PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Pixar in concert ★★★1/2

vrijdag 28 september 2018Kon. Elisabethzaal Antwerpen

Pixar

Pixarfans bliezen verzamelen in de prachtige Koningin Elisabethzaal om daar fragmenten uit de instrumentale scores te horen van hun favoriete animatiefilms. Het Antwerp Symphony Orchestra mocht zich van zijn meest veelzijdige kant tonen want de nummers ademden vooral een hoog eclectisch gehalte uit, van romantische nostalgische momenten (zoals de accordeon, piano en akoestische gitaar die in geen tijd de gezelligheid van Parijs opriepen in ‘Ratatouille’) over snel aangestreken jazzy momenten bij de contrabassen, celli en kopers in The Incredibles (waar een vleugje Bond nooit ver weg is), tot actiescènes waarin kopers en percussie de bovenhand halen in Cars en Toy Story en de tuba en de cimbalen worden bovengehaald bij de raketlancering bijvoorbeeld. De avond stond onder muzikale leiding van dirigente Sarah Hicks die ondertussen 9 jaar hoofddirigente is van Orchestra Live van het Minnesota Orchestra. Hoogtepunt van de avond was onmiskenbaar Up (muziek: Michael Giacchino), dat via de gekozen fragmenten een kortverhaal op zich was terwijl de andere filmpjes toch vooral eerder op een mikmak leken, een potpourri als je wil of een collage waar de ene emotie snel opgevolgd werd door een andere. Kinderen – waarvoor dit concert ook bedoeld was, alleen al de timing: een keer 50 minuten en na de pauze zo’n 40 minuten live optreden was perfect op maat gemaakt voor de jongsten - kunnen wellicht makkelijk en snel schakelen van het ene naar het andere. Wij, en wellicht waren we niet de enigen, vonden het concert soms wat van de hak op de tak springen.

‘Finding Nemo’, waar Thomas Newman de componist van is, volgde na opener ‘Toy Story’ waarbij de piano en de xylofoon, klein klokkenspel, harp en dwarsfluit het hemels leventje toonde van de vissen in de zee. Newman contrasteert hier fel wanneer de vissen in de netten verstrikt geraken en opgevist dreigen te worden door een vissersboot. Die dreiging wordt muzikaal begeleid door elektrische gitaar, metaalachtige geluiden vanuit de percussie en trompetten met dempers. Michael Giacchino speelt dan weer vakkundig met stilte of een korte pauze als je wil in ‘Ratatouille’ om het lastige moment wanneer een personage betrapt wordt, nog wat gênanter te maken.

WALL•E waarvoor Thomas Newman het klankpalet mocht vastleggen, bleek in de Koningin Elisabethzaal nog steeds op de lachpieren te werken toen de roestige robot bijvoorbeeld een kostbare ring met diamant wegsmeet maar wel het blauwe doosje overhield. Cars, met muziek van Randy Newman opende met klarinet, hobo, fluiten en strijkers. Wanneer er enige heroïek aan te pas kwam – niet alleen tijdens dit fragment trouwens, Pixar gaat vaak voor die formule - namen de kopers (hoorns, trompetten, tuba en trombones) het over. Hier te horen tijdens de race wanneer Lightning McQueen net voor de finish stopt en terugkeert om de in de prak gereden Weathers over de finishlijn te duwen. Winnaar van de race mag McQueen dan wel niet geweest zijn, voor het publiek is hij de echte held.   

In deel twee stippen we een folky, Keltische score aan waarvoor Patrick Doyle tekende. Hier horen we onder andere dwarsfluiten, doedelzakken en een lijsttrommel aan het werk in een zeer levendig nummer. Het Antwerp Symphony Orchestra dat op de seconde getimed de geprojecteerde beelden voorzag van live muziek, Sarah Hicks kon daarvoor beroep doen op cues die op haar scherm verschenen, bracht geen bis in de klassieke zin van het woord door een eerder gespeeld nummer opnieuw te brengen. Neen, het vatte de avond samen in die ene Pixarklassieker, die meteen ook het debuut van deze animatiestudio betekende in 1995, met het thema (in instrumentale vorm) van Toy Story: ‘You’ve got a friend in me’ dat van de hand is van Randy Newman. Hier hoorden we onder andere de saxofonen aan het werk naast de koperblazers. De foto’s van de verschillende componisten werden geprojecteerd alsook de titels van de Pixarfilms die ze voorzagen van hun muzikale signatuur. Fijn was dat ook fragmenten uit recentere Pixarfilms zoals ‘Coco’ en ‘Inside Out’ dan te zien waren. Die laatste rekenen we overigens tot een van onze lievelingsfilms van deze studio.

< Bert Hertogs >

Programma:
Deel 1:
Fragmenten uit:
Toy Story
Finding Nemo
Ratatouille
A Bug‘s Life
Toy Story 2
Cars
Up

Deel 2:
Fragmenten uit:
The Incredibles
Monsters, Inc.
Cars 2
Toy Story 3
Brave
Monsters University


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter