PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie PiL - Les Ardentes 2010 - #lesardentes

maandag 12 juli 2010Avenue Maurice Denis 4, Luik

PiL

In 1978 richtte John Lydon ofwel Johnny Rotten, de leadzanger van de Sex Pistols, PiL op nadat Sex Pistols gesplit was. Na meer dan 17 jaar radiostilte rond Public Image Limited stond de band opnieuw op een Belgisch festivalpodium, namelijk dat van Les Ardentes in Luik waar de groep als headliner geprogrammeerd stond.

Lydon met kuif en fles sterke drank bij zich, zette een behoorlijk statisch optreden neer. De man had de teksten van zijn songs mooi in plastic mapjes in een kaft geplaatst op een partituurstaander. Op die manier ko n hij meermaals naar de tekst spieken. Toch had het ook wel iets, en dat tegen onze verwachtingen in. Zo leek het wel alsof PiL hiermee wou tonen dat ze als post-punkgroep een stevige bijdrage hebben geleverd aan de experimentele muziekscène door verschillende genres in elkaar te doen vloeien. En zijn het geen klassiekers die je door gebruik te maken van en partituurstandaard brengt?

Met het repetitieve “This is not a love song” zette de groep zijn optreden in. De tekst herhaalt zichzelf zo vaak dat je bijna het omgekeerde denkt dan wat Lydon zingt. Poptones gaat dan weer over een avontuurtje in het bos. De band zette de Kerk als instituut op het einde van de set ook volledig in zijn hemd. Lydon vroeg tijdens “Religion” in spreekstem met behoorlijk wat galm op zijn microfoon: “Question: Is the Pope a Nazi? Yes he is. Question: is the Pope a paedophile? Yes, he protects paedophiles.” waarna PiL bewust een behoorlijk enge pshycho-sfeer creëerde om Lydon dan “Lock up your children. The priests are coming” te laten scanderen.

PiL kwam terug met drie bissen. Hoewel het festivalpubliek behoorlijk uitgedund was – het was 2 uur op zondagnacht- kreeg de groep verdiend een stevig en laatste applaus van het publiek op Les Ardentes. Waarna Lydon zijn fles meenam in de shuttle die hem wegbracht.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Love song
 2. Poptones
 3. Memories
 4. Annalisa
 5. Lenght
 6. Albatross
 7. Flowers
 8. Death disco
 9. Warrior
 10. Disappointed
 11. Bags
 12. Chant
 13. Religion

Bis:

 1. Public Image
 2. Rise
 3. Open Up


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter