PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie K3 Afscheidstour

zaterdag 28 november 2015Flanders Expo Gent

K3

Vreemde sfeer in Flanders Expo bij de première van de K3 Afscheidstour. Een optreden waarbij we een begrafenisstemming voelen terwijl er ook een geboorte plaats heeft. Terugkijken naar het verleden én vooruitblikken naar de toekomst tegelijkertijd dus. Enig gevoel voor zelfverheerlijking omwille van het K3-succes is deze show niet vreemd. De K3 show had dan ook helemaal geen plot, de successen uit het verleden werden fijntjes getoond met archiefbeelden en uiteraard mochten de verkoopcijfers daarbij niet ontbreken. Of de oude K3 nu op het podium stond of de nieuwe dat maakte niet zo veel uit: sommige songs doen het gewoon niet (meer), andere blijven als een huis overeind staan. Maar is dat genoeg om nog eens een verhaal, of zoals Studio 100 het zelf noemt: een sprookje, voor nog eens 17 jaar te schrijven? We betwijfelen het.

Zelfrelativering

Studio 100 wou kennelijk zo veel mogelijk liedjes in de show steken. Daardoor voelde het allemaal wat als te veel aan, te volgepropt (net als die tram richting Flanders Expo met K3-fans én tennisfans van de Davis Cup  in 1), en was er nauwelijks tijd voor een verhaal, voor wat rustpunten ook. De oude K3 zette in met wat humor en bedankte iedereen voor de massale opkomst (6 shows betekent zo’n 15 000 toeschouwers tijdens het openingsweekend in Gent). “Want zonder jullie” zegt Josje. “Was de zaal nu leeg” antwoordt Karen droog. Het is die K3 magie, die humor ook, die zelfrelativering die er (nog), niet is bij de nieuwe K3. Zij zijn plots door het tv-programma “K3 zoekt K3” gehypetet – ja, in tijden van terreurdreiging is het woord ‘gebombardeerd’ hier ook op zijn plaats - tot sterren. Kan K3 als product dezelfde naam bewaren maar een andere identiteit aannemen? Niet zelden spookte die vraag door ons hoofd. Want dat de twee K3’s danig verschillen, bleek duidelijk tijdens deze show.

Heterogeen publiek

Bij de start van de show (Mamasé en de TV serie-medley) komen de stemmen van de oude K3 nog niet goed door. Op het ledschem in het magische hart passeren enkele posters en andere beelden. Kathleen is daar zeer duidelijk in aanwezig, wat niet meer dan correct is. Ook zij heeft een niet gering aandeel in het succes van K3. Wat we al aanvoelden op Suikerrock 2015 – zeker, het Tiense publiek is lang niet het makkelijkste om mee te krijgen – zien we echter ook bevestigd tijdens de K3 Afscheidsshow. De grootste hits zoals Alle kleuren, Oma’s aan de top, Heyah Mama en Eyo! doen het nog. Maar bij al de rest moeten of het nu Kristel, Josje en Karen zijn of Marthe, Klaasje en Hanne trekken en sleuren om de kids, de tieners die afscheid willen nemen van hun jeugd en de ouders mee te krijgen.  K3 staat dus wel maandenlang voor uitverkochte zalen, wat geen kleine verdienste is, maar de groep staat ook wel voor een heterogeen publiek te spelen én ook dat voel je.

Niet alles scoort bij oude én nieuwe K3

De nieuwe K3 heeft een moeilijke taak omdat ze nieuwe liedjes brengen uit het album “10 000 Luchtballonnen” die nog uitgebracht moet worden. Liedjes die dus nog niet voldoende gekend zijn, of ze nu te horen waren in “K3 zoekt K3” of niet. De titelsong is ook zo repetitief dat die live ook erg snel uitgewerkt is. De oude K3 stelt dan weer keihard vast dat sommige nummers zoals “K3 loves you”, hun laatste single nochtans, niet zo goed onthaald wordt. Ook andere nummers die geplukt zijn uit de musical Alice in Wonderland – “dé eerste in 3D” zegt Kristel trots – blijken niet (meer) gekend. “Alice in wonderland”, “Filmster”, “Geloof in jezelf” en zelfs het disconummer “Niet-verjaardagsfeest” doen het niet meer zo goed. “Amor”, gebracht door Josje, Karen en Kristel kan dan weer de ijzersterke versie van Demi in “K3 zoekt K3” niet doen vergeten.  Het moet gezegd dat die kandidate de K3-nummers een extra laag, body wist mee te geven. Het plaatje van de nieuwe K3 mag dan wel mooi ogen en commercieel kloppen, de drie nieuwe zangeressen klinken ook even vlak als de oude. Een gemiste kans. 

Marthe

De beste zangeres blijft sowieso weliswaar de zwartharige. Kristel is steeds de beste zangeres geweest van de oude K3, dat is met Marthe bij de nieuwe K3 niet anders. Maar er is een groot accentverschil. Daar waar vroeger onze blik vaak naar de blonde op het podium ging, gaat die nu opnieuw naar de zwartharige, naar Marthe dus. Ze is podiumvaster (staat gewoon op dat podium, straalt ook iets uit alsof ze er altijd al heeft gestaan, en heeft gewoon de X-factor waarbij de vergelijking met JLO niet ver weg is). Hanne verstopt zich nog iets te veel in haar comfortzone om wat op de achtergrond, de vlakte te blijven alsof ze de kat wat uit de boom kijkt. Ze zingt weliswaar behoorlijk voor iemand met nauwelijks ervaring. Met stip is Klaasje dan weer de zwoelste van de drie, maar die toonvastheid is er nog steeds niet bij haar. Werkpunt voor alle drie blijft naturel vinden en uitstralen én beter, minder tekstgebonden acteren of bindteksten brengen.

K6

Het hoogtepunt van de show is de medley die de zes K’tjes samen doen. Hanne, Marthe en Klaasje in glitterjurkjes, terwijl de oude K3 in broek op het toneel verschijnt. Samen brengen ze “Oya lele”, “Verliefd”, “Tele Romeo”, “Kuma He”, “Oma’s aan de top”, “Handjes draaien” en “Eyo!”. Maar ook nu is de vraag die de nieuwe K3 stelt tekenend: “Gaan jullie allemaal nazingen?” voor “Kuma He” start waarop Josje doodleuk “Ik alvast wel” antwoordt. Daarmee lijkt ze zowat de enige te zijn die antwoord geeft. Het publiek doet nauwelijks mee.

Oude of nieuwe K3. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat – op basis van de lauwe reacties in het publiek – na de hype rond de nieuwe K3 het verhaal wel eens sneller geschreven kan zijn dan velen misschien wel durven denken. Het lijkt ons dus erg onwaarschijnlijk dat de meidengroep – ongeacht de samenstelling, K3 puur bekeken als marketingproduct dus – nog een leven van nog eens 17 jaar aankan.   

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Alle kleuren / Tele Romeo / Mamasé (instrumentaal – ballet)
 2. Mamasé (Karen, Kristel en Josje)
 3. TV seriemedley (De wereld van K3 / K3 kan het / Hallo K3) (Karen, Kristel en Josje)
 4. 10 000 Luchtballonnen (Marthe, Klaasje, Hanne)
 5. Wat doen we als het binnen regent (Marthe, Klaasje, Hanne)
 6. Kusjessoldaten (Marthe, Klaasje, Hanne)
 7. Filmmedley K3 en het Ijsprinsesje / Superhero / Loko Le / Trouwen / Waar zijn die Bengeltjes (Karen, Kristel en Josje)
 8. Kus van de juf (Marthe, Klaasje, Hanne)
 9. Jij bent de bom / Jodelee / Rettettet (Marthe, Klaasje, Hanne)
 10. Alice in wonderland / Filmster / Geloof in jezelf / Niet-verjaardagsfeest / Amor / Toveren / 3 Biggetjes (Karen, Kristel en Josje)
 11. Alle kleuren (Karen, Kristel en Josje)
 12. Oya lele (Marthe, Klaasje, Hanne)
 13. Verliefd / Tele Romeo / Kuma He / Oma’s aan de top / Handjes draaien / Eyo! (Marthe, Klaasje, Hanne en Karen, Kristel en Josje)
 14. K3 loves you (Karen, Kristel en Josje)
 15. 10 000 Luchtballonnen (Marthe, Klaasje, Hanne)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter