PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Dans ton coeur ★★★★1/2

woensdag 4 juli 2018Sloepenweg Antwerpen

Dans

Cie Akoreacro doet het weer op Zomer van Antwerpen: tribunegestamp, een staande ovatie, mega applaus en gejoel van het publiek bekomen op de wereldpremière van hun jongste voorstelling ‘Dans ton coeur’. 5 jaar na hun fenomenaal Klaxon ***** op Zomer van Antwerpen, brengt het gezelschap met 1 vrouw een zeer feministische voorstelling. Een die indrukwekkende acrobatie (op de grond onder andere hand op hand, hoofd op hoofd, rondtollend op het podium met het cyr wheel en in de lucht tijdens een adembenemende head balancing trapeze act en trapeze act) overgiet met een heerlijke saus aan poëzie en theatraliteit. Een man en een vrouw leren elkaar kennen in de fabriek. Tijdens het bandwerk loopt er het een en ander in het honderd en van het een komt het ander. Ze worden verliefd, kussen, en beginnen een eigen nestje te bouwen.

Zij (rol van Claire Aldaya) wordt zwanger van haar eerste kind, en al snel valt het repetitieve van het dagelijkse leven op in Dans ton coeur. Ook op privévlak kent het koppel dus een zekere routine waarbij de was in de wasmachine en droogkast gestoken moet worden, een papfles in de microgolfoven, enz. Je ziet het koppel ook uit elkaar groeien wanneer hij telkens thuiskomt van zijn werk. Dat toont het gezelschap onder andere door tussen elke scène de ijskast, tafel, droogkast, wasmachine, aanrecht met microgolfoven enz. wat verder van elkaar te schuiven maar ook door de twee hoofdpersonages letterlijk afstandelijker te laten worden (zij wandelt of tolt in de lucht voortgestuwd door andere acrobaten, terwijl hij nog op de grond is en vice versa) waarbij ze steeds moeilijker elkaars golflengte vinden. Wanneer hij met de kinderwagen en de peuter thuiskomt, heeft ze meteen oog voor hun kind en kust ze haar man zelfs op een bepaald moment niet meer. Kortom: alles staat op dat moment in het teken van de kinderen.

De eerste ruzie wordt een feit en de twee gaan, begeleid door heerlijke bruitage, over the top in een cartooneske battle waarbij de twee elkaar het een en ander aandoen. Zij slaat het deksel van de wasmachine tegen zijn hoofd of probeert hem in het toilet te verdrinken, terwijl hij zich van zijn kant niet laat doen. Gesuggereerd wordt dat beiden ook ontrouw zijn, of toch op zijn minst dergelijke dromen hebben. Hij is helemaal weg van een travestiet (tijdens een trapeze act) die hij probeert te bereiken. Wit poeder (magnesium) dat acrobaten aan hun handen doen om grip te blijven houden tijdens hun acrobatie (het poeder absorbeert zweet n.v.d.r.) wordt in een korte scène ook even kinky gebruikt voor andere (talk)doeleinden. Liefdesscènes tussen de twee worden als tableau vivant getoond waarbij de twee van positie veranderen tijdens de black outs door.

Zij van haar kant moet dan weer afrekenen met een bende mannen waarmee ze al bij de start van de voorstelling geconfronteerd wordt in een knap belichte scène die zich in guur, donker, onweer afspeelt. Wat haar in een superhero act niet veel later ook lukt. De mannen krijgen er stevig van langs. Terwijl zij een bad neemt en speelt met schuim en water dat uit de sproeier komt, zien we een redder heerlijk uitvergroot uitpakken met zijn lichaam en moves wat de voorbode is van een indrukwekkende head balancing trapeze act waarbij hij de instructeur speelt van de zwemmer die de lucht ingaat terwijl een cellist en een andere muzikant voorbij komen drijven op de podiumvloer. Ook de drums, synths en blokfluiten voorzien deze knappe productie van een fraaie soundtrack. Op visueel vlak krijgen we in deze bij momenten knotsgekke maar o zo mooi poëtische familievoorstelling onder andere een pareltje te zien wanneer het koppel terug toenadering bij elkaar zoekt, maar zij aanvankelijk de boot afhoudt. We zien de twee hoofdrolspelers dan op de schouders staan van een acrobaat voor wie dat kennelijk een fluitje van een cent is.

Dans ton coeur is omwille van zijn herkenbaarheid en het feit dat de voorstelling zich makkelijk laat lezen nu al duidelijk een van dé publiekslievelingen van Zomer van Antwerpen en legt ook meteen de lat (letterlijk en figuurlijk) erg hoog voor wat nog komen gaat.

< Bert Hertogs >

Dans ton coeur speelt nog t.e.m. 29 juli 2018 op Zomer van Antwerpen. Er zijn nog tickets beschikbaar.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter