concertnieuws.be | concertnews.be | concertnews.nl http://www.concertnews.be Kom hier als eerste onze jongste recensies en foto's te weten http://www.concertnews.be/images/concertnewslogo.jpg Concertnieuws.be http://www.concertnews.be Kom hier als eerste onze jongste recensies en foto's te weten <![CDATA[Recensie Ijzersterke Madonna in het Sportpaleis Sportpaleis Merksem zaterdag 28 november 2015]]>

Wow! Met dat gevoel verlieten we het Sportpaleis na meer dan twee uur en een kwartier Madonna, the Queen of Pop aan het werk te zien. Een historisch optreden werd het want haar allereerste indoor show in ons land.  Daarvoor spaarde ze kosten noch moeite. Maar liefst 32 trucks en 13 tourbussen neemt Madonna mee op haar “Rebel Heart tour”. “There is a lot of darkness happening in the world.” zei ze en ze gaf mee dat ze het advies had gekregen: “Whatever you do, don’t go to Belgium. It is too dangerous.” gezien de terreurdreiging.  “Ik doe verdomme wat ik wil doen.” gaf Madonna vervolgens mee waarop ze onderstreepte dat ze de adviezen in de wind sloeg. Meer dan 20 000 toeschouwers reageerden dan ook erg extatisch. De sfeer in de grootste concerttempel van het land was een gans concert ongezien goed. “Don’t tell me” zette Madonna akoestisch in, waarna de band inviel en ze het nummer opnieuw akoestisch neerlegde. Deze Japanse krijgster kwam, zag en overwon in het Sportpaleis. Er is dan ook nog steeds maar een Queen of Pop.

]]>
<![CDATA[Recensie K3 Afscheidstour Flanders Expo Gent zaterdag 28 november 2015]]>

Vreemde sfeer in Flanders Expo bij de première van de K3 Afscheidstour. Een optreden waarbij we een begrafenisstemming voelen terwijl er ook een geboorte plaats heeft. Terugkijken naar het verleden én vooruitblikken naar de toekomst tegelijkertijd dus. Enig gevoel voor zelfverheerlijking omwille van het K3-succes is deze show niet vreemd. De K3 show had dan ook helemaal geen plot, de successen uit het verleden werden fijntjes getoond met archiefbeelden en uiteraard mochten de verkoopcijfers daarbij niet ontbreken. Of de oude K3 nu op het podium stond of de nieuwe dat maakte niet zo veel uit: sommige songs doen het gewoon niet (meer), andere blijven als een huis overeind staan. Maar is dat genoeg om nog eens een verhaal, of zoals Studio 100 het zelf noemt: een sprookje, voor nog eens 17 jaar te schrijven? We betwijfelen het.

]]>
<![CDATA[Recensie Wit is altijd schoon CC Schoten dinsdag 24 november 2015]]>

Na “U bent mijn moeder” ging actrice Sien Eggers opnieuw aan de slag met regisseur Stefan Perceval.  Dit keer viel de keuze op “Wit is altijd schoon” naar de roman van Leo Pleysier. Een tekst die opnieuw over afscheid nemen gaat,  warm, liefdevol, erg herkenbaar maar ook luchtig is met enkele humoristische passages. Eggers slaagt erin om een ontzettend bemoeizieke, ja wat overbezorgde babbelzieke moeder Marie op een sympathieke manier neer te zetten. Marie is erg bezig met haar imago, zelfs na haar dood: “Wat gaan de mensen nu wel niet van mij denken?“ zegt ze. Kwinten van Heden speelt de zoon van Marie die haar stem kort na haar dood blijft horen tot hij afscheid van haar heeft genomen.

]]>
<![CDATA[Recensie The Fountainhead deSingel Antwerpen vrijdag 20 november 2015]]>

Van zeven tot ruim kwart na elf, inclusief een pauze. Zo lang duurde The Fountainhead van Ayn Rand in een regie van Ivo Van Hove door Toneelgroep Amsterdam. Jazeker, meermaals keken we op onze klok tijdens deze theatervoorstelling, zagen we dat onze buurmeisjes alle moeite van de wereld hadden om de aandacht te houden en was er zelfs eentje die overging naar foetushouding om de kou in de zaal tijdens dat bijna nachtelijke uur de baas te kunnen. Van Hoves versie van The Fountainhead waar hij 5 jaar over moest doen vanaf 2007 om de rechten te bekomen, kabbelt ontzettend qua vertelritme. En zo werd het dus een erg lange zit. Pas wanneer Gail Wynand (Hans Kesting), de baas van de krant The New York Banner lijnrecht tegenover zijn ex-journalist Ellsworth Toohey (Bart Slegers) komt te staan, gaat het ritme van The Fountainhead pijlsnel de hoogte in en zitten we op het puntje van onze stoel. 

]]>
<![CDATA[Recensie Jacques Vermeire Veel Vijven en Zessen Stadsschouwburg Antwerpen zaterdag 21 november 2015]]>

Jacques Vermeire stopt met commerciële voorstellingen. “Veel Vijven en zessen” is dan ook zijn laatste comedy-show die een breed publiek wil aanspreken. Met succes overigens want de Stadsschouwburg in Antwerpen zat vol. Connecties met de minister van media Sven Gatz moeten er straks voor zorgen dat Vermeire eindelijk terug in de kleinere theaters kan spelen met subsidies. Zijn plan is erg ingenieus: een paar acts doen die helemaal niet om te lachen zijn. Het resultaat is gewoon hilarisch. De film Max mag dan wel 21 jaar oud zijn, wanneer Vermeire aan het dansen slaat, inclusief het betere smoelenwerk, werkt hij tot tranen toe nog steeds op de lachspieren.

]]>
<![CDATA[Recensie Caligula Bourla Antwerpen donderdag 19 november 2015]]>

“Als een schatkist het belangrijkste is, dan is een mensenleven niets waard.” Het is geen nieuwe politieke slogan, maar een idee dat Albert Camus rond 1939 al in zijn toneelstuk “Caligula” verwerkte. Camus vertelde daarin het tragische verhaal van de Romeinse keizer Caligula die vanuit verdriet tot de waanzin van de “macht omwille van de macht” gedreven werd. Maar het misbruiken van macht en het willekeurig mensen vermoorden gewoon omdat het kan, zijn jammer genoeg ook gegevens van onze tijd. Door “Caligula” in een moderne setting te zetten, wist regisseur Guy Cassiers dit oude verhaal te actualiseren. Kevin Janssens leverde daarbij een sterke prestatie als Caligula. Hij wist ons mee te nemen door een hele schare gevoelens van verdriet, via pure waanzin, kilheid en machtsgeilheid naar twijfel, wroeging en tederheid. We schaamden ons op het einde bijna omdat we toch een vleugje empathie gingen voelen voor de weerzinwekkende figuur van Caligula. Ook al vertelde de rede dat hij zwaar fout zat.

]]>
<![CDATA[Recensie Dora G HetPaleis donderdag 19 november 2015]]>

Met Dora G. debuteert Greet Jacobs als actrice en schrijfster van een toneelstuk. Haar invalshoek: een groene afvalcontainer waarin ze allerlei spullen, privé bezittingen, … bij elkaar vond van een leven dat blijkbaar weggesmeten is. Jacobs pluist uit wie die Dora was, haar ouders, man, en gaat op zoek naar familieleden die nog leven. Het werk leest als een Facebookwall avant la lettre, met hier en daar een aantal interessante reflecties over het leven, maar ook met de nodige banaliteiten in. Non- fictie en fictie ontmoeten elkaar wanneer de actrice zelf antwoorden zoekt op onbeantwoorde vragen.

]]>
<![CDATA[Recensie Charles Aznavour Farewell Tour Vorst Nationaal Brussel dinsdag 17 november 2015]]>

Mocht het woord destijds niet bestaan hebben, hij zou het hebben uitgevonden. Vakmanschap, dat toonde Charles Aznavour, met zijn 91 jaar op de teller en een carrière van 70 jaar in de fleur van zijn leven, in een vol Vorst Nationaal Club.  De leeftijd brengt zo zijn ongemakken mee, zoals niet meer al te best kunnen horen of onthouden. Dus gaf ie mee dat hij een autocue nodig had. “Nummers schrijven is niet zo moeilijk, maar ze leren dat is wat anders” liet ie zich voor “Les amours médicales” tijdens het twee uur durende optreden optekenen. De Fransman toonde dat ie nog steeds zijn hoge eindnoten kon halen al kende hij letterlijk een valse start omdat hij blijkbaar niet alle instrumenten door de geluidmix uit de monitors op het podium hoorde.

]]>
<![CDATA[Recensie Gavin DeGraw scoort op Night of the Proms 2015 Sportpaleis Merksem vrijdag 13 november 2015]]>

Halfbakken. Dat is de verjongings- en vernieuwingsoperatie van Night of the Proms 2015 uiteindelijk geworden. Zeker, met Basement Jaxx, Regi, Natalie Imbruglia, Scala, dirigente  Alexandra Arrieche en presentator Kobe Ilsen stond er behoorlijk wat jong geweld op het podium van het Sportpaleis. Maar dat valt totaal niet te rijmen met de aanwezigheid van Joe Jackson (61) en John Miles (66) op de affiche van deze editie.  Dé man van de avond was dan ook Gavin DeGraw (38).

]]>
<![CDATA[Recensie MS MR Botanique Brussel donderdag 12 november 2015]]>

Regenbooglichten, knalrode haren, leren broeken en dierenmotiefhemdje. Het lijkt alsof we in de virtuele wereld van heel wat tieners gedoken zijn. Hipsterduo MS MR strijkt neer in de Orangerie, dezelfde zaal waar de toen nog fluogeelgroenharige Lizzy Plapinger en haar partner in crime Max Hershenow twee jaar geleden stonden om hun debuutplaat (‘Secondhand Rapture’) voor te stellen.

]]>
<![CDATA[Recensie Jamie Woon Botanique Brussel dinsdag 10 november 2015]]>

Na een lange radiostilte is Jamie Woon terug. Je weet wel, die kerel met de zeemzoete stem van monsterhit ‘Lady Luck’, en van die mysterieuze ‘Night Air’ clip. Eerder dit jaar kondigde een samenwerking met Portico aan dat Woon de handdoek nog niet in de ring gegooid had op vlak van muziek. In augustus kwam dan de verlossing, zijn nieuwe single ‘Sharpness’ zorgde meteen voor een online hype en de tweede plaat ligt sinds 6 november officieel in de rekken. ‘Making Time’ is deze week trouwens Album van de Week bij Zender op Studio Brussel.

]]>
<![CDATA[Recensie BAM Kunst is geen Kast Duinstraat 124 Antwerpen-Noord zaterdag 7 november 2015]]>

Met “BAM Kunst is geen kast” kent De Warme Winkel zijn Belgische première in een oud industrieel pand in Borgerhout. De voorstelling is geïnspireerd op de absurdistische bonte avonden van Daniil Charms die de kunstenaarsgroep “Oberioe” uitvoerden maar vooral ook de recente kunststroming “Vaporwave” die aan de slag gaat met het foute uit de jaren ’80 en ’90. Hoewel dat absurdisme vooral bedoeling heeft om geen oordeel te vellen of verklaringen te geven, bulkt “BAM Kunst is geen kast” vooral van de maatschappijkritiek én mediakritiek. Zeggen dat er geen boodschap zit in deze voorstelling, is dan ook flauwekul. De Warme Winkel toont net het absurdistische, eenzame en ontheemd kantje van onze samenleving.

]]>
<![CDATA[Recensie Bert en Fred De Roma Borgerhout woensdag 4 november 2015]]>

Leek het u ook handig om een vriendin te hebben die overweg kan met powertools?  Misschien dat “8 years, 5 months, 4 weeks, 2 days” van “Bert en Fred” u dan toch op andere gedachten kon brengen. Fréderique Snoeks niette zonder scrupules haar partner Bert Loenders aan een plaat vast en ging dan zijn contouren uitzagen. Ze stond wel achter de plaat toen ze dit deed waardoor Bert bijna een octaaf hoger ging zingen. Deze openingsscène zei veel over de relatie tussen deze twee tortelduifjes. Al leek Fred niet echt een katje om zonder handschoenen aan te pakken. Voer voor relatietherapeuten, maar zeker ook voor een entertainende voorstelling waarbij Bert nog taarten, messen en dartpijltjes in zijn richting zag vliegen, van de zweep kreeg en beschoten werd door zijn femme fatale.

]]>
<![CDATA[Recensie Bob Dylan Vorst Nationaal Brussel zondag 1 november 2015]]>

Behoorlijk routineus en dat voor een eigenzinnig artiest. Zo klonk Bob Dylan in Vorst Nationaal. De man bracht er een standaardset, krak dezelfde als ie in de UK eerder tijdens zijn tour bracht. Geen verrassingen dus.  Van iemand die in 1965 zijn folkfans schoffeerde door elektrische gitaren hun ding te laten doen, hadden we wel wat anders verwacht. Vaarwel folkheld, welkom eigenwijze rocker luidde het toen.  De vierenzeventigjarige heeft ondertussen zijn zesendertigste langspeler “Shadows in the night” getiteld uit, vol popstandards die Frank Sinatra destijds groot maakten.  Heel wat nummers uit die recente plaat bracht Dylan live in Brussel. Helaas zat hij vaak onder de toon (en soms zelfs verschillende noten) zodat ie moest glijden naar wat min of meer de juiste toon was. Dat in combinatie met de glijdende tonen van de lapsteel, maakte het een erg melancholisch optreden dat volledig de blues van de herfst uitademde.

]]>
<![CDATA[Recensie van Manen Cherkaoui Opera Antwerpen vrijdag 30 oktober 2015]]>

Een double bill stelt Ballet Vlaanderen voor als eerste dansproductie onder de nieuwe artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui. Fijn om vast te stellen dat het Ballet door de komst van de artistiek directeur een nieuw publiek weet aan te trekken naast de die hard balletfans. Opvallend was dat het publiek – geheel terecht overigens – als een blok viel voor de kortste choreografieën: Faun van Cherkaoui (15 minuten) en Solo van Van Manen ( 6 minuten). Twee werken die niet toevallig de meest emotionele laag hebben terwijl Four Schumann Pieces van Van Manen en het nieuwe Fall van Cherkaoui toch wel wat aan de lange kant waren en vooral vorm laten primeren.

]]>
<![CDATA[Recensie UB40 De Roma Borgerhout donderdag 29 oktober 2015]]>

Het concert van UB40 in De Roma was al een tijdje uitverkocht. Menig reggae-fan had zich ongetwijfeld al verheugd op een avond met hits als “Sing Our Own Song”, “Homely Girl”, “Kingston Town”, “I‘ll Be Your Baby Tonight” en het legendarische “Red Red Wine”. UB40 leverde de sound waarvoor ze zo bekend zijn en dit mede dankzij het heerlijke saxofoonspel van Brian Travers. Maar de zang van Robin Campbell klonk toch anders dan die van zijn broer en ex-bandlid Ali. De verstaanbaarheid liet soms te wensen over en de kwaliteit van de klank was ook niet altijd even sterk. Combineer dit met een reeks dode momenten in de set en we moesten besluiten dat de doortocht van UB40 geen onverdeeld succes was.

]]>
<![CDATA[Recensie Swim Deep Botanique Brussel woensdag 28 oktober 2015]]>

Swim Deep in de Brusselse Witloof Bar, dat is een beetje thuiskomen voor hen. Zowel hun eerste plaat ‘Where the Heaven Are We’ als recent uitgebrachte opvolger ‘Mothers’ namen ze op in onze hoofdstad. Reden genoeg om er ook live hun kunnen te bewijzen.

