PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Balthazar grote winnaar Mias met drie beeldjes

donderdag 21 januari 2016AED Studio s Lint

Balthazar
Interview: 

De Music Industry Awards zijn de jaarlijkse hoogmis voor de Vlaamse muziekindustrie. De artiest die de meeste Mia’s 2015 in ontvangst mocht nemen was Balthazar.  Ze kregen de Mia voor Best Alternative, Beste Album en Beste Groep. Daarnaast haalden ze nog een primeur binnen. Met drie verschillende albums won de band een Mia voor beste album. Een hattrick die geen enkel andere artiest of band hen voordeed. Tourist LeMC, Oscar And The Wolf & Stuff wonnen elk twee Mia’s. De hit van het jaar is voor Stan Van Samang met “Een Ster”.


Interview met Stan Van Samang (Winnaar Mia’s 2015)Interview met Tourist LeMC (Winnaar Mia’s 2015)Interview met Stan Van Samang (rode loper Mia’s 2015)Interview met Tourist LeMC (rode loper Mia’s 2015)Interview met Lost Frequencies (rode loper Mia’s 2015)Interview met Selah Sue (rode loper Mia’s 2015)Interview met Black Box Revelation (rode loper Mia’s 2015)Interview met Emma Bale (rode loper Mia’s 2015)


Voor de grote Tv-show begint, worden de Sector Awards uitgereikt door de muziekindustrie zelf. De eerste prijs van de avond is voor Trixie Whitley, die de Mia voor Auteur/Componist wint. Daarna krijgen de mannen van Oscar & The Wolf de Best Live Act waar ze zelf heel trots op zijn. Zanger Max Colombie is duidelijk grote fan van de andere genomineerden en komt heel nederig over. Lander Gyselinck die onder meer bij Stuff. speelt, wint dit jaar de prijs voor beste muzikant. Om te eindigen, gaat de beste videoclip naar “Quand C’est” van Stromae. Hij is vooral trots op zijn team die dit allemaal voor elkaar kreeg. 

De show die op tv te zien is, wordt geopend met Stan Van Samang. Hij start met zijn hit “Een Ster”. Wanneer Tom Lenaerts het podium betreedt, wordt een kleine, relatief onzichtbare tribute gegeven aan David Bowie met “Fame”. Het eerste liveoptreden van de avond is voor Black Box Revelation. Ze brengen hun Patti Smith gerelateerde “Gloria” met een echt gospel koor. Wat meteen opvalt is dat Serge Simonart het mikpunt van de spot is door Tom Lenaerts, wat op zich terecht is.

De eerste MIA award op de live-show is die voor het beste album. Die gaat dit jaar naar Thin Walls van Balthazar. Daarna is het aan de doorbraak van 2015. Tourist LeMc uit Antwerpen mag deze award mee naar huis nemen. Het moment dan ook om zijn hit “Koning Liefde” te brengen. De Belgische inzending voor Eurosong, Laura Tesoro, mag de award voor beste Dance uitreiken samen met Peter Van De Veire die in Sandra Kim-outfit verschijnt. Dit jaar haalt Lost Frequencies de prijs binnen.

De show gaat onverminderd door met de prijs voor Best Alternative. Balthazar slaagt er in om zijn tweede prijs in ontvangst te nemen. De beste Dance artiest, Lost Frequencies, volgt met zijn hit “Reality” die hij samen met Janieck Devy brengt. Dan maar over naar de populairste artiest. Dit jaar is die prijs alweer voor Christoff. Balthazar zet hierna zijn twee prijzen tot nu toe nog eens extra in de verf door “Then What” live te spelen. De beste solo man dit jaar wordt Stromae, die niet aanwezig kan zijn. Na de solo man volgt logischerwijs solo vrouw. Selah Sue mag die prijs in ontvangst nemen.

De jongste MIA genomineerde Emma Bale, die geen awards krijgt op de avond, betreedt het podium. Ze brengt haar grote hit ”All I Want”, een cover van Kodaline. Dimitri Vegas & Like Mike slagen er niet in om aanwezig te zijn op de uitreiking omdat ze aan hun album werken in Hollywood. Toch laten ze via een video weten dat ze graag de award voor hit van het jaar winnen, jammer voor hen zal dat niet het geval zijn. De beste popartiest dit jaar is Oscar & The Wolf, hun tweede Mia van de avond. Ook Tourist LeMC wint zijn tweede Mia, dit keer voor de beste Nederlandstalige artiest. Het wordt ook zijn laatste award van de avond, hij verzilvert uiteindelijk twee van zijn vijf nominaties.

Will Tura krijgt dit jaar de Lifetime Achievement Award. Die wordt uitgereikt door niemand minder dan Eddy Merckx. Naast zijn award krijgt Tura een fiets van Merckx. Will Tura brengt zijn hit “Het Kan Niet Zijn” met gastzangers Natalia, Helmut Lotti, Stijn Meuris en Jasper Steverlinck. De beste groep van het jaar is Balthazar, een award waar ze zelf heel tevreden mee zijn. Om te eindigen wordt de Hit Van Het Jaar bekend gemaakt. Op deze prijs kon doorheen de show gestemd worden. De man met de grootste hit is Stan Van Samang. Zijn “Een Ster” kon het publiek het meest bekoren. Om te eindigen brengt Oscar & The Wolf, die vanavond twee Mia’s won, nog “You’re mine” een nummer met Charlotte De Witte (Raving George).

 < Niels Bruwier >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter