concertnieuws.be | concertnews.be | concertnews.nl http://www.concertnews.be Kom hier als eerste onze jongste recensies en foto's te weten http://www.concertnews.be/images/concertnewslogo.jpg Concertnieuws.be http://www.concertnews.be Kom hier als eerste onze jongste recensies en foto's te weten <![CDATA[Recensie Mijn huis de rest van de wereld en daarbuiten HetPaleis donderdag 8 oktober 2015]]>

Met “Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten” probeert Judith Nab via een installatie in de grote zaal van hetPaleis kinderen en volwassenen aan het denken maar ook aan het fantaseren te zetten. Over de ruimte bijvoorbeeld: of er nog levende wezens zijn buiten mensen. Hoe de aarde er van binnen uit ziet. En hoe je op de bodem van de zee kan geraken bijvoorbeeld. Op basis van het boek dat als voorbereidingsmateriaal diende voor de kinderen op school volgt eerst een voorbespreking. Links en rechts gelooft een kind dat er aliens bestaan, terwijl een ander jongetje dan weer weet dat de binnenkant van de aarde over een kern beschikt met daar rond een mantel…

]]>
<![CDATA[Recensie Don McLean De Roma Borgerhout zondag 4 oktober 2015]]>

Don McLean, ondertussen net 70 geworden, mocht nog eens aantreden in De Roma in Borgerhout om zijn publiek mee te nemen op een tocht vol nostalgie naar hits als “And I love you so”, “Vincent”, “Crossroads” en uiteraard ook “American Pie”. Jammer genoeg liep die reis niet altijd van een leien dakje. In de afstelling van het geluid verdween de stem van Don McLean geregeld achter  de klank van de muzikanten en op verschillende momenten in de voorstelling klonk er een fluittoon door de luidsprekers. Het tempo van de meeste nummers lag eigenlijk net te laag om nog aangenaam te zijn en dat maakte dat zelfs een geweldig mooi nummer als “Vincent” toch als zagerig werd ervaren. We hadden het concert bijna als “middelmatig” bestempeld tot “Got a key to the kingdom” het echte feest op gang trok. De sfeer zat er toen zo goed in dat Don McLean zelfs een tweede reeks toegiften speelde.

]]>
<![CDATA[Recensie Tannhauser Opera Antwerpen zondag 4 oktober 2015]]>

Tussen liefde en lust, transcendentie of het aardse, twee vrouwen ook: Venus en Elisabeth. Tussen die twee werelden wordt het hoofdpersonage Tannhäuser uit de opera van Richard Wagner geslingerd. Tannhäuser is dus voornamelijk een state of mind-opera waarbij er niet zo gek veel gebeurt (toch zeker niet in bedrijven één, met zijn lange ouverture en drie).  Toch waagde regisseur Calixto Bieito zich aan deze partituur om tot een scenische voorstelling te komen die voor het eerste bedrijf zich baseert op de Parijse versie en op de andere twee beroep doet op de oorspronkelijke, Dresdense versie. Het zijn vooral het koor – ook in zijn hypocriete rol - en orkest van Opera Vlaanderen die een prachtprestatie neerzetten.

]]>
<![CDATA[Recensie Stan Van Samang Lotto Arena Merksem zaterdag 3 oktober 2015]]>

Stan Van Samang haalt maar liefst 30 000 toeschouwers naar de Lotto Arena verspreid over vijf shows. Dat is gezien de huidige crisistijden een onwaarschijnlijk succes. Terecht ook. In de Lotto Arena bewees de zanger dat er ein-de-lijk zicht is op een generatiewissel die de Lotto Arena’s en Sportpaleizen van dit land kan vullen. Van Samang bracht een synth- dan weer gitaarpopconcert dat wel vaker deed denken aan Keane, ja zelfs U2 kwam wel eens om de hoek kijken (onder andere tijdens “A simple life”). Organisator Live Entertainment spaarde dan weer kosten noch moeite op productioneel vlak. Geluid, visuals (zoals de wijzerplaten tijdens “This time”), live beelden, belichting,… waren van een niveau dat zelfs dat van de gemiddelde internationale show die we tegenwoordig te zien krijgen, oversteeg. Een frontman  die erg goed bij stem leek, een straffe live band met als kapitein Bert Gielen, een slimme set met als toegiften nummers uit het vtm-programma “Liefde voor muziek”, en een uitermate laaiend enthousiast publiek (gevolg: meerdere staande ovaties) maken de conclusie simpel: Stan Van Samang zorgde nu al voor hét optreden van het najaar in de Lotto Arena, afgeleverd door een lokale artiest.

]]>
<![CDATA[Recensie Een Oscar voor Emily Fakkeltheater Rode Zaal vrijdag 2 oktober 2015]]>

Goede wijn behoeft geen krans. Om die reden alleen zouden we moeten zwijgen over de prestatie van Jo De Meyere  en Leah Thys in “Een Oscar voor Emily”. Maar … ere wie ere toekomt. Jo en Leah mogen dan al op gevorderde leeftijd zijn, ze zijn nog lang niet afgeschreven. Integendeel: ze speelden hun rol van acteurs op leeftijd met zo veel verve, dat het niet eens meer als “spelen” aanvoelde. We kregen al van bij de start het gevoel dat we als voyeurs in de woonkamer van een kibbelend koppel zaten tijdens een snedig en absurd gesprek over absoluut niets belangrijk, maar met de vechtlust en het cynisme dat je alleen maar vindt bij koppels die al eeuwen met elkaar vergroeid zijn. Dit gegeven alleen al maakte het een aangename theaterbeleving. Als toemaatje hadden auteurs Folker Bohnet en Alexander Alexy fragmenten uit bekende klassiekers van o.a. Shakespeare, Albee en Goethe in “Een Oscar voor Emily” gestoken waardoor we met volle teugen konden genieten van een “Best of Jo De Meyere Live on Stage“.

]]>
<![CDATA[Recensie SOAK Botanique Brussel woensdag 30 september 2015]]>

SOAK is een 18-jarige singer-songwriter die naïeve denkpatronen van tieners omzet in doordachte nummers waarachter toch een zekere realistische fragiliteit schuilgaat. Songs waar de Rotonde zich perfect toe leent. Het meisje zorgt al van bij het begin voor een beklijvend moment met een soloversie van ‘Shuvels‘. Bridie Monts-Watson is (Noord-)Iers en dat mag geweten zijn. Net als titeltrack ‘Blud’ verraadt de letterlijke schrijfwijze van de opener haar afkomst. Het kinderlijke kantje valt af te leiden uit ‘B A Nobody’, een oprecht nummer dat veel meer waard is dan de armzalige schrijfwijze die Monts-Watson eraan gaf.

]]>
<![CDATA[Recensie Action Bronson Ancienne Belgique Brussel zondag 27 september 2015]]>

Wat moet die Action Bronson ongezond leven. Als je de man op een podium bezig ziet – brullend, rondstampend en headbangend – zou je denken dat hij na een tournee wel wat kilo’s verbrand heeft. Toch behoudt hij dat imposant zware lijf van hem, en dat maakt het des te indrukwekkender dat hij onafgebroken zo veel energie kan opbrengen, een heel uur lang.

]]>
<![CDATA[Recensie Powder her face Halles de Schaerbeek Brussel zondag 27 september 2015]]>

Het is van 2002 en onze studententijd geleden – toen bracht de Vlaamse Opera het werk in deSingel – dat we « Powder her face » van de Britse componist Thomas Adès nog gezien hebben. 13 jaar later is die herinnering zo goed als compleet verdwenen net als zowat 99% van de inhoud uit allerlei cursussen die we destijds door onze interne harde schijf moesten jagen (die daardoor wel eens durfde te crashen of vroeg om geformatteerd te worden maar dat geheel terzijde). Eén decorelement was toen een grote poederdoos, herinneren we ons nog vaag. Verder herinneren we ons zo goed als niets meer. De kameropera zelf is nochtans maar twintig jaar oud én heeft een plot die in één zin na te vertellen is : een seksschandaal met in de hoofdrol Margaret Campbell, de hertogin van Argyll die er naar verluidt 88 sekspartners op nahield (met als verder bewijsmateriaal 13 polaroidfoto’s die nooit openbaar werden gemaakt) én het echtscheidingsproces tegen deze “immorele” vrouw dat 4 jaar duurde.  “Powder her face” was de eerste opera voor Adès in 1995, tien jaar later volgde “The Tempest” en dit jaar staat een derde opera in de kinderschoenen.

]]>
<![CDATA[Recensie Oddisee Vk* Brussel woensdag 23 september 2015]]>

“Ah, fun with friends”, mijmert Oddisee halverwege zijn optreden in de stevig volgelopen Vaartkapoen. En dat is eigenlijk een perfecte samenvatting van de avond. Gelukkig voor het publiek vormen de “friends” een ijzersterke begeleidingsband en betekent “fun” het neerzetten van een levendige show, die op geen enkel moment gaat vervelen.

]]>
<![CDATA[Recensie Gunther Neefs De Roma Borgerhout zondag 20 september 2015]]>

Op zijn laatste dag als veertiger mocht Günther Neefs  samen met de VRT Bigband het podium van De Roma betreden om nog eens lekker te swingen. Ze trakteerden hun publiek op tijdloze klassiekers van onder andere Frank Sinatra en zijn Rat Pack. Gedurende twee uren namen ze de toehoorders mee op een nostalgische reis naar de tijd waarin bigbands het publiek op statige bals mochten entertainen. Die swingende sfeer werd daarbij nog rijkelijk overgoten met de warme klanken van Günters stem.

]]>
<![CDATA[Recensie This place is looking for better men HetPaleis zaterdag 19 september 2015]]>

Een nieuwkomer op de werkvloer. Welke impact heeft dat op een bestaand team en op de hiërarchie in dat team? Elektra tg toont het haarfijn in de voorstelling “This place is looking for better men” dat het midden houdt tussen toneel en een dansvoorstelling. Tijs Bonner (Bert) is de nieuweling van dienst die in de plaats komt van nummer 5, Quinten.  “This place is looking for better men” geeft subtiele maatschappijkritiek over hoe het eraan toe gaat op de werkvloer: enerzijds word je als nummertje behandeld, anderzijds is er een amicale sfeer hoewel individuele ambities of privé perikelen die broze vriendschapsband wel eens op de proef stellen.

]]>
<![CDATA[Recensie Zoo doen ze de dingen HetPaleis zaterdag 19 september 2015]]>

Een bak waar amfibieën en reptielen in worden gehouden. Zo lijkt het podium van “Zoo doen ze de dingen”, een voorstelling van Randi De Vlieghe die drie jaar geleden met 5 dansers en 2 stagiairs deze productie op poten zette. Overleven, intimideren en verleiden zijn de werkwoorden die centraal staan in het werk. Het gezelschap doet niet zo zeer dieren na – néén: de hand wordt niet tegen de neus gebracht en de andere arm niet door die gevormde cirkel met de arm gestoken om de slurf van een olifant of zo na te bootsen – wel gaan ze onder andere met z’n allen op elkaars buik liggen en stappen ze achterwaarts alsof ze een duizendpoot zijn. Tussen menselijk en dierlijk gedrag switchen ze ook, zodat het geheel erg komisch aanvoelt. Dé quote van de woordloze voorstelling: “Elaba”.

]]>
<![CDATA[Recensie Schijn Monty Antwerpen donderdag 17 september 2015]]>

“Schijn“ is een onemanshow over de problemen die een Marokkaanse moslim kan ervaren met zijn eigen homoseksualiteit. Het houdt de mengeling tussen theater en conférence en is best entertainend.

]]>
<![CDATA[Recensie Dani Klein en Sal La Rocca De Roma Borgerhout donderdag 17 september 2015]]>

Dani Klein, voormalige frontvrouw van “Vaya Con Dios”, mocht samen met contrabassist Sal La Rocca na drie maanden van hard werken en verbouwen De Roma in Borgerhout terug openen met een programma rond de legendarische zangeres Billie Holiday. We konden ons geen gepaster decor voorstellen voor een ode aan deze jazzlegende. De zaal zag er terug geweldig uit, het publiek was er klaar voor, maar het optreden zelf kon ons niet helemaal overtuigen: we kregen nogal snel het gevoel dat het “meer van hetzelfde” was.

]]>
<![CDATA[Recensie Fractus V deSingel Antwerpen woensdag 16 september 2015]]>

Fractus V is een uitloper van Sidi Larbi Cherkaoui’s korte “Fractus” dat hij in mei 2014 creëerde. Schreef ie Fractus voor een trio waar de breuk tussen individu en maatschappij het thema was, dan werd “Fractus V” een zoektocht naar vrije meningsuiting/vrijheid en informatievergaring. Net zoals in zijn andere werken integreert Cherkaoui ook tekst in zijn voorstelling. Dit keer is die onder andere gebaseerd op Noam Chomsky en gaan ze over (des)informatie.

]]>
<![CDATA[Recensie L Elisir d amore Koninklijk Circus Brussel donderdag 17 september 2015]]>

Een daverend applaus. Dat kreeg “L’elisir d’amore” na de schoolvoorstelling in het Koninklijk Circus. Een voorstelling die tevens toegankelijk was voor mensen die het financieel moeilijker hebben. Zij konden aan een sterk verminderd tarief genieten van dit melodrama. Lang geen gek idee want opera in het Koninklijk Circus betekent deze keer een “in the round”-concept waardoor de zangers en koor wel zeer dichtbij zijn. Van een vierde wand is er dus geen sprake wat alleen maar voordelen oplevert voor al wie voor het eerst of slechts sporadisch van het medium opera kan proeven. Opera is dus lang niet zo elitair of moeilijk toegankelijk als erg veel mensen nog steeds blijven denken. Maar “in the round” heeft ook zijn nadelen: zo staat wel eens een solist met zijn of haar rug naar je te zingen wat de verstaanbaarheid niet ten goede komt.

]]>
<![CDATA[Het Lollapalooza Rapport 2015]]>

Concertnews.be bracht een bezoekje aan Lollapalooza Berlin. Festival nummer 13 voor onze hoofdredacteur is dat dit jaar en meteen ook het allerlaatste. Wat was goed? Wat kon absoluut beter? De allereerste editie van Lollapalooza Berlin 2015 even kritisch doorgelicht...

]]>
<![CDATA[Recensie Macklemore and Ryan Lewis Tempelhof Berlijn zaterdag 12 september 2015]]>

Het hoogtepunt van de set van Macklemore and Ryan Lewis op Lollapalooza Berlijn? Ongetwijfeld het moment dat Macklemore verwijst naar de vluchtelingencrisis in Europa en een pluim geeft aan Duitsland omdat het zijn grenzen openstelt. Macklemore looft het humane beleid dus en kan met dat politiek statement op een luid applaus rekenen op de voormalige luchthaven Tempelhof. 50 000 Toeschouwers wist het festival te overtuigen én kan dan ook voor zijn eerste editie het bordje “sold out” boven halen.  Macklemore and Ryan Lewis waren speciaal voor dit festival overgevlogen vanuit Amerika en haalden constant de vaart uit de set door veel te lange babbels tussendoor. Eigenlijk werd het optreden pas na de eerste drie kwartier boeiend.

]]>
<![CDATA[Recensie Amaluna van Cirque du Soleil Paleis 12 Brussels Expo woensdag 9 september 2015]]>

Plat en vol cliché’s. Dat is Amaluna, de jongste show van Cirque du Soleil die tot 25 oktober ons land in Brussel aandoet. De clown Pavel Mikhaylov die zijn zwaard laat recht komen ter hoogte van zijn penis terwijl hij voor Gabriella Argento, de vrouwelijke clown staat, … Zij die verderop dan weer gewillig neervlijt en op hem ligt te wachten, dan weer haar boezem door hem laat kussen,… Veruit het flauwste en erg voorspelbare duo dat we ooit aan het werk zagen, is dit.  Beiden stapelen de cliché’s op. Zelden hebben we ons zo – we wikken onze woorden – geërgerd aan een clownact. Maar daar houdt het dan nog niet mee op. Zo zien we Viktor Lee in deel twee ter hoogte van zijn teelballen met twee witte balletjes jongleren. Zelfs een klein kind – een klein meisje dat in onze buurt zit - heeft de seksuele laag in Amaluna door en slaakt spontaan een “ei!”-kreet uit.  Het zijn momenten dat we onze voetjes naar boven willen doen, zodat het (bedenkelijke) niveau kan passeren. Los van enkele hoogtepunten hangt deze Cirque du Soleil-show, die niet het poëtische niveau haalt van Corteo en ook qua spektakelgehalte moet onderdoen aan Kooza, erg slecht aan elkaar. De spanningsboog is te slap, de running order van de show onlogisch,... En dat terwijl ie maar twee uur en tien minuten (inclusief pauze) duurt.

]]>
<![CDATA[Recensie Leon Bridges Ancienne Belgique Brussel zondag 6 september 2015]]>

Het is alsof hij met een tijdmachine uit het verleden komt, die Leon Bridges. Een charmante jonge kerel uit Texas die zingt met de levenservaring van een doorwinterde soulartiest. Dat Bridges en zijn zeskoppige (!) band een staaltje modegeschiedenis kennen, blijkt uit de bruine maatpakken en elegante jurk waarin ze gehuld gaan. Het gevoel is er al, benieuwd of hij ons werkelijk kan meenemen naar de sixties.

]]>
<![CDATA[Het Laundry Day Rapport 2015]]>

Concertnews.be bracht een bezoek aan Laundry Day. Het twaalfde festival voor onze hoofdredacteur is dat dit jaar en tevens het laatste in België voor hem dit seizoen. Nog 1 internationaal festival te gaan.

Wat was goed? Wat kon absoluut beter? Laundry Day 2015 even kritisch doorgelicht...

]]>
<![CDATA[Recensie Dimitri Vegas and Like Mike Middenvijver Linkeroever zaterdag 5 september 2015]]>

Wat een anticlimax voor Dimitri Vegas and Like Mike op Laundry Day! Wanneer Dimitri Vegas de schuif opnieuw wil opentrekken tijdens toegift “Higher place” zodat de fans kunnen rechtspringen na een sit down, blijkt het voorbij middernacht en is de geluidsinstallatie die naar het publiek gericht is onverbiddelijk afgezet. Wat hét hoogtepunt van een set moest worden, resulteerde in een pure afgang voor de twee broers uit Willebroek waarbij ze verbouwereerd op hun dj tafel kropen om toch de geluidsmannen op andere gedachten te brengen. Zonder succes overigens waardoor ze koudweg moesten afdruipen en het publiek minutenlang voor niets op zijn hurken zat. Kijk, dat heb je nou wanneer je in een stad moet spelen waar een rechts politiek beleid heerst. Rechts heeft niets maar dan ook niets van doen met het ondernemerschap stimuleren. Integendeel, door steeds meer (van de pot gerukte) regels op te leggen en strenger te controleren vallen de maskers van de Stad Antwerpen  nu ook ein-de-lijk af. De uitstraling van A is nog nooit zo belabberd geweest als nu. Waren wij Laundry Day/ Summerfestival we hadden al lang gesproken met andere steden en gemeenten om de ganse zaak te verhuizen om zo het mes op de keel van de beleidsmakers van Antwerpen te zetten.

]]>
<![CDATA[Recensie Het Hamiltoncomplex HetPaleis zaterdag 29 augustus 2015]]>

“Wat weet gij over het Hamiltoncomplex?” “Zoek het op” zouden we onze lezer kunnen antwoorden met een flauw meisjesstemmetje terwijl we onze wijsvinger helemaal onwetend in onze mond steken. Maar we gaan dat niet doen. 13 dertienjarige meisjes – de ene heeft haar groeischeut al gehad, de andere nog niet - Anne Coopman, Luna De Boos, Bruce Eelen, Zita Fransen, Lies Genné, Robine Goedheid, Liesbeth Houtain, Julia Krekels, Aline Moponami, Ans Schoepen, Emma Van Broeckhoven, Mona Van den Bossche, Lisa Van den Houte en één man Stefan Gota stellen de maatschappij van vroeger tot nu in vraag én de visie op vrouwen. Dertien zijn, overgangsfase in het leven, gebruikt regisseur Lies Pauwels als middel om de maatschappelijke evoluties te benaderen en te kijk te zetten. Het Hamiltoncomplex waar het spelplezier van de bakvissen afdruipt, bulkt van de ironie én heerlijke gesofisticeerde humor (eigen aan vrouwen toch wel). En dat van begin tot einde. Zelden zo goed kunnen lachen met een theatervoorstelling.

]]>
<![CDATA[Het Pukkelpoprapport 2015]]>

Concertnews.be bracht op vrijdag een bezoekje aan Pukkelpop. Festival nummer 11 voor onze hoofdredacteur is dat dit jaar. Wat was goed? Wat kon absoluut beter? Pukkelpop 2015 even kritisch doorgelicht...

]]>
<![CDATA[Recensie Ellie Goulding op Pukkelpop Festivalwei Kiewit vrijdag 21 augustus 2015]]>

We hadden het voorspeld op Sziget Festival en het werd werkelijkheid op Pukkelpop. Een kortere set (55 minuten in Hasselt in plaats van anderhalf uur in Boedapest) zorgde ervoor dat Ellie Goulding van begin tot einde het publiek op haar hand had. Al bij opener “Outside” bleek de sfeer onder de jongeren – vooral meisjes – erg uitgelaten. Tegen het einde van het optreden zaten tientallen bakvissen op de schouders van een vriend(in) die ene hit mee te zingen waar een fan zo om smeekte op zijn schalks kartonnen bordje: “Love me like you do geile poes”.

]]>
<![CDATA[Recensie Bastille op Pukkelpop Festivalwei Kiewit vrijdag 21 augustus 2015]]>

Bastille was dit jaar een surprise act op Glastonbury. De band speelde er op 26 juni op William’s Green, dat is een eerder bescheiden tent met twee masten. Andere verrassing was The Charlatans die the Other Stage openden om 11 uur ’s morgens wat ervoor zorgde dat de wei gewoon vol stond – nooit eerder meegemaakt op een Europees festival zo vroeg op de dag – en werden The Libertines als verrassing toegevoegd net voor het headlinerslot dat Florence and the Machine mocht invullen omdat Foo Fighters moest cancellen. Omdat James Bay tijdens het verrassingsoptreden van Bastille op de Pyramid Stage optrad en er geen doorkomen aan was naar William’s Green, moesten we dus wachten tot Pukkelpop voor we de Britse synthpopband rond frontman Dan Smith wiens debuut Bad Blood twee jaar geleden goed was voor een nummer 6 in de Vlaamse albumcharts nog ‘ns aan het werk konden zien. De opvolger van Bad Blood zou er trouwens snel komen.

]]>
<![CDATA[Recensie Christine and the Queens op Pukkelpop Festivalwei Kiewit vrijdag 21 augustus 2015]]>

Met het album Chaleur Humaine piekte Christine and the Queens in de Vlaamse hitparade en scoorde het een top 5-notering. De single Christine haalde zelfs 5 weken lang de eerste stek. Lang geen evidentie voor Franstalige muziek uit het buitenland is dat. Herman Schueremans boekte de freakpop-band rond de 27-jarige Héloïse Letissier dan ook zowel voor Rock Werchter als voor Pukkelpop dit jaar. Girlpower, Franse chanson en electropop daarvoor staat Christine and the Queens op muzikaal vlak, op het podium gaat ze voor muziek, performance, video en dans. Of dat allemaal tot zijn recht zou komen in open lucht bij daglicht was maar de vraag...

]]>
<![CDATA[Recensie Martin Garrix op Sziget Sziget Budapest zondag 16 augustus 2015]]>

Een Nederlandse dj die de Main Stage mag afsluiten van Sziget Festival. Dat kan geen toeval zijn als je weet dat er naar schatting 15 000 Nederlanders op Sziget Festival zijn, met stip de grootste buitenlandse vertegenwoordiging op het Hongaarse festival. Volgens de organisatie zouden er zo’n 2500 Belgen in totaal de weg naar Boedapest gevonden hebben. Toch moet gezegd dat de dj niet zo gek veel singles heeft die een top 10-hit waren in Vlaanderen. Tremor (met Dimitri Vegas and Like Mike) haalde vorig jaar de derde stek.  “Wizard” bleef iets daar voor steken op zes. “Animals” is zijn enige nummer 1 in  Vlaanderen, een nummer dat ook al weer 2 zomers oud is. De eindshow – met vuurwerk, vlammen en alles erop en eraan – die de negentienjarige plaatjesdraaier neerzette op Sziget Festival was er een waar Garrix naar ons gevoel te weinig varieerde in muziekstijl en vooral recent materiaal liet horen dat na 2010 werd uitgebracht. Géén rock classics bij hem dus, maar wel een link naar recent werk van onder andere Bastille (Pompeii // (Rhythm) of the night).

]]>
<![CDATA[Sziget Festival is losing its identity]]>

2015s edition of Sziget Festival was the one the festival was losing its identity once more. There used to be street theatre between the tent A38 and the Main Stage. But this year the programme director of Sziget decided to replace the big street theatre by Fuerza Bruta. The experience – being impressed by surprise while walking from one stage to another one was completely gone as you had to queue this year to enter the venue of Fuerza Bruta. Also the street theatre on top of the front of house of the Main Stage wasn’t there anymore. This was something which made Sziget rather unique as there used to be cultural entertainment of high quality near the Main Stage in between two sets.

]]>
<![CDATA[Recensie Kings of Leon op Sziget Sziget Budapest zaterdag 15 augustus 2015]]>

Er zijn geen zekerheden meer in het leven. Kings of Leon leek wel een abonnement te hebben op Rock Werchter. Ze waren er in 2007, 2008, 2009, 2011, 2013 en vorig jaar zelfs als afsluiter van de Main Stage geboekt. Zes keer op acht jaar dus wat kennelijk wat te veel van het goede was voor heel wat muziekliefhebbers die terecht kritiek uitten op Live Nation Festivals. De Amerikaanse band doet dit jaar maar een beperkt aantal zomerfestivals aan in Europa: Ijsland, Spanje, Zwitserland, Duitsland en Hongarije. Ons land laat de band links liggen. Herman Schueremans heeft er goed aan gedaan om deze keer te passen voor het  two hit wonder Kings of Leon mocht ie de band tenminste aangeboden gekregen hebben. Er is ook in de verste verte geen nieuws te bespeuren rond deze groep. “Mechanical bull”, hun zesde plaat, dateert van 2 jaar geleden. En live moeten de vier uit Nashville het nog steeds hebben van ”Use Somebody” en “Sex is on fire”,  op Sziget helemaal opgespaard tot het einde waardoor het optreden een lange zit werd.

]]>
<![CDATA[Recensie Avicii op Sziget Sziget Budapest vrijdag 14 augustus 2015]]>

Op Sziget Festival ging Avicii voor het zingen de kerk uit. Toen het publiek – dat veel massaler present was aan het hoofdpodium in vergelijking met de indie ‘headliners’ – iet of wat in de stemming kwam, koos de Zweed twintig minuten voor het einde om wat nieuw materiaal dat qua stijl afweek van zijn eerder werk door de speakers te jagen. Niemand maar dan ook niemand die daar op zat te wachten en dus zakte de sfeer als een pudding in.

]]>
<![CDATA[Recensie Wat een circus op Sziget Sziget Budapest woensdag 12 augustus 2015]]>

Een laaiend enthousiast publiek tijdens en na het optreden van het Praagse Cirk La Putyka**1/2. Een zatte/zotte bedoening brengt het gezelschap. Een vrouw die haar voeten in een bierglas steekt en daarmee rondwandelt alsof de glazen erg hoge hakken zijn, is nog maar het begin van de voorstelling. “I want to do something risky?”- “whisky?”denkt een ander gehoord te hebben. Wat te denken van een trampoline act terwijl de acrobaat jongleert met een mes en enkele ballen? Verder noteren we een sterke act met het cyr wheel, en adembenemende momenten op het teeterboard, de Russische schommel én een poëtisch moment aan de aerial silk.

]]>
<![CDATA[Recensie Ellie Goulding op Sziget Sziget Budapest donderdag 13 augustus 2015]]>

“Love me like you do” haalde de soundtrack van 50 Shades of Grey én de tweede stek in de Vlaamse charts, meteen de beste score ooit voor Ellie Goulding (28). Drie studio albums heeft de Britse ondertussen op haar naam staan. Naast “Burn” en “How long will I love you” (beide top 3) zijn het vooral de samenwerkingen met Calvin Harris (“I need your love” en “Outside”) waar ze een top 10-notering mee wist te scoren.  Ondertussen wordt deze Britse getipt als zangeres van het titelnummer voor de nieuwe Bond-film. Bert. Hertogs Bert keek op Sziget naar deze geblondeerde rosse en zag een cliché niet bevestigd: dat rosse vrouwen meer temperament hebben, vuriger en passioneler zijn. Integendeel. Goulding had een uur aanlooptijd nodig om uiteindelijk wat sukkelseks te serveren. Het orgasme bij ons bleef dan ook uit.

]]>
<![CDATA[Recensie Ella Eyre Sziget Budapest donderdag 13 augustus 2015]]>

Aangename verrassing nummer 1 op Sziget Festival: het allereerste concert van Ella Eyre (21 lentes jong) in de A38 tent. Op 28 augustus komt haar debuutalbum Feline uit. Het moet gezegd dat Eyre (dagdagelijks gaat ze als Ella McMahon door het leven) erg sterk is op vocaal vlak, ook live. Met “Waiting all night” won ze samen met Rudimental in 2014 de Brit Award voor single van het jaar waar ze de lyrics voor haar rekening nam. Ook op Sziget werkte het nummer nog steeds. Toen ze daarna “Changing” van Sigma coverde, was het hek helemaal van de dam. De regie bracht ondertussen de extatische beelden van het publiek – voornamelijk vrouwen dat wel – in slow motion in beeld.

]]>
<![CDATA[Recensie Robbie Williams op Sziget Obuda eiland Boedapest maandag 10 augustus 2015]]>

70 Miljoen verkochte albums heeft ie op zijn naam staan nadat hij in 1995 Take That verliet. Door het schrijnend gebrek aan headliners die deze naam waard zijn op de Europese festivalaffiches dit seizoen, zou 2015 wel eens het jaar kunnen zijn dat de Brit als headliner van het festivaljaar door het leven mag. Terecht is dat niet. Williams stem is afschuwelijk slecht, zo schor als wat. Niet voor niets laat hij erg veel over aan het publiek om te zingen. Maar die vocale zwakte maakt ie dan weer ruimschoots goed door de entertainer én humorist in zich volledig los te laten.

]]>
<![CDATA[Recensie De goeie de slechte en de lelijke Spoor Oost Antwerpen donderdag 6 augustus 2015]]>

“De goeie, de Slechte en de Lelijke” was zeker geen klassieke western zoals de legendarische film van Sergio Leone waar cowboys met paarden het recht in eigen handen namen. Met “De goeie, de Slechte en de Lelijke” bracht MartHa!tentatief echter het verhaal van een reeks pubers anno 1995 die op fietsjes rondrijden door de betonnen woestenij van hun dorp, rondhangen in hun boom om van daaruit hun omgeving te overzien, uit verveling kattenkwaad uithalen en hun eigen gevoel voor rechtvaardigheid en vergelding hebben. Johan Petit mocht met zijn verteltalent het publiek mee op reis nemen naar die harde wereld van “de Goeie”. Het  was een wereld waar de komst van een vreemde en een dramatisch accident het leven-zoals-het-was volledig op zijn kop wist te zetten tot niets meer was wat het leek.

]]>
<![CDATA[Recensie Pour le meilleur et pour le pire Sloepenweg Antwerpen woensdag 5 augustus 2015]]>

“Pour le meilleur et pour le pire” (2011) is de tweede creatie van Cirque Aïtal. In de zomer van 2009 bezocht het gezelschap Antwerpen al met “La piste là” (creatie: 2007). Een van de iconische beelden uit “La piste là” was onder andere het moment dat Kati Pïkkarainen in de beker van een tuba gestoken werd terwijl Victor Cathala het koperblaasinstrument optilde en bespeelde wanneer zij er in zat. “Pour le meilleur et pour le pire” verwijst naar “in goede en kwade dagen”, de huwelijksgeloften tussen een koppel bij het huwelijk. In het echte leven zijn Victor en Kati ook een echt koppel. Sterker nog: in april, vier maanden geleden dus, schonk de acrobate het leven aan hun eerste kindje. De première van “Pour le meilleur et pour le pire” in Antwerpen was dus dubbel spannend, de eerste voorstelling na een lange break én – niet te onderschatten – de uitdaging voor Kati om terug op gewicht te komen en terug (voornamelijk buik- en arm)spieren aan te kweken. 

]]>
<![CDATA[Recensie Marco Borsato op Suikerrock 2015 Grote Markt Tienen zondag 2 augustus 2015]]>

25 jaar is Marco Borsato bezig. Wie had dat ooit durven denken dat zijn ster – hoewel in 2009 even verbleekt door het faillissement van zijn bedrijf The Entertainment Group - ondertussen een stuk feller zou schijnen dan die van Clouseau? Maar liefst 6 keer verkoopt ie moeiteloos de Ziggo Dome dit najaar uit met Symphonica in Rosso. Organisator MOJO Concerts voegde daar een slordige 5 shows voor februari en maart 2016 aan toe. Zijn 12CD die alle studio albums verzamelt van die 25 jaar kwam uit het niets dit weekend binnen op 10 in de albumcharts in Vlaanderen en is in Nederland goed voor de tweede plaats. Geheel terecht dan ook dat Borsato zowel in Lokeren als in Tienen headliner mocht zijn, en Clouseau het moest stellen met de rol van opwarmer van dienst ook al stonden de broers Wauters in Tienen voor de tiende keer op de Grote Markt.

]]>
<![CDATA[Recensie K3 op Suikerrock 2015 Grote Markt Tienen zondag 2 augustus 2015]]>

Niet Leuven, maar wel Tienen – Suikerrock heeft terecht en slim een regionale exclusiviteit in zijn contract met Studio 100 bedongen – wist K3 te strikken voor een concert dat de geschiedenisboeken zal ingaan als de voorlaatste festivalset van Karen, Kristel en Josje als trio. Op 15 augustus 2015 tekenen ze nog present op de eerste editie van 014 On Stage in het stadspark van Turnhout. De Kempen krijgt dus het allerlaatste concert van de drie. Vanaf 28 november volgt dan een tour met de oude én de nieuwe K3. K6 dus. K3 ging voor een best of- concert en een snelle set in Tienen. Daarbij keek het trio niet naar de klok. Integendeel, bijna 10 minuten langer dan gepland stonden ze op het podium in Tienen.

]]>
<![CDATA[Recensie Wind in de wilgen Turnhoutsebaan 250 Deurne zaterdag 1 augustus 2015]]>

“Het idee was goed” klinkt het kritisch uit enkele kindermonden na “Wind in de wilgen” terwijl we nog aan het aanschuiven zijn om de tribune die opgesteld staat in een wat afgeleefde turnzaal te verlaten. Het minste wat we kunnen zeggen is dat die kids een punt hebben. Gek veel gebeurt er niet in het boek van de Schotse schrijver Kenneth Grahame dat al in 1908 verscheen en toch ook wel die sfeer van begin 20ste eeuw uitademt, een tijd die jonge kinderen simpelweg niet kunnen vatten. Luxemburg houdt het bij de eerste zes hoofdstukken van het boek. Ook A. A. Milne beperkte zich in 1929 met Toad of Toad Hall tot zowat de helft van het boek.

]]>
<![CDATA[Interview The Maccabees over Marks To Prove It]]>

The Maccabees zijn drie jaar na hun succesvolle voorganger ‘Given To The Wild’ terug met een nieuw album: ‘Marks To Prove It’. Concertnews.be zat samen met zanger Orlando Weeks en gitarist Felix White aan tafel voor een gesprek over de nieuwe plaat, hoe slecht zijn in spelling voordelig kan zijn en hun vreemde ervaringen tijdens optredens.

]]>
<![CDATA[Recensie Basement Jaxx Salacgriva - Latvia zondag 19 juli 2015]]>

The electric dance music veterans from England are known for their expressive shows that are always full of surprises and their performance on the main Positivus festival stage wasn’t an exception. A trumpeter in a crow’s costume, two brightly dressed singers with hair colored so many shades it is impossible to count, recklessly amazing dancers introduced as “children of the lights” and of course also the almost classical man in a gorilla costume running on and off the stage.

]]>
<![CDATA[Recensie Fenech Soler Salacgriva - Latvia zondag 19 juli 2015]]>

The electropop band from England rocked the main stage and made the crowd engage to their energetic beats from the very beginning of the performance. This highly spirited bunch are real party leaders and it is impossible to stay apathetic listening to their awakening swing.

]]>
<![CDATA[Recensie Max Jury Salacgriva - Latvia zondag 19 juli 2015]]>

The American singer-songwriter slowly steps on the stage and takes his seat by his black piano. Saying just a short “hi”, Max Jury just starts to play. He’s not trying to be statuesque or sit majestically like a lot of piano players do. With his shoulders dropped slightly and a little smirk on his face Max sings his melancholic songs truly telling a story, not only putting together words that rhyme or sounds good. He knows he is good, but Max stays humble and says a genuine “thank you” after every song the crowd goes wild to and claps their hands in excitement and appreciation.

]]>
<![CDATA[Recensie Lexsoul Dancemachine Salacgriva - Latvia zondag 19 juli 2015]]>

“We showed up to make you sweat,” said the Estonian boys, stepping on the stage. And they did. There was not a single person in the room, who could stand still not following band’s funky rhythms. Dressed in dandy jackets, eyes hidden behind oldschoolish sunglasses, Lexsoul Dancemachine brightened up the audience as soon as they got to the stage and made everyone smile until the cheeks hurt.

]]>
<![CDATA[Recensie Kasabian Salacgriva - Latvia zaterdag 18 juli 2015]]>

Have you ever wanted to see someone on the stage so bad that you build up expectations impossible to fulfil? Kasabian’s gig in the Positivus 2015 festival wasn‘t the case. Even if you have watched them perform several times, the band keeps surprising in each one of them, seemingly building up pressure of the energy even before they step on the stage.

]]>
<![CDATA[Recensie Warpaint Salacgriva - Latvia zaterdag 18 juli 2015]]>

Formed on St. Valentine‘s day by two childhood friends - it might seem such a girly thing. And it is. Warpaint is a girl quartet influenced by all kinds of musical styles gathering them up in their ladylike and almost hypnotic manner.

]]>
<![CDATA[Recensie King Gizzard and The Lizard Wizard Salacgriva - Latvia zaterdag 18 juli 2015]]>

At the first glance they may look like some new band from Australia, but actually they know exactly what they are doing and more so - what they are playing, taking the listeners to an extraordinary place with no time or space frames. Multiple local award winners brought the crowd to dance despite the fact it was raining dogs.

]]>
<![CDATA[Recensie DaGamba Salacgriva - Latvia zaterdag 18 juli 2015]]>

If you are keen on not only hear, but also experience power of the music going through each and every single cell of your body, this performance by Dagamba, Chamber Orchestra Sinfonietta Riga & choir Juventus is a must-see. With irrefrangible seriousness in their faces they rocked the stage playing different genres of music in their own unique interpretation. This international group, consisting a Lithuanian pianist, two Latvian cellists, chamber orchestra and choir of sixty singers, accompanied by a guest percussionist from Iran and a French singer, presented a powerful sound on the stage and gave the whole festival a new taste. Bringing their nationalities together they provided a remarkable experience you can only truly feel live.

]]>
<![CDATA[Recensie Placebo Salacgriva - Latvia vrijdag 17 juli 2015]]>

20 years long history behind them Placebo started their performance rather unpretentious than being sure their true fans were in the so large impossible to count audience. The iconic band with seven studio albums and a numerous awards, demands no introduction, every single one of the crowd knows them, and every single one gets the song right just by hearing the first chord. Lyrics about drugs, painful love and loneliness were just the ones the crowd demanded.

]]>