]]>
<![CDATA[Recensie Kind van de zon HetPaleis donderdag 29 oktober 2015]]>

“Ik heb er niets van begrepen” horen we tijdens een gesprek tussen twee tienermeisjes vallen terwijl ze hun fiets losmaken bij hetPaleis nadat ze “Kind van de zon” hebben gezien.  De voorstelling is dan ook erg maatschappijkritisch (enige voorkennis van politiek en macht is mooi meegenomen), geeft een veeg uit de pan richting politiek, is bij momenten absurdistisch, en is eigenlijk gewoon spek voor de bek voor elk humaan wetenschapper. Die mix maakt dat de voorstelling van de toeschouwer een zekere maturiteit verwacht. We zouden dus eerder het label 18+ geven dan 16+.

]]>
<![CDATA[Recensie Dornik en Rhye Botanique Brussel dinsdag 27 oktober 2015]]>

We kregen pas last minute te horen dat Dornik geen eigen show in de Witloof Bar zou spelen, maar wel zou aantreden in het voorprogramma van Rhye in de Orangerie. Twee voor de prijs van één, denken we dan.

]]>
<![CDATA[Recensie La Vestale Koninklijk Circus Brussel zondag 25 oktober 2015]]>

Gebald. Dat is het minste wat je kan zeggen van de plot van “La Vestale”, gebaseerd op de ballet-pantomime: ”Julia ou La Vestale” van Pierre-Germain Parisau uit 1786. Van een nevenplot is trouwens geen sprake in deze opera van Gaspare Spontini die in 1807 het levenslicht zag. Spontini deed er naar verluidt minstens twee jaar over – perfectionistisch als ie was – om de classicistische partituur bij elkaar te pennen. Met tot dan toe ongeziene toonsprongen en combinaties was zijn muziek best wel vernieuwend. Ook de harmonieën voor koor en duetten zijn om door een ringetje te halen.

]]>
<![CDATA[Recensie I will I swear Ancienne Belgique Brussel donderdag 22 oktober 2015]]>

Licht uit, slechts enkele gloeilampen op het podium, ogen toe en oren gespitst. De eerste tonen beloven veel goeds en brengen een welbepaalde gemoedsrust tot stand. Even die dagelijkse drukte vergeten en genieten van Vlaams toptalent.

]]>
<![CDATA[Recensie Marco Borsato Symphonica in Rosso Ziggo Dome Amsterdam vrijdag 23 oktober 2015]]>

Maar liefst 11 keer vult Marco Borsato de Ziggo Dome in Amsterdam – heerlijke zaal overigens qua akoestiek en zitcomfort  - voor Symphonica in Rosso, goed voor meer dan 150 000 toeschouwers tijdens de ganse concertreeks. Dat is veel, gigantisch veel in de huidige crisistijden. Geen enkele Belgische artiest of band doet hem dat overigens op dit moment nog na. De Nederlander heeft ook een speciale band met de zaal. In juni 2012 opende hij die met een optreden. Borsato viert zijn 25 jaar op de bühne in stijl met een gouden randje zoals letterlijk ook te zien is op het podium en aan de ledschermen. Alleen ontbrak dat gouden randje zo nu en dan wel eens tijdens de premièreshow van Symphonica in Rosso.

]]>
<![CDATA[Recensie Son Lux Ancienne Belgique Brussel maandag 19 oktober 2015]]>

Dramatiek ten top in de AB. Het experimentele electroproject rond Ryan Lott, ofte Son Lux zet z’n Europese tournee in en haalt meteen de homerun binnen. Met Rafiq Bhatia en Ian Chang nam de Amerikaan voor het nieuwe album ‘Bones’ twee bekwame muzikanten onder de arm die met hart en ziel elke pulserende noot door hun lijf voelen gaan, de emotie is (al dan niet overdreven) op elk van hun gezichten af te lezen.

]]>
<![CDATA[Recensie Verklarte Nacht deSingel Antwerpen zondag 18 oktober 2015]]>

In tegenstelling tot heel wat recenter werk van Anne Teresa De Keersmaeker waar de geometrische figuren, het mathematische (en ook soms wel de kille lijnvoering) regeert en daardoor een emotionele laag soms durft te ontbreken, kiest de choreografe in haar herwerking van Verklärte Nacht volledig voor de emotionele laag. Hoogromantisch is dan ook de partituur die Arnold Schönberg in 1899 schreef voor een strijkers sextet die verwijst naar het gedicht van Richard Dehmel.  De Keersmaeker kiest voor een uitvoering voor strijkorkest door Pierre Boulez waardoor de muziek weelderiger klinkt door de toegenomen dynamiek.  In 1995 creëerde De Keersmaeker de choreografie voor de Munt. Toen liet ze zes koppels en twee solisten op het podium, nu herleidt ze het werk tot 2 mannen en een vrouw die de driehoeksrelatie uitbeelden. Het motto: “Less is more”. En of!

]]>
<![CDATA[Recensie Guga Baul Inteam CC Merksem zaterdag 17 oktober 2015]]>

Een staande ovatie in een uitverkocht CC Merksem. Dat kreeg Inteam van Radio Guga, met als kapitein van het kwintet Guga Baúl. Scoren deed de ploeg vooral met kleinkunst. En hoewel er iets te zeggen valt voor die aanvalstactiek, mocht het vijftal wat ons betreft wat meer variëren. Een pass richting het o zo populaire genre EDM, een assist meer richting hiphop/rap,…  was welkom. Radio Guga mocht dan wel goed spelen, in de afwerking, en in de afwisseling liet het team enkele kansen onbenut.

]]>
<![CDATA[Recensie Kovacs Ancienne Belgique Brussel vrijdag 16 oktober 2015]]>

Donker melancholische soul die van binnen uit komt.  Dat brengt Kovacs. Frontvrouw Sharon Kovacs mag dan maar 25 zijn, ze lijkt de ziel te hebben van een oude vrouw, zo lijkt het wel. “Shades of black” heet het debuutalbum dat in Vlaanderen geen airplay krijgt. Vreemd want qua stem en sfeerzetting doet ze denken aan Grace Jones, Shirley Bassey, Amy Winehouse en Hooverphonic.  Een volle AB Club leek vooral te smullen van “My love” dat schatplichtig is aan de habanera “El Arreglito” en “Wolf” dat dan weer doet denken aan Hooverphonic.  “Mr. Bojangles” dat fluitend start, begeleid door akoestische gitaar en trompet stond wat ons betreft haaks op de rest van het concert omdat het nummer veel lichter is dan Kovacs het bracht. Daarnaast mikte de Nederlandse productie eigenlijk hoger dan een clubshow.

]]>
<![CDATA[Recensie Little May Botanique Brussel vrijdag 16 oktober 2015]]>

Little May wisselt de Australische warmte in voor Europese herfst en doet een moedige poging om ook onze harten te veroveren. De down-under tegenhanger van The Staves of First Aid Kit begint zoals veel bands in het kleinste zaaltje van de Botanique. Zoals gehoopt zorgt de intieme setting van de Witloof Bar voor een unieke belevenis. Het Australische trio zal misschien nog even op de doorbraak moeten wachten, maar mag spreken van een geslaagde passage door ons belgenlandje.

]]>
<![CDATA[Recensie Sisyphus deSingel Antwerpen vrijdag 16 oktober 2015]]>

Danseres Melati Suryodarmo wil de Griekse mythe van Sisyphus nieuw leven inblazen en als inspiratiebron daarvoor gebruikt ze de performancekunst van haar lerares, de bekende kunstenares Marina Abramovic, en ze mengt deze met de sjamanistische tovenaarspraktijken uit het Javaanse binnenland.

]]>
<![CDATA[Recensie Snarky Puppy Ancienne Belgique Brussel woensdag 14 oktober 2015]]>

“Snarky” uit de bandnaam Snarky Puppy valt niet zo gemakkelijk te vertalen naar het Nederlands. Je kan het positief opvatten als “snedig” of  “gevat”, maar het kan net zo goed “sarcastisch” of “brutaal” betekenen. Het is een moeilijk te definiëren adjectief, en dus perfect gekozen voor de band die in de Ancienne Belgique stond.

]]>
<![CDATA[Recensie Randy Newman De Roma Borgerhout dinsdag 13 oktober 2015]]>

Soms is er niet veel nodig om een uitverkochte zaal te laten genieten van een heerlijk avondje muziek en dat wist Randy Newman blijkbaar ook. Gezeten achter een zwarte vleugelpiano bracht hij een hele schare hits uit zijn rijke oeuvre. Liedjes als “Birmingham”,  “You‘ve Got a Friend in Me”, “Short People”, “Dixie Flyer “ en het wondermooie “Sail Away” mochten uiteraard niet op de afspraak ontbreken. Vrolijke en ingetogen, snelle en trage nummers wisselden elkaar vlot af. De rode draad doorheen de set waren Randy’s typische, ietwat gebroken stemgeluid en zijn geweldige gevoel voor humor. Het klikte duidelijk tussen artiest en publiek en daarom haalde Randy speciaal voor deze keer zijn “Rider In The Rain” nog eens van onder het stof. Het publiek zong luider dan Randy Newman zelf en kreeg daarom een verdiend applaus vanop de bühne.

]]>
<![CDATA[Recensie U2 wandelt Sportpaleis uit Sportpaleis Merksem woensdag 14 oktober 2015]]>

U2 zette tijdens zijn tweede en laatste concert in het Sportpaleis dit jaar zo waar een nog straffer optreden neer dan het eerste dat al erg goed was. 4 nummers maakten het verschil: “Out of control”, “Desire”, “Angel of Harlem” én “I still haven’t found what I’m looking for”. Maar ook: het publiek was een stuk enthousiaster, de kuip was al erg vroeg bij de les en de ambiance zat er dan ook in no time in bij de 22 500 toeschouwers. Straf ook dat de band het podium verliet net zoals Bono opkwam waardoor het showverloop gewoon straffer was. Tussen het publiek baanden bassist Adam Clayton, gitarist/pianist The Edge en drummer Larry Mullen zich een weg naar de uitgang. Bono volgde als laatste en zong nog even een stukje “People have the power” van Patti Smith. De cirkel was daarmee ook rond. Want het concert begon met dat nummer dat door de speakers klonk terwijl Bono het B-podium opstapte.

]]>
<![CDATA[Recensie D Ardennen Kinepolis woensdag 14 oktober 2015]]>

Met zijn eerste langspeelfilm kopt regisseur Robin Pront meteen de bal binnen. Zijn grimmige prent past perfect in het rijtje van de rauwe Flemish Noir films. Pront maakte eerder al indruk met zijn kortfilms ‘Injury Time’ en ‘Plan B’ waarmee hij veel lof kreeg in de Vlaamse filmindustrie. In ‘D’Ardennen’ passeren bekende koppen als Veerle Baetens, Kevin Janssens en Peter Van Den Begin de revue. De rol van driftkikker met kort lontje is Kevin Janssens op het lijf geschreven. Wat helaas ook enkele keren voor een cliché moment zorgt wanneer hij al kauwend met zijn naar achter gekamde kuif stoere praat verkoopt. Jeroen Perceval, die meewerkte aan het scenario, zet zijn rol van introverte, mysterieuze man met een indrukwekkende focus neer. Hij is diegene die je bij de hand neemt en meeneemt in het verhaal. Veerle Baetens heeft een kleinere rol die ze weliswaar als grote madame vertolkt. Haar ingetogen marginaliteit is perfect in balans. Niet te veel, niet te weinig, net genoeg. Maar niet alleen de acteerprestaties mogen geloofd worden. Ook de muziek draagt veel bij tot de film. De harde techno beats passen perfect bij de marginaliteit van de rand van’t stad.

