PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Missing Link ★★★★

woensdag 10 april 2019Kinepolis Antwerpen

Missing
Foto: Laika

De stop-motion animatieprent Missing Link van regisseur en schrijver Chris Butler is een film voor ouders geworden die daarnaar met hun (best niet al te jonge) kroost naar de bioscoop kunnen trekken. Een film over evolutie/de evolutieleer versus conservatief denken, oude krokodillen en hun oude theorieën die in vraag gesteld worden, het koppig vasthouden bij het eigen gelijk (en daar zelfs een huurmoordenaar voor willen inzetten), zo verlangen naar iets dat het pijn doet, gender, ambitie (Mister Frost wou altijd al een grote avonturier worden én gerespecteerd door het rijk), kolonialisme versus elkaar als gelijken behandelen, feminisme en ergens bij willen horen waar je eigenlijk niet toe behoort. Missing Link is zowel qua animatie als qua surround geluid een welgekomen verademing omdat de laatste maanden we het gevoel kregen vooral veel van hetzelfde gezien te hebben. Missing Link zal in zekere zin ook de meerwaardezoeker kunnen bekoren.

Zo zien we de animatoren onder andere een bliksemschicht tekenen die in het volgende beeld perfect overgaat in de weg op een landkaart, horen we het vrouwelijk personage Adelina Fortnight (stem van Zoe Saldana) gillen wat over het geluid van een stoomlocomotief gelegd wordt voor de volgende scène. Op het einde zien we de camera een travelling shot van rechts naar links maken waarbij enkele grote maskers van verschillende stammen te zien zijn in het bureau van Frost waarnaast Susan, Mister Link, een Sasquatch (Bigfoot) staat. Ook de end credits zijn fraai met een  referentie naar de basis van animatie (een boekje met op elk blad een tekening zien we die lichtjes wijzigt zodat wanneer je er doorbladert beweging gesuggereerd wordt). Ook leuk gevonden is de scène waarin de makers de stop-motiontechniek tonen, waarbij ze met een kraancamera filmen voor een green key, in de studio die de verplaatsing van de kleien figuurtjes Frost (stem van Hugh Jackman), Susan (stem van Zach Galifianakis) en Adelina op een olifant registreren, terwijl er achtergrondbeelden bijgetekend worden tijdens het filmen.

Missing Link is dus meer dan de zoveelste avontuurlijke animatiefilm geworden en dat weten we dan ook erg te appreciëren. In de openingsscène zien we Frost en zijn hulp Mister Lint (stem van David Walliams) in een bootje op het meer van Loch Ness, op zoek naar het mythische zeemonster. Frost begint een deuntje op zijn doedelzak te spelen, dat met een buis ook te horen is onder water. Het zou het monster op haar gemak stellen. De twee ontmoeten Nessie ook, maar Frost heeft alle moeite om het dier goed op foto te krijgen met zijn balgcamera (een vintage fototoestel). De film vindt plaats in de tijd van de stoomboten, de Union Pacific Railroad, en de fotografie nog statieven nodig had om een groot toestel met balg en externe flits op te monteren.

Wat aanvankelijk nog lijkt op een spel tussen Nessie en Lint, blijkt al gauw minder onschuldig wanneer het dier de man tussen de kaken neemt en er onder water mee duikt. Frost volgt en kan nog maar net op tijd zijn assistent redden. Met een zwiep van de staart van het monster worden de twee in hun bootje aan hoog tempo over het meer naar de rand gebracht. Lint, die wat getraumatiseerd van het avontuur moet bekomen wil er de brui aan geven, en Frost kan helaas geen bewijs voorleggen aan de erg conservatieve club van avonturiers en ontdekkingsreizigers in het Victoriaanse Londen waar hij – achteraf bekeken vreemd genoeg - toe wil behoren. Let hier ook op het kleurgebruik van de animatoren: veel grijswaarden zien we en rook die een wat duistere sfeer scheppen rond die old mens club met hun gedateerde opvattingen.

Frost leest een brief die stelt dat er een Missing Link is, een diersoort tussen de apen en de mensen die de evolutie van aap naar mens kan bewijzen. Frost gaat dan ook op zoek naar de laatste overgebleven Redneck, een sasquatch, een Bigfoot, de country/bosversie van de Yeti. Die schreef zelf de brief naar Frost die met dit bewijs, en een voetafdruk de club der avonturiers en ontdekkingsreizigers wil overtuigen dat zijn evolutietheorieën wel kloppen (en die van de club dus niet).  Hij daagt dan ook Lord Piggot-Dunceby (stem van Stephen Fry) uit. Als hij bewijzen kan voorleggen dat de sasquatch bestaat, zal ie tot de club toegelaten worden. Lord Piggot-Dunceby voelt nattigheid, vreest dat hij aan autoriteit zal verliezen mocht Frost het bij het juiste eind hebben, en neemt het zekere voor het onzekere. Hij stuurt een huurmoordenaard op Frost af. Wanneer ie de sasquatsch Susan heeft ontmoet, stelt ie vast dat die eenzaam is. Hij wil dan ook maar al te graag de Yeti bezoeken. Frosts collega die gestorven is, waardoor Adelina weduwe werd, was de Yeti op het spoor. Frost bezoekt haar dan ook en wil de map van haar overleden man stelen om zo met Susan naar Shangri-La, de onbezoedelde vallei te kunnen trekken zodat de sasquatch daar de Yeti kan ontmoeten. Maar daarvoor moet ie wel Gamu (stem van Ching Valdes-Aran) zien te vinden en haar overtuigen hen op het goede pad te zetten, terwijl de huurmoordenaar hen op de hielen zit.

Missing Link bekijk je best als ouder samen met je kind om het een en ander te kaderen. Hoe mensen en gedachten kunnen evolueren of niet bijvoorbeeld.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter