PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Marina and the Diamonds

maandag 29 november 2010Vooruit Gent

Marina
Interview: 

Nog 4 concerten heeft ze te gaan na deze in de Vooruit in Gent. En dan trekt Marina and the Diamonds zich even terug na deze “Burger Queen Tour” om een vervolgalbum te maken op “The Family Jewels”. Frontvrouw Marina Diamandis liet al even in haar kaarten kijken en liet het nieuwe “Jealousy” op Gent los. Het publiek reageerde extatisch. Ook wij vinden dat de band hedendaagse popmuziek een niveau hoger tilt, met aanstekelijke repetitieve melodielijnen en sterke songstructuren die durven verrassen. De troef van dit alles: een solide band die perfect op elkaar is ingespeeld en Marina zelf die schijnbaar moeiteloos moeilijke sprongen maakt met haar stem en loepzuiver haar kopstem aanspreekt. Faut le faire.

Zowel op de manier waarop ze op het podium staat als hoe ze haar stem zeer beweeglijk gebruikt, lijken we soms naar een operadiva te kijken. “Is dit dezelfde Marina die ik een uurtje geleden nog in vrijetijdskledij in haar loge sprak?” kwam meteen in me op. Jawel: de fluo lippenstift die ze op had verraadde dat. Enkele meisjes vooraan het podium waren ook voorzien van het cosmetische goedje. Het gaf een knap effect in het blacklight. Gaga en Madonna waren nog maar net door de luidsprekers gepasseerd voor Diamandis het podium opgeklommen was. Wat ze uit haar vocale hoed toverde klonk echter een stuk frisser en ja misschien ook wel wat alternatiever dan de mainstream pop die haar vrouwelijke collega’s serveren.

Diamandis durft wel eens een genderthema aanspreken. Zoals in “Girls” bijvoorbeeld waar ze haar seksegenoten even een spiegel voorhoudt en meegeeft dat ze denkt als een man. Soms klinkt ze trouwens ook als een man wanneer ze haar stem in de diepte gebruikt en er behoorlijk wat volume tegen aangooit. Maar dan weer is ze de diva, die tijdens “Rootless” haar microstatief achterover doet buigen. “Are you satisfied?” zingt ze zeer hoog terwijl het publiek in no time in de handen begint mee te klappen.

“I’m not a robot” wordt stevig meegezongen. Diamandis draagt een fluorescerende lichtstaafje dat in een hartvorm geplooid werd aan haar gordel. Daarop volgt een opbod in het publiek. “I love you Marina.” klinkt het waarop een andere jongedame “I love you more” uitroept. Diamandis lijkt vertederd in haar gezichtsexpressie. Ze neemt plaats aan de synthesizer waar Peter Carr zopas zat en brengt “Obsessions”. Het nieuwe “Jealousy” wordt zeer goed onthaald. “Ghent do you like it?” vraagt ze waarop het publiek alleen maar luider reageert. Volgens de zangeres wordt popcultuur te veel vergeleken met junkfood. Dat beeld wil ze herstellen met haar muziek. Al weet ze ook dat haar voornaam in België ook een andere betekenis heeft. “Marina means chav here. We have a Johnny too.” zegt Diamandis wat plagerig naar toetsenist Jonathan Shone. Heerlijk dat ze wat op maat gemaakte situatiehumor tijdens haar optreden hanteert.

Tijdens “Shampain” doet de zangeres haar schoenen uit opdat ze kan springen. Ook het publiek doet dat, de bass drum doet hen meeklappen, het refrein wordt sterk meegezongen. Ja, de Vooruit had duidelijk zin in een feestje en kreeg dat ook. Voor Mowgli’s Road zette de zangeres een baseballpet op dat met indianenveren beplakt was. “Kings of Leon are playing in Belgium too” wist ze te zeggen voor eerste bis “Numb”. Unaniem kreeg de band die op hetzelfde moment in het Sportpaleis stond een “awoe” vanuit Gent. Met mega burger en in een Amerikaans cheerleaderpakje serveerde Diamandis tot slot “Hollywood”. Eat that.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Family jewels
 2. The Outsider
 3. Girls
 4. 17
 5. Are you satisfied?
 6. Rootless
 7. Hermit the frog
 8. Gothic Instrumental
 9. I’m not a robot
 10. Obsessions
 11. Jealousy (new song)
 12. Oh no!
 13. Shampain
 14. Mowgli’s Road
 15. Gothic Instrumental II
 16. Guilty

Bis:

 1. Numb
 2. Hollywood


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news