]]>
<![CDATA[Recensie U2 in het Sportpaleis Sportpaleis Merksem dinsdag 13 oktober 2015]]>

22 500 toeschouwers zakten af naar het Sportpaleis voor het eerste concert van U2. Op 15 oktober 1980 waren dat er in de Melkweg – tijdens hun eerste concert op Europees vasteland – naar verluidt 500. Op 5 dagen na was het 35 jaar geleden dat U2 zijn allereerste concert gaf in ons land. 18 oktober 1980 was hun eerste optreden in Brussel, de Klarick waar ze toen stonden met hun Boy-tour. Volgens de info die we op het net vonden was Bono die dag verkouden en had ie al de rest van de band aangestoken, wat later griep bleek te zijn. Bijna 35 jaar later toonde hij in het Sportpaleis opnieuw wat tekenen van een beginnende verkoudheid maar bewees U2 vooral zijn status als wereldgroep.

]]>
<![CDATA[Recensie Odesza Vk* Brussel vrijdag 9 oktober 2015]]>

Er is een techniek om bij het live uitvoeren van dancemuziek er bezig en tegelijkertijd heel cool uit te zien, zonder veel te moeten doen. Zet om te beginnen je apparatuur op een iets te lage tafel, waardoor je de hele tijd met gebogen rug over je toestellen moet hangen. Laat je muziek zo veel mogelijk uit een laptop komen, maar hou toch de hele tijd minstens één hand bij de knop van een of twee controllers. Wanneer je effectief aan die knop moet draaien, ga dan licht door de knieën en laat je hand met een snelle en agressieve zwiep van je paneel schieten. Herhaal dit doorheen heel je set. Komt je nummer tot een climax, ga dan iets dieper door de knieën en spring plots recht. Zet een paar stappen achteruit voor dramatisch effect.

]]>
<![CDATA[Recensie Mijn huis de rest van de wereld en daarbuiten HetPaleis donderdag 8 oktober 2015]]>

Met “Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten” probeert Judith Nab via een installatie in de grote zaal van hetPaleis kinderen en volwassenen aan het denken maar ook aan het fantaseren te zetten. Over de ruimte bijvoorbeeld: of er nog levende wezens zijn buiten mensen. Hoe de aarde er van binnen uit ziet. En hoe je op de bodem van de zee kan geraken bijvoorbeeld. Op basis van het boek dat als voorbereidingsmateriaal diende voor de kinderen op school volgt eerst een voorbespreking. Links en rechts gelooft een kind dat er aliens bestaan, terwijl een ander jongetje dan weer weet dat de binnenkant van de aarde over een kern beschikt met daar rond een mantel…

]]>
<![CDATA[Recensie Don McLean De Roma Borgerhout zondag 4 oktober 2015]]>

Don McLean, ondertussen net 70 geworden, mocht nog eens aantreden in De Roma in Borgerhout om zijn publiek mee te nemen op een tocht vol nostalgie naar hits als “And I love you so”, “Vincent”, “Crossroads” en uiteraard ook “American Pie”. Jammer genoeg liep die reis niet altijd van een leien dakje. In de afstelling van het geluid verdween de stem van Don McLean geregeld achter  de klank van de muzikanten en op verschillende momenten in de voorstelling klonk er een fluittoon door de luidsprekers. Het tempo van de meeste nummers lag eigenlijk net te laag om nog aangenaam te zijn en dat maakte dat zelfs een geweldig mooi nummer als “Vincent” toch als zagerig werd ervaren. We hadden het concert bijna als “middelmatig” bestempeld tot “Got a key to the kingdom” het echte feest op gang trok. De sfeer zat er toen zo goed in dat Don McLean zelfs een tweede reeks toegiften speelde.

]]>
<![CDATA[Recensie Tannhauser Opera Antwerpen zondag 4 oktober 2015]]>

Tussen liefde en lust, transcendentie of het aardse, twee vrouwen ook: Venus en Elisabeth. Tussen die twee werelden wordt het hoofdpersonage Tannhäuser uit de opera van Richard Wagner geslingerd. Tannhäuser is dus voornamelijk een state of mind-opera waarbij er niet zo gek veel gebeurt (toch zeker niet in bedrijven één, met zijn lange ouverture en drie).  Toch waagde regisseur Calixto Bieito zich aan deze partituur om tot een scenische voorstelling te komen die voor het eerste bedrijf zich baseert op de Parijse versie en op de andere twee beroep doet op de oorspronkelijke, Dresdense versie. Het zijn vooral het koor – ook in zijn hypocriete rol - en orkest van Opera Vlaanderen die een prachtprestatie neerzetten.

]]>
<![CDATA[Recensie Stan Van Samang Lotto Arena Merksem zaterdag 3 oktober 2015]]>

Stan Van Samang haalt maar liefst 30 000 toeschouwers naar de Lotto Arena verspreid over vijf shows. Dat is gezien de huidige crisistijden een onwaarschijnlijk succes. Terecht ook. In de Lotto Arena bewees de zanger dat er ein-de-lijk zicht is op een generatiewissel die de Lotto Arena’s en Sportpaleizen van dit land kan vullen. Van Samang bracht een synth- dan weer gitaarpopconcert dat wel vaker deed denken aan Keane, ja zelfs U2 kwam wel eens om de hoek kijken (onder andere tijdens “A simple life”). Organisator Live Entertainment spaarde dan weer kosten noch moeite op productioneel vlak. Geluid, visuals (zoals de wijzerplaten tijdens “This time”), live beelden, belichting,… waren van een niveau dat zelfs dat van de gemiddelde internationale show die we tegenwoordig te zien krijgen, oversteeg. Een frontman  die erg goed bij stem leek, een straffe live band met als kapitein Bert Gielen, een slimme set met als toegiften nummers uit het vtm-programma “Liefde voor muziek”, en een uitermate laaiend enthousiast publiek (gevolg: meerdere staande ovaties) maken de conclusie simpel: Stan Van Samang zorgde nu al voor hét optreden van het najaar in de Lotto Arena, afgeleverd door een lokale artiest.

]]>
<![CDATA[Recensie Een Oscar voor Emily Fakkeltheater Rode Zaal vrijdag 2 oktober 2015]]>

Goede wijn behoeft geen krans. Om die reden alleen zouden we moeten zwijgen over de prestatie van Jo De Meyere  en Leah Thys in “Een Oscar voor Emily”. Maar … ere wie ere toekomt. Jo en Leah mogen dan al op gevorderde leeftijd zijn, ze zijn nog lang niet afgeschreven. Integendeel: ze speelden hun rol van acteurs op leeftijd met zo veel verve, dat het niet eens meer als “spelen” aanvoelde. We kregen al van bij de start het gevoel dat we als voyeurs in de woonkamer van een kibbelend koppel zaten tijdens een snedig en absurd gesprek over absoluut niets belangrijk, maar met de vechtlust en het cynisme dat je alleen maar vindt bij koppels die al eeuwen met elkaar vergroeid zijn. Dit gegeven alleen al maakte het een aangename theaterbeleving. Als toemaatje hadden auteurs Folker Bohnet en Alexander Alexy fragmenten uit bekende klassiekers van o.a. Shakespeare, Albee en Goethe in “Een Oscar voor Emily” gestoken waardoor we met volle teugen konden genieten van een “Best of Jo De Meyere Live on Stage“.

]]>
<![CDATA[Recensie SOAK Botanique Brussel woensdag 30 september 2015]]>

SOAK is een 18-jarige singer-songwriter die naïeve denkpatronen van tieners omzet in doordachte nummers waarachter toch een zekere realistische fragiliteit schuilgaat. Songs waar de Rotonde zich perfect toe leent. Het meisje zorgt al van bij het begin voor een beklijvend moment met een soloversie van ‘Shuvels‘. Bridie Monts-Watson is (Noord-)Iers en dat mag geweten zijn. Net als titeltrack ‘Blud’ verraadt de letterlijke schrijfwijze van de opener haar afkomst. Het kinderlijke kantje valt af te leiden uit ‘B A Nobody’, een oprecht nummer dat veel meer waard is dan de armzalige schrijfwijze die Monts-Watson eraan gaf.

]]>
<![CDATA[Recensie Action Bronson Ancienne Belgique Brussel zondag 27 september 2015]]>

Wat moet die Action Bronson ongezond leven. Als je de man op een podium bezig ziet – brullend, rondstampend en headbangend – zou je denken dat hij na een tournee wel wat kilo’s verbrand heeft. Toch behoudt hij dat imposant zware lijf van hem, en dat maakt het des te indrukwekkender dat hij onafgebroken zo veel energie kan opbrengen, een heel uur lang.

]]>
<![CDATA[Recensie Powder her face Halles de Schaerbeek Brussel zondag 27 september 2015]]>

Het is van 2002 en onze studententijd geleden – toen bracht de Vlaamse Opera het werk in deSingel – dat we « Powder her face » van de Britse componist Thomas Adès nog gezien hebben. 13 jaar later is die herinnering zo goed als compleet verdwenen net als zowat 99% van de inhoud uit allerlei cursussen die we destijds door onze interne harde schijf moesten jagen (die daardoor wel eens durfde te crashen of vroeg om geformatteerd te worden maar dat geheel terzijde). Eén decorelement was toen een grote poederdoos, herinneren we ons nog vaag. Verder herinneren we ons zo goed als niets meer. De kameropera zelf is nochtans maar twintig jaar oud én heeft een plot die in één zin na te vertellen is : een seksschandaal met in de hoofdrol Margaret Campbell, de hertogin van Argyll die er naar verluidt 88 sekspartners op nahield (met als verder bewijsmateriaal 13 polaroidfoto’s die nooit openbaar werden gemaakt) én het echtscheidingsproces tegen deze “immorele” vrouw dat 4 jaar duurde.  “Powder her face” was de eerste opera voor Adès in 1995, tien jaar later volgde “The Tempest” en dit jaar staat een derde opera in de kinderschoenen.

]]>
<![CDATA[Recensie Oddisee Vk* Brussel woensdag 23 september 2015]]>

“Ah, fun with friends”, mijmert Oddisee halverwege zijn optreden in de stevig volgelopen Vaartkapoen. En dat is eigenlijk een perfecte samenvatting van de avond. Gelukkig voor het publiek vormen de “friends” een ijzersterke begeleidingsband en betekent “fun” het neerzetten van een levendige show, die op geen enkel moment gaat vervelen.

]]>
<![CDATA[Recensie Gunther Neefs De Roma Borgerhout zondag 20 september 2015]]>

Op zijn laatste dag als veertiger mocht Günther Neefs  samen met de VRT Bigband het podium van De Roma betreden om nog eens lekker te swingen. Ze trakteerden hun publiek op tijdloze klassiekers van onder andere Frank Sinatra en zijn Rat Pack. Gedurende twee uren namen ze de toehoorders mee op een nostalgische reis naar de tijd waarin bigbands het publiek op statige bals mochten entertainen. Die swingende sfeer werd daarbij nog rijkelijk overgoten met de warme klanken van Günters stem.

]]>
<![CDATA[Recensie This place is looking for better men HetPaleis zaterdag 19 september 2015]]>

Een nieuwkomer op de werkvloer. Welke impact heeft dat op een bestaand team en op de hiërarchie in dat team? Elektra tg toont het haarfijn in de voorstelling “This place is looking for better men” dat het midden houdt tussen toneel en een dansvoorstelling. Tijs Bonner (Bert) is de nieuweling van dienst die in de plaats komt van nummer 5, Quinten.  “This place is looking for better men” geeft subtiele maatschappijkritiek over hoe het eraan toe gaat op de werkvloer: enerzijds word je als nummertje behandeld, anderzijds is er een amicale sfeer hoewel individuele ambities of privé perikelen die broze vriendschapsband wel eens op de proef stellen.

]]>
<![CDATA[Recensie Zoo doen ze de dingen HetPaleis zaterdag 19 september 2015]]>

Een bak waar amfibieën en reptielen in worden gehouden. Zo lijkt het podium van “Zoo doen ze de dingen”, een voorstelling van Randi De Vlieghe die drie jaar geleden met 5 dansers en 2 stagiairs deze productie op poten zette. Overleven, intimideren en verleiden zijn de werkwoorden die centraal staan in het werk. Het gezelschap doet niet zo zeer dieren na – néén: de hand wordt niet tegen de neus gebracht en de andere arm niet door die gevormde cirkel met de arm gestoken om de slurf van een olifant of zo na te bootsen – wel gaan ze onder andere met z’n allen op elkaars buik liggen en stappen ze achterwaarts alsof ze een duizendpoot zijn. Tussen menselijk en dierlijk gedrag switchen ze ook, zodat het geheel erg komisch aanvoelt. Dé quote van de woordloze voorstelling: “Elaba”.

]]>
<![CDATA[Recensie Schijn Monty Antwerpen donderdag 17 september 2015]]>

“Schijn“ is een onemanshow over de problemen die een Marokkaanse moslim kan ervaren met zijn eigen homoseksualiteit. Het houdt de mengeling tussen theater en conférence en is best entertainend.

]]>
<![CDATA[Recensie Dani Klein en Sal La Rocca De Roma Borgerhout donderdag 17 september 2015]]>

Dani Klein, voormalige frontvrouw van “Vaya Con Dios”, mocht samen met contrabassist Sal La Rocca na drie maanden van hard werken en verbouwen De Roma in Borgerhout terug openen met een programma rond de legendarische zangeres Billie Holiday. We konden ons geen gepaster decor voorstellen voor een ode aan deze jazzlegende. De zaal zag er terug geweldig uit, het publiek was er klaar voor, maar het optreden zelf kon ons niet helemaal overtuigen: we kregen nogal snel het gevoel dat het “meer van hetzelfde” was.

]]>
<![CDATA[Recensie Fractus V deSingel Antwerpen woensdag 16 september 2015]]>

Fractus V is een uitloper van Sidi Larbi Cherkaoui’s korte “Fractus” dat hij in mei 2014 creëerde. Schreef ie Fractus voor een trio waar de breuk tussen individu en maatschappij het thema was, dan werd “Fractus V” een zoektocht naar vrije meningsuiting/vrijheid en informatievergaring. Net zoals in zijn andere werken integreert Cherkaoui ook tekst in zijn voorstelling. Dit keer is die onder andere gebaseerd op Noam Chomsky en gaan ze over (des)informatie.

]]>
<![CDATA[Recensie L Elisir d amore Koninklijk Circus Brussel donderdag 17 september 2015]]>

Een daverend applaus. Dat kreeg “L’elisir d’amore” na de schoolvoorstelling in het Koninklijk Circus. Een voorstelling die tevens toegankelijk was voor mensen die het financieel moeilijker hebben. Zij konden aan een sterk verminderd tarief genieten van dit melodrama. Lang geen gek idee want opera in het Koninklijk Circus betekent deze keer een “in the round”-concept waardoor de zangers en koor wel zeer dichtbij zijn. Van een vierde wand is er dus geen sprake wat alleen maar voordelen oplevert voor al wie voor het eerst of slechts sporadisch van het medium opera kan proeven. Opera is dus lang niet zo elitair of moeilijk toegankelijk als erg veel mensen nog steeds blijven denken. Maar “in the round” heeft ook zijn nadelen: zo staat wel eens een solist met zijn of haar rug naar je te zingen wat de verstaanbaarheid niet ten goede komt.

]]>