PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie McFly

donderdag 10 februari 2011Ancienne Belgique Brussel

McFly

McFly’s allereerste optreden in ons land zal ook het laatste zijn als het van de band afhangt. Want die Belgische bakvissen hadden wel heel vieze bordjes gemaakt met onder andere het uiterst subtiele “Your stick or your dick” op of nog erger zoals in die waar eentje solliciteerde voor het tienermoederschap met “Dougie I want your babies” op. Anderen hielden het netter met “Harry, I play the drums. Exchange drumsticks?”. McFly live is min of meer zoals Bryan Adams maar dan voor teens. Fletcher, Jones en co blijven tijdens het ganse optreden vocaal en muzikaal ook als een huis recht staan, wat van heel wat andere teenagerbands niet gezegd kan worden. Weinig verrassende en gladde teen pop/rock dus maar de fans staan er zot van en zingen de nieuwe nummers van hun recentste album “Above the noise” vlotjes mee.

Weinig verrassingen in hun set die van begin tot einde krak dezelfde was als die in het Trianon in Parijs 2 dagen geleden. Het kan de pret niet derven in een half volle AB Box. We schatten dat er zo’n 200 tieners waren, hier en daar met de papa of de mama die achteraan toekeek hoe dochterlief met haar vriendinnetjes uit de bol ging. Openen doet de band slim met “Party girl” dat ze in één trek koppelen aan “Nowhere left to run” en “5 colours in her hair”. In dat tweede nummer laat Tom Fletcher al meteen zijn kopstem horen. De keyboard van ene zekere Isaac mag al meteen stevig doorklinken. Wanneer de band “Belgium jump!” uitschreeuwt, springt het publiek ook op en neer. “She don’t care” zingen de meisjes uit volle borst mee in “5 colours in her hair”. Het nummer heeft een aanstekelijk “toedoe”-deuntje. De handen gaan opnieuw de lucht in en zwaaien mooi op het ritme mee.

Plots is Fletcher even weg waardoor Danny begint te grappen. “He went for a poo.” Maar niet alle kids begrijpen die zin zo blijkt. Deze pis-en kakhumor zou anders heel wat beter onthaald zijn. Met het nieuwe “If u c Kate” doet het publiek niet al te best mee, maar de Britse band werkt dat handig weg door clappings uit de synths te toveren. Die zetten het publiek aan om mee in de handen te klappen. “This is our first gig in Belgium. We lost our virginity.” laat de groep optekenen waarna Dougie zijn eigen woordspeling “we lost our Belginity” de max vindt. Maar de bassist wiens gitaar voorzien is van gele en blauwe ledlichtjes blijkt niet de snuggerste van het kwartet te zijn wanneer hij “I need a Belganese” zegt. Het publiek reageert uiteraard waardoor hij zich probeert te verbeteren met “I need a Dutch”. Drummer Harry Judd wijst de bassist er uiteindelijk op dat hij naar de Nederlanders aan het verwijzen is. Het is weer bewezen dat de slimste van de band achter de drums zit. Ineens heeft alles ook betekenis. Nu begrijpen we waarom Judd zo geliefd is. In “I need a woman” lijken we de baspartij uit The Temptations “My girl” hier en daar te horen terwijl Danny wel ontzettend veel druk zet op zijn stem en als een wanhopige zijn wens om een vrouw te hebben, uitschreeuwt. Leuk maar dan voor even, er zit te veel herhaling in de song.

En zo dendert de teenpoprockjukebox in een sneltreinvaart verder. Danny zingt voor de gelegenheid “I could be in Belgium” tijdens “Fallin’ in love” terwijl de meisjes in het publiek hun duim en wijsvingers in een hartjesvorm tonen.  De band covert vervolgens Taio Cruz’ Dynamite om daarna het thema van War of the Worlds van Jeff Wayne te integreren in “The end of the world”. Danny en Tom gaan even akoestisch, laten het publiek beslissen welk nummer ze het liefst horen en dat wordt net als in Parijs “The heart never lies”.

Tom merkt ook dat een gele kabouter voor de allereerste keer een optreden meemaakt van McFly waarna Danny tijdens “I’ll be your man” aan het publiek vraagt om de tandpastaglimlach te tonen.

De band brengt drie toegiften waaronder “That’s the truth”. Een van hun betere nummers uit het nieuwe album dat een sterke structuur kent en van de zanger behoorlijk wat vraagt met de vele toonsprongen. Danny duwt zijn microstatief op het einde weg zodat het omvalt. Mission accomplished.“Fijn bandje” zegt een Nederlandse man bij het verlaten van de AB. Er is iets van...

< Bert Hertogs >

De setlist:

1.      Party girl

2.      Nowhere left to run

3.      5 Colours in het hair

4.      If u c Kate

5.      I need a woman

6.      Lies

7.      Fallin’ in love

8.      Star Girl

9.      Dynamite (cover van Taio Cruz )

10.  End of the world ( met Jeff Waynes War of the Worldsthema)

11.  The heart never lies (akoestisch)

12.  All about you

13.  I’ll be your man

Bis:

14.  One for the radio

15.  That’s the truth

16.  Shine a light


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter