Day I’ll Fly Away (reprise) (Wendy)
  17. Peter’s Fury (Peter Pan & Lost Boys)
  18. Kiss from a Rose (Peter, Wendy & Lost Boys) 

Deel 2:

  1. Arrival of the Shaman (Tiger Lily & ensemble)
  2. Mad About You (zeemeermin)
  3. Kalo Mea (Tiger Lily)
  4. Peter & Captain Hook Fight (Peter, Kapitein Haak & ensemble)
  5. Angels (Peter)
  6. Indian Dance (ensemble)
  7. Wendy’s House (Wendy & Lost Boys)
  8. Take the Long Way Home (Wendy, Mr. & Mevr. Darling & Peter)
  9. Wild Boys (ensemble)
  10. Indian Requiem (Tiger Lily, ensemble)
  11. Children captured (ensemble)
  12. Tinkerbell drinks the poison (ensemble)
  13. I Believe in Fairies (Peter Pan)
  14. Angels (reprise)(Peter Pan)
  15. You Raise Me Up (Tinkelbel)
  16. Final Battle (ensemble)
  17. I am Sailing (Peter, Wendy en ensemble)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter